Grandiózní návrat Green Day! Kapela vystoupila poprvé od Armstrongova kolapsu

19.03.2013 08:39 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

Green Day
© Felisha White Press
Green Day stvrdili svůj comeback. Půl roku po veřejném alkoholovém dýchánku Billie Joe Armstronga na festivalu rádia iHeart v Las Vegas kapela poprvé vystoupila naživo. Návrat, který rozsvítil páteční noc na jiném americkém festivalu South By Southwest, měl podle přítomných punc velkoleposti.

Rebelové z kalifornského East Bay nastoupili na stage za zvuku tónů titulní písně z filmu "Hodný, zlý a ošklivý". Svůj dvouhodinový set Green Day načali skladbou "99 Revolutions" z třetího dílu aktuální albové trilogie a Armstrong od počátku dával najevo, jak moc mu v posledních týdnech kontakt s publikem chyběl. Hned na úvod si z davu vytáhl jednoho z fanoušků, který mu poslední sloku otvíráku pomohl odzpívat. Nadšený mladík se svému idolu odvděčil polibkem na rty.

Frontman, který se ze své závislosti vyznal časopisu Rolling Stone v obsáhlém rozhovoru nazvaném "The Road From Hell", měl v úmyslu se za své poslední chování omluvit i přímo fanouškům, jenže mluvil do vypnutého mikrofonu. I takové okamžiky přineslo první veřejné vystoupení Green Day od loňského září.

Skupina při svém představení na SXSW nejdříve zařadila aktuální skladby, v pozdější fázi setu se dostalo na průřez celou diskografií, která se začala psát roku 1990 albem "39/Smooth", a hity jako "Basket Case" nebo "American Idiot". Rock'n'rolová siň slávy se otřásla ve chvíli, kdy zazněly písně Guns N' Roses a AC/DC. Přítomní kritici se shodují, že i díky nim měl návrat Green Day nádech opravdové grandióznosti a připomínal kapelu v jejích nejlepších letech.

Armstrongova družina koncertem uzavřela den, během něhož uvedla premiéru svého filmu "Broadway Idiot". Dokument mapující pozadí příprav hry, která je divadelní adaptací nejslavnějšího alba formace "American Idiot", byl následován snímkem "¡Cuatro!", jenž by měl být definitivní tečkou za loňským hudebním projektem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY