Vysoce inteligentní párty vedená idiotem

28.05.2013 15:45 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Vladimir 518 má rád sarkasmus, tak nám tento nadpis s úsměvem promine. Nebo by se do titulku také hodilo napsat "Není žádná párty jako Bigg Boss párty", jak rapper říká v tracku z druhé sólovky "Idiot". Její křest byl důvodem zapařit nezvykle ve Veletržním paláci a večer s hosty se povedl.

Live: Vladimir 518

support: DJ Mike Trafik, LA4, Tutti Frutti, Adam Koller, Matěj Havlíček + hosté Orion, Matěj Ruppert, Roman Holý, Martin Svátek + předkapela PSH Revival
místo: Veletržní palác, Praha
datum: 24. května 2013
setlist PSH Revival: Znova, Rok PSH, Moje řeč, H.P.T.N, Nenechám si vzít svůj klid, Parket
setlist Vladimir 518: Můj pes má hlad, Drzost je věčná, Planeta Praha, H.P.T.N., Du dolů, Můj rap, můj svět, Ať žije kýč!, Kilovej bůh, Gorila, Kung-fu rap, H.C.H.B., Idiot, Udělejte bordel, Normon, Tak to mám rád, Teď je to bída, Co bude až nebude rap, Vim já, Všichni jsou už v Německu, Meleme meleme kávu, Praha, Nemám zájem

Vladimir 518, Veletržní palác, Praha, 24.5.2013
© jiri5 / www.j5.cz
V reportáži není primárně místo pro nostalgii, historickou rekapitulaci nebo srovnávání, ale stejně: první sólovka Vladimira 518 vyšla už před pěti roky. "Gorila vs. Architekt" se podle naší redakce stala domácí deskou roku 2008 a dodnes je její vliv na celou nejen hiphopovou scénu nepopiratelný. Od parádního roku 2010, kdy pod Vladimirovým labelem Bigg Boss vyšly "Epilog" PSH, Trafikův "H.P.T.N. 2" a Coleova a Lavorova sólovka, přebral aktivitu spíše Toxxxův Hypno 808 a výrazně začali i v Praze dorážet Liberečáci a Zlíňáci. Rok 2011 a 2012 hudebně Bigg Boss kromě "Nadzemí" prospal, a tak neexistovala lepší zpráva, než že pražský pán připravuje sólovku, kterou se svým sebereflexním humorem pojmenoval "Idiot". Její zhodnocení v recenzi i makrorecenzi se dočkáte brzo, jak ale dopadl křest?

Byl pěkně idiotský! Naprosto příšerný poschoďový prostor jak na besídce, ani zakouřit jste si nemohli, podávali tam hnusný Budvar, na druhý, určitě lepší čas koncertu jste už nesehnali lístky, začalo to s hrozným zpožděním, PSH Revival fakt trapas jako!, a Darth Vader, to je fest ohranééé.

PSH Revival, Veletržní palác, Praha, 24.5.2013
© jiri5 / www.j5.cz
I tak by se to dalo zhodnotit, ale křest "Idiota" ve skutečnosti byl opravdu povedený. Ano, nezačal v sedm, ale po čtvrt na osm, ale autorovi článku to vůbec nevadilo, když se asi přepracováním po celém týdnu vydal omylem do vedlejšího Průmyslového paláce. Přitom akce se konala v nezvyklých prostorách Veletržního paláce, v betonovém podzemí. Kaskádové hlediště bylo nezvyklé, ale nevadilo, zákaz kouření byl naprosto skvělý. A těžko říct, jestli to bylo jen akustikou prostoru, ale Vladimir zajistil úžasný zvuk, čistý, plný i skvěle nabasovaný sound, jaký rapové koncerty nepamatují.

PSH Revival si zahráli na aparatuře, kterou asi už nezažijí. Ale klukům to vlastně šlo, na jejich teenagerský věk rapují hodně obstojně. Přednes je sice zcela zkopírovaný od původních verzí, bez špetky inovace například změnou důrazu nebo intonace, a asijský subtilní Orionek je prostě nezvyk, ale určitě by měli zkusit vlastní tvorbu. Publikum rozhodně rozesmáli a zároveň si zaslouží uznalé pokývnutí.

Roman Holý, DJ Mike Trafik, Veletržní palác, Praha, 24.5.2013
© jiri5 / www.j5.cz
Krátkou pauzu vyplnil Mike Trafik hráním aktuálních pecek a poté připravil plac pro Vladimira, když pustil "Můj pes má hlad", tedy intro "Idiota" od DJe Wiche. A dle tracklistu se šlo i dál, když 518 začal páteční představení v džísce se svítícím "518" na zádech skladbami "Drzost je věčná" a "Planeta Praha". Povídání o pražském panoptiku patří k jeho vůbec nejlepším trackům a dojem zvýšil jak živý zpěv nevidomého Martina Svátka, tak povedená projekce s útržky smyšlených novinových článků. Video a laserové projekce na celou šířku zdi za pódiem přišly vhod i pro tracky s klipem a nebo na dokreslení takového "Kilovej bůh" o drogách, kde Vláďův vizuální tým výborně naanimoval pilulky včetně pilulkového Jiřího Korna. Na skladbu přispěchal vypomoct i její autor Roman Holý.

Vladimir 518, Veletržní palác, Praha, 24.5.2013
© jiri5 / www.j5.cz
Jeho kolega Matěj Ruppert si zase střihl skvělé "Tak to mám rád" a "Teď je to bída", které se spolu s hravou "Ať žije kýč!" mají šanci stát se oblíbenými položkami setlistu, stejně jako např. starší "H.C.B.P.", která zazněla v rámci Gorilí pasáže show. Od PSH vybral Vláďa miláčky publika "Můj rap, můj svět", "Co bude až nebude rap" či "Všichni jsou už v Německu", který pokračoval v mashupu s "Meleme meleme kávu".

Na "Co bude až nebude rap" a "Vim já" o berlích dorazil i Orion a speciálním hostem byl Sithský lord Darth Vader, který "Idiota" pokřtil. Po celou dobu jinak Vladimirovi kryli záda vokalistky Tutti Frutti a basista a bubeník, kteří spolu s výborným nazvučením show ještě dále pozvedli. Vladimir 518 nezapomněl ani na ustavující tracky českého hiphopu jako "Du dolů" nebo "Praha", pro kterou Trafik vybral tvrdý electro-industriálně-experimentální podklad. V "Praze" dostal prostor i LA4, který jinak Vladimira po celou dobu doprovázel.

Vladimir 518, Veletržní palác, Praha, 24.5.2013
© jiri5 / www.j5.cz
Společně si dali i finální pecku koncertu "Nemám zájem", kterou publikum patřičně ocenilo, když tento hit už za půl roku stačil zlidovět. Pokud živá show končila v hýbavých rytmech, překvapení přišlo v podobě premiéry Orionova klipu "Zkus chodit v mejch botách" - takovou náladu od Vorla běžně neslýcháme. Po něm se už muselo publikum odebrat do chill-out zóny a nastoupila větší "skupina 22:00". Ale většina by si to dala klidně znovu. A aby byl ještě vysvětlen titulek: na Vladimira prostě chodí rozumnější lidi.

Na celou idiotskou fotogalerii se podívejte na j5.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY