David Bowie to dotáhl až na vrchol českého prodejního žebříčku

20.03.2013 18:58 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

V uplynulém týdnu jsme se v českých hitparádách konečně dočkali výrazných změn. Po měsících máme novou prodejní jedničku, kterou se stala nová nahrávka Davida Bowieho "The Next Day". Změna postihla i rádia, kde se nejlépe prosadila Taylor Swift se singlem "I Knew You Were Trouble".
Taylor Swift - I Knew You Were Trouble
© facebook interpreta
RÁDIA - Úspěšného singlu "Everything At Once" australské zpěvačky Lenky se sice ještě nějakou dobu nezbavíme, ale poprvé po pěti týdnech sestupuje z první pozice, kterou přenechává Taylor Swift a jejímu hitu "I Knew You Were Trouble" z desky "Red". Ta v našich rádiích není úplným nováčkem, ale je to vůbec poprvé, co její singl dosáhl pozice nejhranější písně. Třetí zůstávají will.i.am a Britney Spears a nově se k nim v top desítce přidává dvojice Pitbull a Christina Aguilera, které společně ve skladbě "Feel This Moment" najdeme na deváté příčce.

Nejvýraznější novinkou minulého týdne je relativně vysoce umístěný singl "Impossible" vítěze loňského ročníku britské soutěže X Factor Jamese Arthura. Najdeme jej na čtyřicátém pátém místě a nutno dodat, že tentokrát jde opět o nasazení s výrazným zpožděním. I další novinka je z britských ostrovů. Na sedmdesáté páté pozici jsou One Direction a jejich mashup hitů Blondie a The Undertones "One Way Or Another (Teenage Kicks)". Sedmdesátý osmý je íránsko-švédský zpěvák Arash ve spolupráci se Seanem Paulem ve skladbě "She Makes Me Go", ještě můžeme zmínit Wileyho, který má momentálně trochu problémy, protože si sám leaknul nové album týden před oficiálním vydáním. Singl s Chip a Ms D "Reload" se nachází na osmdesátém místě.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Taylor Swift - I Knew You Were Trouble
  2. Lenka - Everything At Once
  3. will.i.am & Britney Spears - Scream And Shout
  4. Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz - Thrift Shop
  5. Olly Murs & Flo Rida - Troublemaker
  6. Rihanna feat. Mikky Ekko - Stay
  7. The Lumineers - Ho Hey
  8. Avicii vs. Nicky Romero - I Could Be The One
  9. Pitbull feat. Christina Aguilera - Feel This Moment
  10. Imagine Dragons - It's Time

Top 100 RÁDIO 11/2011 - novinky:
46. James Arthur - Impossible
75. One Direction - One Way Or Another (Teenage Kicks)
78. Arash feat. Sean Paul - She Makes Me Go
80. Wiley feat. Chip & Ms D - Reload
84. Cascada - Glorius
98. DJ Antoine/Mad Mark - Bella vita

David Bowie - The Next Day
© facebook interpreta
PRODEJNOST - David Bowie prožívá s novým albem "The Next Day" vydařený comeback a kromě oslavných recenzí můžeme mluvit i o komerční úspěšnosti. Ve spoustě zemí šla nahrávka rovnou do čela prodejního žebříčku a pozadu tentokrát nezůstala ani Česká republika. Ačkoliv to nemám oficiálně potvrzeno, odvažuji se tvrdit, že je to vůbec poprvé, co se David Bowie umístil v čele české hitparády. V pozadí zůstává Lucie Vondráčková s "Ohněm", následována novinkou Monkey Business "Happiness Of Post Modern Age", s níž úspěšně navazují na předchozí "Twilight Of Jesters?".

Novinku mají v top desítce také Bon Jovi díky "What About Now". S umístěním na pátém místě jde o jejich největší český úspěch minimálně za posledních sedm let. Svůj debut v desítce mají nyní za sebou Hurts, protože jejich druhá deska "Exile" je na sedmé příčce. Ze zbytku novinek bych ještě zmínil tři supraphonské reedice. Dvacátý sedmý je Petr Skoumal, který nedávno oslavil pětasedmdesáté narozeniny a při této příležitosti mu firma vydala souhrnnou reedici dvou alb "...se nezblázni" a "Poločas rozpadu". O dvě příčky níž je nové vydání hudby z filmu "Šíleně smutná princezna" od Jana Hammera ml. (zpívají samozřejmě Helena Vondráčková a Václav Neckář) a na třicáté třetí pozici je Pražský výběr s novým vydáním třetího alba "Běr".

Top 10 - prodejnost:
  1. new David Bowie - The Next Day
  2. Lucie Vondráčková - Oheň
  3. new Monkey Business - Happiness Of Post Modern Age
  4. Kryštof - Inzerát
  5. new Bon Jovi - What About Now
  6. Jaromír Nohavica - Tak mě tu máš
  7. Hurts - Exile
  8. Vojtěch Dyk & B-Side Band - Live At La Fabrika
  9. Petr Muk - Spolu (Duety 1995-2013)
  10. Tomáš Klus - Racek

TOP 50 Prodejní 11/2012 - novinky:
1. David Bowie - The Next Day
3. Monkey Business - Happiness Of Post Modern Age
5. Bon Jovi - What About Now
27. Petr Skoumal - ...se nezblázni & Poločas rozpadu
29. Různí - Šíleně smutná princezna O.S.T.
33. Pražský výběr - Běr
49. Ellie Goulding - Halcyon
50. Imagine Dragons - Night Vision

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 11. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY