Synthpop pro otrlé

05.06.2013 09:00 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Kdo se považuje za fanouška tvrdé elektronické hudby, znalost Skinny Puppy je pro něj naprostou povinností. Hrají přes třicet let a platí za to nejzásadnější, co EBM světu nabídlo. I když své nejlepší roky mají už za sebou, nadále zůstávají nepřehlédnutelní.
8/10

Skinny Puppy - Weapon

Skladby: Wornin', IllisiT, SaLvo, GlowbeL, Solvent, ParagUn, Survivalisto, Tsudanama, PlastiCage, Terminal
Vydáno: 28.05.2013
Celkový čas: 43:27
Žánr: EBM
Vydavatel: Metropolis
Když se v osmdesátých letech minulého století budovala katedrála s nápisem "elektro-industrial" nad bránou, byli to cEvin Key a Nivek Ogre, kdo se na stavbě nadřeli nejvíc. S odstupem času můžeme říct, že raná alba Skinny Puppy patří k základním kamenům žánru. Pro neznalého může být až zarážející, pod kolika dalšími projekty jsou jednotliví členové kapely podepsáni. I když mají své nejproduktivnější roky patrně už za sebou, stále nabízejí dokonalou kombinaci hudební temnoty a kouzelné nostalgie.

S většími či menšími pauzami nesou Skinny Puppy prapor elektro-industrialu více jak třicet let. O tom, jak ony tři dekády zhruba vypadaly, svědčí důvod jedné z přestávek způsobené úmrtím spoluhráče Dwayna Goettela. V průběhu natáčení alba "The Process" byl nalezen v domě svých rodičů s množstvím heroinu neslučitelným se životem v těle. Dá se říct, že celá příprava desky byla tak trochu prokletá, ale o tom třeba jindy. Důležité je, že od podobných extempore už uběhlo hodně času. Nyní jsou Skinny Puppy znovu středem zájmu svých příznivců, ovšem kvůli důležitější věci, než jsou drogové excesy. Po dvou letech přicházejí s novou deskou a otázka zní: dokáží navázat na letitý status legendy?

Třináct let po vstupu do nového tisíciletí kapela nabízí zvuk zcela odlišný, než jakým se zapsala do historie. Typické vrstvení hlukových ploch z velké části vzalo za své. Tedy stále je přítomno, ale ustoupilo hluboko do pozadí. Už to není hlavní motiv, ale pouze prostředek pro dotváření atmosféry. Hlavní slovo tady mají syntezátory a vůbec elektronický zvuk. Skinny Puppy vsadili na čitelnou strukturu skladeb a celkovou přímočarost. S lehkou nadsázkou lze říct, že máme co dočinění se synthpopem. Pokroucený vokál Niveka Ogreho a zmíněná pochmurná atmosféra jsou dva hlavní faktory spojující dnešní Skinny Puppy s těmi historickými.

Aby ale nedošlo k omylu. V kontextu s předchozí tvorbou můžeme mluvit o odlehčení a zpřístupnění. Ovšem ve srovnání s jinými žánry se stále jedná pro někoho o těžko zkousnutelnou desku. Z pohledu skalního fanouška to jsou stále titíž Skinny Puppy. Forma se však změnila, i když obsah zůstal stejný.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY