Respect Festival se přesouvá na Ladronku

10.06.2013 12:06 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Respect Festival 2013 flyer
© facebook interpreta
Šestnáctý ročník Respect festivalu, pravidelné přehlídky world music s nejdelší historií u nás, se uskuteční v sobotu 15. a neděli 16. června. Vzhledem k povodním se festival přesouvá ze Štvanice do parku Ladronka.

Tradičně nabídne vystoupení souborů z různých koutů světa, které sklízejí ovace na zahraničních festivalech a v České republice vystoupí poprvé. Festivalový areál zároveň poslouží jako plenérová galerie s objekty známých umělců. Chybět nebude opět program pro děti.

Ani na letošním ročníku nechybí hudba z pouštních regionů Mali, která zvláště v době válečných konfliktů funguje jako společná platforma mezi rozdílnými etniky.

Po kapelách hrajících pouštní blues uslyšíme pouštní rock skupiny Terakaft, stylově i obsazením spřízněné se světoznámými Tinariwen. Budoucnost španělského flamenca mapuje nejnovější objev žánru, zpěvák Salao s doprovodem akustické i elektrické kytary. Hraje na ni Jaco Abel, který si touto kacířskou fuzí získal respekt i těch nejpřísnějších odborníků. U nás dosud neznámou hudbu z Ghany, hiphopem a reggae ovlivněný hiplife, představí King Ayisoba, jehož hlas prořízne palbu afrických bubnů jako motorová pila.

A do světa orientálních perkusí nás zavede Mohammad Reza Mortazavi, který posunul hru na bicí za hranici lidských možností a dokáže zahrát co bylo donedávna považováno za nemožné: iránský bubínek tonbak zní v jeho rukou jak symfonická sekce bicích nástrojů.

Více informací najdete na webu festivalu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY