Tajemství zmrzliny

21.02.2013 13:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Jsou desky, co se snaží šokovat, přijít s něčím nečekaným, drsně zaujmout. To ale není případ Psychedelic Morning. Projektu, jenž přináší zcela přirozené a obyčejné freak folkové písničky. A tak, pokud chcete poslouchat něco (pozitivně myšleno) obyčejného, sáhněte po desce "Cigareta ve dvou".
7/10

Psychedelic Morning - Cigareta ve dvou

Skladby: Cigareta ve dvou, Julie, Laura, Padací, Tracy, kde jsi, Sebevrazi, Papírová, Ty a já, Paříž, Ze života, Betty Boop, Černá je nejlepší, Robert Kodym říká
Vydáno: 14.1.2013
Celkový čas: 45:51
Vydavatel: Indies Scope Records
S ve světě už řadu let oblíbenými freak folkovými alby se poslední dobou začíná pomalu roztrhávat (zatím jenom) pytlík i v Česku. Dalším, které stojí za poslech, je "Cigareta ve dvou" jednočlenné kapely Psychedelic Morning. Hraje v ní, zpívá a skládá Čech s argentinskými předky Gregory Dimanche (jinak také kapela Prasklá struna). Mimo něj na albu uslyšíte i zjemňující vokály Janči Ondrákové, Olgy Königové a Sáry Milfajtové.

"Cigareta ve dvou" je zčásti ovlivněná Saroyanovou novelou "Tracyho tygr" (ve skladbě "Tracy, kde jsi" jsou přímo vsamplované úryvky z oné audioknihy přednášené výjimečným Vlastimilem Brodským). Zčásti pak hodnocením vztahů a lásek. Sám Dimanche to popisuje velmi přesně slovy: "Podle mě se celá deska nese v duchu takovýho toho klidu, kdy si dáš večer po práci a po všech povinnostech drink a cigárko a hlavou ti lítají myšlenky na osobní problémy, radosti, vztahy, na to, co jsi zažil, co chceš zažít, nebo co prožívá tvoje oblíbená knižní postava."

A v tom je i celý klíč k albu Psychedelic Morning. Jde o jednoduché album příjemných melodických písní, velmi jednoduše zaranžovaných. Písní, jež mohou připomínat melodičnost Mňágy a Žďorp a vokální projev Petra Fialy (ostatně tu najdete i textové odkazy Chceš mě chceš mě / Chci tě chci tě! v "Ty a já"). Vedle toho mohou v některých textech (Volám Julie / Kde ta dýka je / říkáš schizofrenie / ta nás jednou zabije) asociovat se zvukomalebností textů Wanastowích Vjecý. Na ty pak přímo odkazuje i závěrečná skladba "Robert Kodym říká", v níž si připomeneme, že jsem nevinnej, nebo že lži sex a prachy lžou.

A i když "Cigareta ve dvou" nepřináší žádné nové nečekané pohledy, ani nemá ambici být v čemkoliv progresivní, je na ní prima právě ta přirozenost, obyčejnost či v dobrém slova smyslu normálnost. Je to pěkná nenásilná deska k poklidnému přemítání nad tím, co jste ten den zažili nebo na co jste mysleli. Protože přesně něco takového se přehrává každému večer před spaním v hlavě. Nebo snad ne?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY