Gloria Estefan a její španělské videoklipy

28.11.2001 01:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Gloria Estefan je asi největší hvězdou latinskoamerického popu, která má za sebou navíc už poměrně dlouhou kariéru. Na náš trh se právě dostává DVD "Que Siga La Tradicion", které mapuje její španělsky zpívané videoklipy, kterých nabízí celkem třináct. Jen škoda, že bonusové materiály jsou tak chudé.
6/10

Gloria Estefan - Que Siga La Tradicion

Skladby: No Me Dejes De Querer, Oyo, Corazón Prohibido, Cuba Libre, Santo, Santo, Tradición, En El Jardín, Mi Tierra, Con Los Anos Que Me Quedan, Tres Deseos, Abriendo Puertas, No Pretendo, Por Un Beso
Celkový čas: cca 73 minut
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Latinskoameričtí interpreti, tedy pokud jsou alespoň trochu slavní i jinde, než jen ve španělsky mluvících oblastech, jsou povětšinou v asi dost schizofrenickém stavu, protože jen trošku závisle na sobě mají dvě hudební kariéry. Hovořit by o tom mohli třeba Ricky Martin či Enrique Iglesias, ale dávno před nimi se celosvětově proslavila jiná umělkyně, která je pro většinu lidí téměř synonymem latinskoamerického popu - Gloria Estefan. Jakkoli je po celém světě známá hlavně svými anglicky zpívanými hity, její španělská tvorba slaví také velké úspěchy a sama ji označuje za hudbu svého srdce.

DVD s titulem "Que Siga La Tradicion" nabízí poměrně ucelený pohled právě na tuto část její kariéry. Hodinu a čtvrt trvající "film" je tvořen dvěmi základními složkami. Tou důležitější je samozřejmě třináctka skladeb, z nichž většinu tvoří běžné videoklipy, ale i živé záznamy. Mezi ně jsou vloženy krátké dokumentární záběry třeba z natáčení toho kterého videoklipu nebo z vystoupení, zvláště záběry z jejího koncertu, kdy se slavil přelom roku 1999/2000 jsou vskutku ohromující, protože tak plný stadión lidí byste u ní asi nečekali, což je ovšem dáno tím, že u nás není až tak populární. Stejně tak i některé videoklipy jsou natočeny vskutku excelentně, což platí třeba o "Corazón" nebo "Santo Santo". Příjemnou vychytávkou jsou také krátké citáty, jimiž Gloria jednotlivé skladby uvádí.

Ovšem když přejdeme k bonusům, srdce zapláče. Anglické a španělské titulky ke všem skladbám i minidokumentům jsou sice výborné, ale jinak dévédéčko obsahuje pouze textovou biografii, diskografii a několik fotografií. Toť vše. U podobných dévédéček si vždycky říkám, zda ta hodina, kdy by si někdo s interpretem sedl a udělal rozhovor, je tolik drahá...

Fanoušci Glorie Estefan budou dévédéčkem asi nadšeni, protože velmi podrobně mapuje její španělsky zpívanou tvorbu co se videoklipů týče. Hodina a čtvrt materiálu se mi ale na DVD zdá poněkud málo, škoda, že nebylo ještě něco přidáno. Ale podmanivé španělské rytmy vás dostanou tak jako tak.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY