Zemřela Patti Page. Ta, která jako první na svých nahrávkách vrstvila zpěv

04.01.2013 07:45 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Patti Page
© en.wikipedia.org
Na Nový rok utrpěla americká populární hudba jednu zásadní ztrátu. Ve městě Encinitas zemřela jedna z největších hvězd padesátých let a interpretka hitů jako "Tennessee Waltz" a "(How Much Is That) Doggie In The Window" Patti Page. Agentuře AFP to potvrdil její mluvčí Michael Glynn. Ten také uvedl, že pravděpodobnou příčinou smrti matky dvou dětí bylo selhání srdce.

V době, kdy oba tyto hity nazpívala, už ale měla na svém kontě zářez, který populární hudba s povděkem využívá dodnes. Na svém singlu "Confess" z roku 1948 totiž použila tzv. overdubbing - nahrání druhé vrstvy zpěvu v harmonii s již existující nahrávkou. Důvod využití tohoto technologického pokroku na nahrávce byl prozaický. Na druhou vokalistku totiž manažer zpěvačky nenašel peníze, a proto Patti navrhl, aby svůj part nazpívala dvakrát.

Patti Page byla v roce 2007 uctěna originálním způsobem kapelou The White Stripes. Ta si od ní vypůjčila písničku "Conquest", u níž zvuku trubkové sekce dosáhla tak, že trumpetista Regulo Aldama nahrál svůj part několikrát a Jack White potom tyto nahrávky spojil do jedné.

Za svoji kariéru zpěvačka prodala úctyhodných sto milionů kopií svých alb a v roce 1999 získala svou první cenu Grammy. Letos si měla převzít druhou za své celoživotní dílo, takto jí cenu americká Národní akademie nahrávacích umění a věd věnuje posmrtně.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY