Poslední erupce Stromboli

23.04.2013 08:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

I když Stromboli vydali jen dvě řadové desky, šlo zřejmě o nejzajímavější projekt Michala Pavlíčka. Zatímco na první desce předvedl svůj dvouletý vývoj, "Shutdown" je celistvým albem s jednotnou náladou. Anglicky nazpívanou deskou, na níž se Pavlíček s Basikovou potřebovali vyhrát ze svých osobních problémů.
8/10

Stromboli - Shutdown

Skladby: Abacus (Počítadlo), Labyrinth (Labyrint), Scanners (Duchové), Around The Fires (Okolo ohňů), Why (Proč), Sandonorico, Back In The Castle (Zpátky v tom zámku), Shutdown (Vypnout), Picturesque Bells (Pitoreskní zvony)
Vydáno: 22.2.2013
Celkový čas: 44:47
Vydavatel: Supraphon
"Shutdown" vznikalo v (pro Stromboli) ne příliš radostné době. Klaudius Kryšpín a Vendula Kašpárková emigrovali (na desce se ale objevují ve skladbách "Around The Fires" a "Sandonorico", jež byly naživo nahrané ještě před tím). Michal Pavlíček ukončil milostný poměr s Bárou Basikovou a snažil se narovnat vztahy doma. A i když už ve vzduchu voněla svoboda konce 80. let minulého století, v ambiciózním muzikantovi Pavlíčkovi zůstávala pachuť vlastní neschopnosti uspokojivě ukočírovat soukromý život. Sám byl jednou z příčin nefunkční rodiny i Bářiných útěků k drogám. A vedle toho chtěl tolik hrát, mít kapelu, prosadit se za hranicemi naší země. A na to vše mělo být odpovědí "Shutdown". Vypnutí.

Jestliže ale byla předchozí, debutová dvojdeska obrovskou erupcí postupně hromaděných nápadů a energie, které se v Pavlíčkovi usazovaly v důsledku represí tehdejšího režimu a představovaly hodně pestrý vývoj této hudební majestnátnosti v čase, "Shutdown" je zcela jinde. Ukazuje - toto jsou aktuální (v době vydání) Stromboli. Na debutu jsme hledali svou podobu a dospěli jsme do této. Nakonec ale šlo o poslední, vlastně autodestruktivní erupci, po níž (jak v důsledku dějinných souvislostí, tak v důsledku vztahů) sice docházelo ještě k občasným aktivitám, ale na další řadovku už nikdy nedošlo.

"Shutdown" by se dala dnes brát jako sólová deska Michala Pavlíčka. On sám je autorem veškeré hudby a album si i téměř celé nahrál. Většinu textů napsal Martin Němec, od něhož z Precedensu Pavlíček přetáhl Basikovou do své kapely. Jsou tu ale i texty Michala Horáčka, jenž se i objevuje v písni "Back In The Castle". Navíc v době vydání alba napsal i obsáhlý a velmi nadšený komentář k jednotlivým písním, který se dostal (bohužel s překlepem) i do bookletu k aktuální reedici.

"Shutdown" je vynikající deska. Dokládá, jak silným tělesem Stromboli byli. Funguje dodnes a patří k tomu nejlepšímu, co osmdesátá léta přinesla naší scéně. Je ale škoda, že se zde, oproti reedici debutu, neobjevil žádný bonus, minimálně dobový singl "Sandonorico" / "Okolo ohňů" by album velmi dobře doplnil. A tak ti, co o něj mají zájem, ho dohledají jen jako download na webu vydavatele.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY