Rage Against The Machine zabíjejí ve jménu lásky i po dvaceti letech

19.02.2013 09:00 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Americké kapele Rage Against The Machine se podařilo spojit rap a funk-metal a vytvořit novou formu protestní hudby, do níž z úst frontmana Zacka de la Rochy nacpala marxistické slogany, které tehdy zněly zatraceně cool. Nově vydaná edice jen potvrzuje nadčasovost legendární nahrávky.
9/10

Rage Against The Machine - XX (20th Anniversary Edition)

Skladby: Bombtrack, Killing In The Name, Take The Power Back, Settle For Nothing, Bullet In The Head, Know Your Enemy (feat. Maynard James Keenan), Wake Up, Fistful Of Steel, Township Rebellion, Freedom, Bombtrack (live), Bullet In The Head (live), Take The Power Back (live)
Vydáno: 23.11.2012
Celkový čas: 70:45
Vydavatel: Sony Music
Vzhledem k celkové politice levičácké úderky Rage Against The Machine může vyznít vydání nové edice debutu k připomenutí dvacetiletého výročí od vydání nahrávky trochu podezřele. Veškeré ironické úšklebky by ale měly jít stranou, pokud si samotnou, pečlivě zremasterovanou nahrávku pustíte. Je to neuvěřitelné, ale i po těch dvaceti letech ani trochu nezestárla a dnes můžeme směle prohlásit, že jestli někdy protestní hudba dosáhla svého vrcholu, bylo to právě v roce 1992, kdy vyšlo eponymní album Rage Against The Machine.

Od úvodních tónů skladby "Bombtrack" po ty závěrečné ve "Freedom" jsme svědky kapely na vrcholu, v níž se vzácně sešly dvě obrovské osobnosti, které vytvořily jeden z nejsilnějších debutů v historii rockové hudby. Spojení brutálních kytarových riffů Toma Morella a především slov a hlasu Zacka de la Rochy bylo ve své době natolik silné a unikátní, že z něj nakonec všechno vyždímali již na první album, aby v budoucnu pouze bojovali se svým stínem. To ale nakonec není až tak podstatné, podstatné je to, že právě zde došlo ke kombinaci metalu a rapu v takové formě, která ovlivnila hned několik desítek kapel včetně celé nu-metalové vlny.

Málokdo ale dokázal být tolik přesvědčivý jako de la Rocha, jenž dokázal do svých textů dostat smysluplné sdělení, které pak z jeho úst znělo přesvědčivě s obrovským množstvím emocí a energie, a své kouzlo a význam si udržely i dnes. Navíc se nedá říct, že by se politická situace za těch dvacet let změnila k lepšímu a podobné to bude i s tou hudební, o čemž svědčí i umístění singlu "Killing In The Name" na prvním místě britského žebříčku v roce 2009.

Nová nahrávka vyšla hned v několika verzích, přičemž ta nejrozšířenější obsahuje hned dvě CD a dvě DVD přinášející spoustu bonusového materiálu. Pokud se stejně jako v našem případě rozhodnete pouze pro jednodiskovou verzi, čekají na vás kromě standardní desítky skladeb ještě tři bonusy v podobě živých nahrávek "Bombtrack", "Bullet In The Head" a "Take The Power Back" převzatých z b-stran singlů. Pro ty, co vlastní originální nahrávku, bude spíše zajímavější rozšířená edice, ale pro ty, co původní nosič mají už protočený a poškrábaný, že jim téměř nehraje, a pro ty, co z nějakého důvodu ještě s debutem Rage Against The Machine neměli tu čest, je "XX (20th Anniversary Edition)" povinnost. Ony totiž písně jako "Take The Power Back" nebo "Know Your Enemy" znějí i dnes stejně nezapomenutelně, jako zněly v době svého vzniku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY