Fotky The Beatles z koncertu na Shea Stadium byly vydraženy za osm set tisíc korun

26.03.2013 17:56 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

The Beatles
© facebook interpreta
The Beatles uspořádali největší koncert ve své kariéře v roce 1965 na newyorském Shea Stadium. V těchto dnech se z tohoto vystoupení podařilo vydražit fotografie v přepočtu za zhruba osm set tisíc korun. Společnost Omega Auctions přitom podle serveru bbc.co.uk jejich hodnotu odhadla na zhruba polovinu částky. Paul Fireweather z výše jmenované společnosti uvedl, že se nyní tyto relikvie staly majetkem "jihoamerického pána, který žije momentálně ve Washingtonu a je vášnivým sběratelem pamětnických předmětů The Beatles."

Zvláštností fotografií je, že jsou dílem amatérského fotografa Marca Weinsteina. Profesionálnímu fotografovi, který byl na akci také samozřejmě přítomen, totiž došel film. Weinstein (na fotce třetí fotograf zleva) se k fotografování dostal poměrně vyčůraně. Využil falešného novinářského průkazu, aby se dostal do zákulisí. Sám se o tom rozhovořil už v roce 2009, kdy jeho vzpomínky vyšly na serveru examiner.com:

"Přišel jsem k prvnímu policajtovi, kterého jsem spatřil, a zeptal jsem se: 'Promiňte, pane, jsem z doprovodu Beatles a oddělil jsem se od skupiny. Můžete mi pomoci dostat se k pódiu, prosím?' Podíval se na mě a povídá: 'Samozřejmě, pojďte se mnou.' Byl jsem ohromen, že mi uvěřil." Samotné vystoupení pro pětapadesát tisíc lidí bylo největším koncertem v historii populární hudby až do roku 1973, když ho překonali Led Zeppelin.

I když Beatles už více jak čtyřicet let fakticky neexistují a polovina slavného kvarteta je již na pravdě Boží, stále se kolem nich něco děje. Paul McCartney chystá nové album a vyráží na turné, Yoko Ono bojuje proti zbraním pomocí brýlí zavražděného Johna Lennona a samotná formace oslavila v pátek 22. března jedno významné jubileum, když uplynulo padesát let od vydání jejich prvního alba "Please Please Me". To už ostatně bylo vydraženo za zhruba půl milionu korun před několika měsíci v aukční síni v Sussexu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY