Excelentní debut draků z Las Vegas

26.02.2013 12:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Z Ameriky přichází další pop-rocková formace, která se pokusí svým debutem zapůsobit na svět a vydobýt si díky němu své místo na slunci. Novinkovému albu předcházelo zajímavé EP "Continued Silence" a naznačilo, že Imagine Dragons mají na scéně skutečně co říct.
8/10

Imagine Dragons - Night Visions

Skladby: Radioactive, Tiptoe, It's Time, Demons, On Top Of The World, Amsterdam, Hear Me, Every Night, Bleeding Out, Underdog, Nothing Left To Say / Rocks
Vydáno: 4.2.2013
Celkový čas: 44:14
Vydavatel: Universal
Ačkoliv nové debutové album rockové skupiny Imagine Dragons, pocházející z města hazardu Las Vegas, u nás vychází až nyní, v USA už je slušným hitem a "Night Visions" je již ověnčeno zlatou deskou. V našich rádiích si však své místo také našli, a to prostřednictvím hitu "It's Time" a aktuálně i druhým singlem "Radioactive". Oba singly pak získaly i výbornou klipovou podobu, kterou potvrdila i nominace na MTV Music Awards v případě "It's Time". Start se čtyřčlenné skupině rozhodně vyvedl.

Jak už napovědělo EP "Continued Silence", Imagine Dragons se rozhodli potěšit hudební scénu kvalitním pop rockem s chytlavými melodiemi Of Monsters And Men, jemnými kytarami fun. a sympatickým vtipem Mumford & Sons. Zajímavá kombinace, že? Imagine Dragons však nejsou takovými zajíčky, jak by se mohlo na první pohled zdát. Už v roce 2009 jim vyšlo stejnojmenné EP "Imagine Dragons", které sice díru do světa neudělalo, ale následující "Hell And Silence" už nějaké slušné ohlasy na svou adresu získalo. K plnohodnotnému albu se však chlapci vzchopili až nyní a rozhodně nezklamali.

První hit "It's Time" má na YouTube už více než 16 milionů zhlédnutí, to je číslo obdivuhodné, leč o kvalitě nic nevypovídající (Justin Bieber jich má se svým hitem "Baby" milionů 833), na druhou stranu jim nelze upřít schopnost umět zaujmout. A i když autorovi této recenze tento první singl úplně nevoní, ten následující "Radioactive" už ho sevřel v dlani. Chytlavý, ale ne hloupě vlezlý refrén s vynikajícím nábojem uchvátí snad všechny fanoušky Coldplay, od kterých imaginární draci leccos odkoukali a zdravě se inspirovali.

Naštěstí tím invence a nápady na albu nekončí. Naopak to teprve začíná být zajímavé. Jakmile se proposloucháte trošku usedlou "Tiptoe", ohromí vás epická "Demons" a fantastický, zasněný "Amsterdam", který bych pasoval na jeden z nejzásadnějších pilířů desky. Když si ho se spokojeným úsměvem na rtech doposloucháte, dostanete ještě výborný dezert v podobě "Hear Me" a jako tečku na závěr doporučuji "Bleeding Out" s opětovně úderným refrénem (jak to jen sakra dělají) v duchu Coldplay a U2.

I když název "Night Visions" ponouká k temnému obsahu, po hudební stránce to pravda rozhodně není. Imagine Dragons na svém debutu srší pozitivní energií a je z nich cítit schopnost a potenciál napsat dobrou, kvalitní a smysluplnou skladbu, která se sice může objevit v těch nejmainstreamovějších rádiích, ale stejně svou čest a úroveň dokáže udržet. Obdivuhodné je, že ani jedna skladba není špatná, žádná nemá propozice obyčejné nutné vaty na zaplnění stopáže mezi pár singly a každá je svým způsobem zajímavá a svá a přitom celá kolekce dokáže držet pohromadě jako velmi vyrovnaný celek. Draci stvořili nevšední debut, který stojí za pozornost, a rázem se jejich další nová tvorba bude jistě podrobně sledovat a očekávat.

S bodovým hodnocením raději budu prozatím šetřit (ne, že by na tom tak významně záleželo), aby přece jen zůstal prostor pro případná zlepšení se na deskách budoucích. Věřím totiž, že se od nich dočkáme ještě mnohého zajímavého. A snad budou skvělí i naživo, což budeme moci ochutnat i my 24. dubna v pražském klubu Roxy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY