Feminum metalum zběsilum!

11.01.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Zapoměňte na sousedovic děvčata, která mají roztomiloučké copánky a nosí vanilkové blůzičky. Vypněte Spice Girls, Kylie Minogue i Britney Spears. Přicházejí Kittie - Kanaďanky, jejichž nová deska "Oracle" je čirým metalem se vším všudy, podladěnou basou, ohlušujícími riffy i neodmyslitelným křikem.
6/10

Kittie - Oracle

Skladby: Oracle, Mouthful Of Poison, In Winter, Severed, Run Like Hell, Pain, Wolves, What I Always Wanted, Sale, No Name, Pink Lemonade
Celkový čas: 47:48
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Trio kanadských metalových amazonek Kittie na své druhé desce "Oracle" dokazuje, že i ženská ruka dokáže vykouzlit riff trhající membránu reproduktoru a že i zdánlivě jemný vokál se může proměnit ve smrtelný chropot. Když vydaly Kittie v roce 1999 svou debutovou desku "Spit" (bylo to tři roky po založení souboru), vcelku slušně s ní na sebe upozornily. Není se čemu divit - obnovená vlna zájmu o metalovou muziku (tzv. nu-metal) se ženské populaci (rozuměj ženským umělkyním) jaksi vyhnula a stala se takřka bezvýhradně maskulinní doménou. Když se proto ukázala parta děvčat (na výrazu děvčata trvám, neboť nejstarší z nich je narozena roku 1982), která dokázala slušně rozezvučet svoje nástroje, výjimečnost ženského elementu zapracovala.

Dalo by se říci, že v případě Kittie došla emancipační snaha žen v hudbě svého vrcholu. Jedna jako druhá jsou drsné, neupravené, oblékají se do roztrhaných hadrů, a kdyby jim rostly vousy, určitě by si je smotávaly do copíčků (třeba jako Rob Flynn z Machine Head). To jsou všechno průvodní rysy přihlášení se k dané kultuře, vždyť co by to bylo za metalistu, kdyby chodil v kvádru? Jenže ony se poddaly i po stránce hudební, což zaujme zejména u vokálu! Ano, Morgan Landerová pěje (no, pěje, spíš většinu času chroptí, ale jak!) tak, že by jí to mohl kdejaký packal-muž závidět. Pokud bych ji měl přirovnat, šoupnul bych ji kamsi mezi Corey Taylora ze Slipknot, Maxe Cavaleru ze Soulfly a Phila Anselma z Pantery. Jen občas dává vyniknout i svým klasickým pěveckým kvalitám, např. v "In Winter". Zbylé dvě kolegyně, Talena Atfieldová (basa) a Mercedes Landerová (bubny), rozohňují svoje instrumenty neméně vášnivě, takže ve finále k nám dolehne velice hutná porce toho nejhlasitějšího metalu, jaký kdy ženy stvořily.

Faktem ale je, že bych neměl hledět pouze na pohlavní příslušnost muzikantů, ale především bych se měl soustředit na kvalitu desky. Tak tedy, "Oracle" není až takový úlet - jedná se standardní, byť tvrdší kousek. Vliv skupin jako Pantera, Fear Factory nebo Sepultura je více než patrný, ani vůči nu-metalové scéně nezůstaly Kittie netečné. Rytmika odsejpá jako pár kopyt na dostihových závodech, kytary boří zdi okolních domů, basa se houpe kdesi u kolen, chropot je jako ze záhrobí. Prostě standard.

Na Kittie oceňuji však to, že hrají právě ten metalový standard! Žádné snahy o líbivost či přebujelou melodičnost. Jednoduše, když kravál, tak kravál! "Oracle" je v podstatě taková nenáročná, ale poctivá deska.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY