Vzestup dýňových hlav

12.03.2013 09:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Německé legendy Helloween s dýňovou hlavou jakožto tradičním symbolem tvoří dějiny speed/power metalu již téměř třicet let. Za tu dobu si skupina prožila opojnou chuť slávy i mnohé pády a neúspěchy. Přesto je tu stále dál a dle nové desky "Straight Out Of Hell" opět i ve formě.
8/10

Helloween - Straight Out Of Hell

Skladby: Nabataea, World Of War, Live Now!, Far From The Stars, Burning Sun, Waiting For The Thunder, Hold Me In Your Arms, Wanna Be God, Straight Out Of Hell, Asshole, Years, Make Fire Catch The Fly, Church Breaks Down
Vydáno: 21.01.2013
Celkový čas: 60:28
Vydavatel: Sony Music
Helloween po personálních turbulencích, zdá se, zakotvili v sestavě Grosskopf, Weikath, Gerstner, Löble a Deris. A viditelně jim to výborně šlape. Od alba "Keeper Of The Seven Keys: The Legacy", během kterého k dýním nastoupil Daniel Löble, jsou jejich desky stále silnější a dravější. Až by se chtělo dodat jako za starých časů. Jenže staré časy jsou ty tam a s nimi i Michael Kiske. Myslím, že po těch letech už není třeba Kiskeho s Derisem srovnávat, neboť toho si oba užili více než dost. Pojďme raději k samotné novince.

Ta vznikala pod křídly věhlasného a velezkušeného producenta Charlieho Bauerfeinda, který pomohl na svět mnoha kvalitním metalovým nahrávkám renomovaných skupin (Blind Guardian, Gamma Ray, Saxon a mnoha dalších). S Bauerfeindem Helloween pracují již od alba "The Dark Ride" a právě on jim pomohl vlít novou krev do žil. Není tak divu, že si ho rádi drží blízko. Na druhou stranu je třeba říct, že nepřímou úměrou se měnila i progrese jednotlivých desek, přičemž zatím poslední "7 Sinners" trpěla v mnoha ohledech sebevykrádáním, leč velmi dobře zaobaleném do energické nahrávky. Tím navazuji na aktuální novinku "Straight Out Of Hell", která už při pohledu na obal, kde se šklebí smějící se dýňový vojáci, volně pokračuje tam, kde minulá řadovka skončila. S tím rozdílem, že se pánům snad ještě lépe vyvedla vyváženost celé nahrávky a tím stoupla i zábavnost pestřejšího spektra skladeb.

Překvapivý je hned úvod, kdy se do vašich sluchovodů spustí atomová bomba zvaná "Nabataea" s omračujícími speedovými kytarami a než stačíte celý starověký svět Nabataei pojmout, ocitnete se uprostřed války v songu "World Of War", typické hymnické vypalovačce Helloweenů. Přece jen se nějaká, leč chabá progrese koná. Skladby "Live Now!" a "Asshole" jsou okořeněny novými, dosud neslyšenými příměsemi moderny. A myslím, že v obou případech se nemají za co stydět. Dočkáme se i výletu do hardrockových vod spolu s překrásnou baladou "Hold Me In Your Arms". Mým osobním favoritem je pak "Burning Sun", která mi spíš než Helloween připomíná jejich německé kolegy Blind Guardian.

Deluxe verze

Kromě recenzované základní verze je možné zakoupit i deluxe edici se dvěma bonusovými skladbami "Another Shot Of Life" a "Burning Sun (Hammond Version)". Druhá zméněná vznikla na počest klávesové legendy Jona Lorda, který nás v červenci loňského roku bohužel opustil.

Je naprosto bez diskuze, že Helloween stále patří k power/speed metalové špičce. Novinková deska "Straight Out Of Hell" to jen potvrdila. Kdyby takovou desku natočila nějaká mladá, začínající formace, mluvilo by se s mnoha superlativy o velkém talentu. V případě zavedené legendy spíš kritici čekají na zaváhání, protože určitou laťku již díky svému jménu musí udržet, a to se od nich taky očekává. Chyby se ovšem neodpouštějí. Nebudu dozajista sám, kdo s klidem v duši konstatuje, že Helloween nezklamali a nahráli desku, za kterou se ani po letech nebudou muset stydět.

Pokud si chcete tuhle partu poslechnout živě, máte jedinečnou možnost 22. března zavítat do Tipsport areny v Praze, kde zahrají spolu se svými spolubojovníky Gamma Ray, a následující den také na Zimním stadionu Luďka Čajky ve Zlíně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY