Uvěřitelný a naléhavý životabudič

08.03.2013 13:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Život mu přinesl mnohé, nachystal mu i několik nástrah, z nichž se vyzpívává. Asaf Avidan je silná osobnost, jejíž tvorba si neklade hranic, přesto zůstává čitelná. "Different Pulses" je sólo práce, která při poslechu nejedenkrát vezme vítr z plachet a nekompromisně vás položí svými atmosférami na lopatky.
10/10

Asaf Avidan - Different Pulses

Skladby: Different Pulses, Setting Scalpels Free, Love It Or Leave It, Cyclamen, 613, Thumbtacks In My Marrow, Conspiratory Visions Of Gomorrah, A Gun & A Choice, Turn, The Disciple, Is This It?
Vydáno: 04.02.2013
Celkový čas: 44:50
Vydavatel: Universal
Pravý život pro Asafa Avidana začal až v momentu, kdy mu skončila povinná služba v izraelské armádě. Vydal se na studia animace na jeruzalémskou Bezalel Academy Of Arts & Design; jeho dílem byl i krátký snímek "Find Love Now". Práce animátora jej však úplně nenaplňovala, tíhnul k muzice a shoda náhod (rozchod s dlouholetou přítelkyní) se stala zlomovým bodem a vyzpíváním se na épéčku "Now That You're Leaving". Následně teprve vznikli Asaf Avidan & The Mojos, kteří natočili tři povedené desky a díky Wankelmutově remixu "One Day / Reckoning Song" je loni konečně pořádně poznala i Evropa (kde velmi opožděně vyšel debut "The Reckoning" se zmíněnou skladbou). A to paradoxně v době, kdy se tato část historie stala minulostí a on se vydal na sólovou dráhu. Asaf však s "Different Pulses" udělal dobře.

"Nikdy jsem nechodil na lekce zpěvu. Přišlo to samo, spolu s emocemi a pocitem, že zpívání musí bolet a lámat srdce," tvrdí sám autor a záhy mu dáte za pravdu. S každým poslechem se totiž do těchto niterních skladeb budete zamotávat a všechny životní paralely, zkušenosti mu uvěříte (i tu s možnou smrtí, před více jak deseti lety mu v jedné nemocnici lékaři zachránili život). Studiovým pomocníkem se mu stal Tamir Muskat (Balkan Beat Box, J.U.F., atd.), společně začali kutit melancholické kompozice plné smyčců, dechů, pulsující elektroniky, etnických ornamentů, ale i ryzího písničkářství ("Thumbtacks In My Marrow"). Pak se stačí zaposlouchat do titulního songu a celá ta mozaika se vám rozkryje a zasáhne přesně tam, kde má.

Po čistě akustické retrospektivě "Avidan In A Box" se dvojice Avidan/Muskat pustila do plně instrumentačního laborování, ve kterém se objevují i odkazy na tvorbu z období The Mojos ("Love It Or Leave It", "Cyclamen"). Velkou devízou je ale pestrost nálad, nápadů a citu pro vytříbené detaily, v nichž si vyloženě libují a servírují maximální nadhled, cítění esencí muzikálnosti. Cílem evidentně nebylo přeplácané vrstvení rozličných prvků, "Different Pulses" je naopak koexistence posmutnělých melodií. Ukázkovou variací je melodramatická "Conspiratory Visions Of Gomorrah", ta je postavena na skromném ruchovém podkladu, kytaře, vokálech a elektrizujícím sólu pro trubku - prosté, ale geniální ve splynutí s Cohenovskou poetikou. V plném kontrastu je hybný experiment "Turn", ten rozčeřuje jinak spíše poklidnější tempa celého alba, skvěle umístěný track.

Asafův hlas dokonale mate, podobá se křapláku Janis Joplin, ale je v něm ukryta převažující mužská esoterika. Hned úvodní "Different Pulses" je právě díky němu tolik naléhavá a krásná zároveň. V textech je patrná velká sebereflexe postřehů, osobních zpovědí a jakéhosi otřepání se z depresivnějších stavů (patrná třeba v moři stínů smutku v "613"). Lehce psychedelická "Setting Scalpels Free", majestátní drama "A Gun & A Choice" nebo dojemná balada "Is This It?" jsou další polohy, jež nečekaně gradují, čím více je probádáte. Pokud vám chybělo nějaké další omamné "Grace" nebo hledáte pokračovatele odkazu jejího tvůrce Jeffa Buckleyho, budete zde na správném místě, občas až zamrazí v zádech, ty nečekané styčné plochy.

Naléhavost, uhrančivost a nezaměnitelnost jsou hlavní spojnice ve vnímání debutu "Different Pulses". Asaf Avidan je rozený písničkář, jehož texty vás dokážou rozsekat, emočně vyždímat a následně zase nabít. Přesto nechybí ona podstatná věc: umí k tomu vytvořit, spojit silný hudební budič napříč několika žánry a vtěsnat tam i nemalý fragment sebe samotného. Čiší zde magnetické síly životabudiče a nebudete se z něj moci vymanit. Jeho vystoupení v rámci letošních Colours Of Ostrava by vám rozhodně nemělo uniknout.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY