Čechomor vyráží zase po roce na vánoční turné

05.12.2012 12:00 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Čechomor - V Národním
© facebook interpreta
Skupina Čechomor jako každým rokem vyjíždí na vánoční koncerty v rámci Čechomor Kooperativa Tour 2012. Diváci tentokrát uslyší průřez vánočními písničkami i největšími hity skupiny s hostující Ivou Marešovou a za doprovodu smyčcového kvarteta Gadrew Way.

Po loňských vánočních koncertech, na kterých Čechomor doprovodila Smíchovská komorní filharmonie v projektu "Proměny", skupina pro své letošní vánoční koncertování opět zvolila komornější sestavu. Čechomor se vrátil k projektu z roku 2010, který tehdy vyvrcholil dvěma vyprodanými koncerty v Národním divadle. Z těchto koncertů vznikl v režii Rudolfa Kudrnáčka živý záznam, který loni vyšel jako CD a DVD pod názvem "Čechomor v Národním".

Vánoční písničky z alb "Sváteční Čechomor" a "Čechomor v Národním" poprvé zazněly 24. listopadu v Tylově domě v Poličce. Následně je mohli diváci vidět ještě 1. prosince v Brně a poté máte šanci 11. prosince v Litoměřicích, 12. prosince ve Vamberku, 13. prosince v Havlíčkově Brodě, 14. prosince v Prostějově a vánoční turné vyvrcholí na dvou koncertech v pražském klubu SaSaZu 16. prosince. Koncert z klubu SaSaZu bude natáčet televizní štáb a televize Óčko záznam odvysílá během letošních Vánoc. Do tohoto turné patří i novoroční koncert, který se uskuteční 4. ledna 2013 v Ostravě. Kromě toho si fanoušci Čechomoru budou moci užít jejich písničky i na dalších standardních koncertech v Zubří, Cvikově, Bohumíně, na Luční boudě v Peci pod Sněžkou a dokonce i v Londýně, kde zahraje 8. prosince v klubu 229 Venue.

"Po skončení vánočního turné v roce 2010 jsme si všichni slíbili, že se k projektu, kde nás doprovází skvělé smyčcové kvarteto Gadrew Way, ještě vrátíme. Sami naši fanoušci se nás ptali, kdy budou moci naše koncerty v této sestavě zase vidět," říká Karel Holas, houslista a zpěvák skupiny a pokračuje: "Smyčcová aranžmá, která pro tento projekt Čechomoru vytvořil vynikající Jan Kučera, jsou velmi křehká a přitom výrazná. Respektují charakter naší hudby a skvěle doplňují naše orchestrální aranžmá."

Během náročného podzimního programu, kdy skupina odehrála okolo dvaceti koncertů v České republice i v zahraničí, včetně tří unikátních koncertů se Suzanne Vega, hostoval Čechomor i při dvou televizních natáčeních. Kromě toho skupina vybírala vítěze z došlých diváckých námětů soutěže Pomocné klapky. Tuto soutěž Čechomor spolu se svým generálním partnerem pojišťovnou Kooperativa vyhlásil pro amatérské filmaře. Úkolem bylo napsat a nebo natočit námět na videoklip pro obecně prospěšnou společnost Pomocné klapky, která se zabývá předvýchovou a výcvikem asistenčních psů.

"Strašně nás překvapilo, kolik lidí se do tvorby námětů a scénářů pro Pomocné tlapky pustilo," říká frontman Čechomoru František Černý. "Bylo opravdu těžké vybrat ten správný námět. Nakonec jsme vybrali námět Dominika Chlupa a v nejbližších dnech ho budeme realizovat, takže ještě před Vánocemi se budou moci naši fanoušci podívat, jak se nám to povedlo," dodává.

Soutěž Pomocné klapky je vlastně volným pokračováním soutěže Přines hit, která probíhala loni, cílem bylo poslat hudební nápad na písničku pro Čechomor. Tři finálové písně Čechomor nahrál a vydal na speciálním singlu, jehož výtěžek z prodeje je věnován o.p.s. Pomocné tlapky. Jednou z finálových skladeb je právě píseň Tomáše Kadlečka "Srdce", ke které vznikne nový videoklip skupiny Čechomor pro Pomocné tlapky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY