Malý idiot pobízí ke hraní

10.04.2002 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Úspěch poslední řadové desky "Play" přiměl Mobyho k dalšímu zúročení i na stejnojmenném DVD, jež přináší bohatý obsah ve výborném provedení. Najdete na něm klipy, remixy, nevšední dokument a spoustu dalších překvapení.
9/10

Moby - Play: The DVD

Celkový čas: 190 min.
Zatím poslední album Mobyho s názvem "Play" se dopracovalo k obrovskému celosvětovému úspěchu. Stalo se tak pomalu, nenápadně a možná i nečekaně. Posluchači (a odhaduji, že mnoho z nich vůbec neznalo předchozí Mobyho tvorbu) sedli na lep skladbám uvařeným ze samplovaných popěvků zrozených už dávno v první polovině 20. století a nyní zkombinovaných s chytrou elektronikou a podmanivými rytmy.

DVD hudební materiál z desky umocňuje a přidává mu další rozměr několika způsoby, uvedené videoklipy (ve zvukovém formátu Dolby Digital 5.1 - to nebývá zvykem!) jsou nevšední a velmi zajímavé. Obsahují výborné nápady - jedoucí auto bez řidiče, dětská hudení superskupina, neuvěřitelní amatérští tanečníci i tanečník u vybuchujícího auta, zpětně vyprávěný příběh a mnoho dalších. Některé skladby mají dva videoklipy v úplně odlišném pojetí.

Úplně z jiné perspektivy lze nahlížet na Mobyho tvorbu skrze záznam živého televizního vystoupení. To mne velmi překvapilo, zní to jako fráze, ale živí hudebníci, bicí, kytary a černé vokály dodaly písním šťávu, zní to skvěle. V bloku šesti písní zazněly i starší Mobyho kousky "Go", "New Dawn Fades" a "Everloving". Část DVD s názvem "Dejte idiotovi kameru" (Moby alias Malý idiot) je bizarním dvacetiminutovým dárkem skalním fanouškům - záběry ze světového turné jsou pořízeny Mobym a on je i jejich hlavním hrdinou. Někdy je to docela legrace, občas mi to ale připadá dost divné. Proti gustu žádný dišputát. Dalším bonusem je více než hodinová směska remixů jak přímo na DVD s abstraktním obrazovým doprovodem, tak na přiloženém audio CD. V obou případech je to ideální na taneční party, ale myslím, že na úkor původního ducha skladeb. Ostatně remixovat můžete i sami, na DVD máte možnost přetvořit dvě skladby v počítačovém programu Beatnik Player.

"Play" je nabité DVD nabízející spoustu náramných vymožeností. Co je ale nejdůležitější, na své si přijdou starší i mladší posluchači bez žánrových omezení. Moderní technologie s citem, chytrá a příjemná hudba, vychytané obrázky.

DVD: Moby - Play: The DVD
Hodnocení: 9/10
Celkový čas: 190 min.
Obsah: Videklipy - Bodyrock (auditions) (Fredrick Bond), Honey (Roman Coppola), Find My Baby (Barnaby And Scott), Porcelaine (Jonas Akerland), Natural Blues (David La Chapelle), Bodyrock (Fredrick Bond), Run On (Mike Mills), Why Does My Heart Fell So Bad? (animated), Natural Blues (animated), Porcelaine (Nick Barndt); Moby’s Megamix: Porcelaine, Natural Blues, Honey, Bodyrock, Natural Blues, Run On, South Side, Why Does My Heart Feel So Bad, Natural Blues, Why Does My Heart Feel So Bad, Porcelaine, Southside, Natural Blues, Run On, Honey, Bodyrock, Run On, Porcelaine; Give an idiot a camcorder; Live on TV Jools Holland: Natural Blues, Porcelaine, Go, New Dawn Fades, Everloving, Porcelaine Acoustic; Play The Computer; CD: Moby’s Megamix


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY