Né, 1 ne

05.02.2013 13:30 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Pan Josef Melen bude čtenářkám a čtenářům známý víc jako Pepa Melen. Dětská hvězdička osmdesátých let, která hořekovala, jak musela doma šúrovať, pročež nestihla domácí úkol, pročež dostává do žákajdy kouli. "Best Of Josef Melen" toho ale přináší mnohem víc, jde koneckonců o výběr toho nejlepšího, že.
1/10

Josef Melen - Best Of

Skladby: Údolí vran, Moucha, V zoologické zahradě, Mach a Šebestová, Né, pětku ne, Je to přichystaný, Bojím se zubaře, Tygr z Indie, Malí a velcí, Dvě čtyři roční období, Neznám její příjmení, Slova a věty (intro), Sny, Malá Lady, Instinkt I., Na kolenou, Královská jízda, Slunce a Měsíc (Radio dance edit), Vánoční zvonky, Né, pětku ne 2012 (Mario Araceli & DJ Pin electro house mix), Údolí vran 2012, Pepa Melen & Adlibitum (live Ústí n. L.)
Vydáno: 15.10.2012
Celkový čas: 64:36
Vydavatel: Popron Music
"Kdo to je?" optala se skoro-švagrová, když jsem chtěl její slechy oblažit zbrusu novou verzí songu "Né, pětku ne". "Zbavit se zátěže [dětské hvězdy] nebylo jednoduché," začíná text k rozhovoru na webu Kultura21.cz, který Josef Melen poskytl ku příležitosti vydání kompilace "Best Of Josef Melen". Je tedy skutečně potřeba se něčeho zbavovat?

Ať tak či tak, u Melenů probíhá toto zbavování se prostřednictvím výběru plného dětských hitů pojmenovaného podle vzoru "Best Of Lucianna Krecarová". Na druhou stranu Josef už není ten malý Pepíček Melenů, ze kterého byly maminky a babičky v osmdesátkách celé rozněžnělé. Je to čerstvý čtyřicátník, který má za sebou poměrně (doplňte přídavné jméno dle svého uvážení) kariéru. V té chce teď udělat zásadní milník právě pomocí zmíněného cédéčka.

Cédéčka, na kterém je tak strašně jednoduché se povozit. Od laciné grafiky přes zpěvákovu do detailu promyšlenou vyleštěnou image typického českého středněproudého kantilénového zpěváka, fakt, že na desce "mladého talentovaného bubeníka" zní taková spousta umělých bicích, fakt, že Melen jako zpěvák selhává ve všech ohledech (nemá ani poznatelný hlas ani intonaci), nebo fakt, že deska majitele nahrávacího studia má tak otřesný zvuk, až po celý ten smysl, kontext a vyznění.

Pojďme ale předchozí odstavec jízlivě nerozvádět, nechme ho svému životu a věnujme se ("vážený pane recenzente") recenzi. Album obsahuje na čisté hodině celkem dvaadvacet položek. Písně jsou řazené víceméně chronologicky a jsou mezi nimi tři nové kusy a jeden živák. Během poslechu se člověk neubrání úsměvu, ať už chtěnému a upřímnému, nebo náhodnému a škodolibému. Pepa to do posluchačů mele(n) hlava nehlava. Hlasové sebepřekonávání "Tak prosím pětku nhhh, tak prosím pětku nhhh,", intonační štafetový běh s Josefem Pepou Dvořákem nebo obludné devadesátkové období pod producentským dohledem kláves Yamaha budiž příklady nejzářivějšími.

Kompilace "Best Of Josef Melen" by se dala rozebírat ad libitum(!) (samostatnou kapitolou by mohly jistě být promyšlené texty), je to ale zbytečné. Tohle cédéčko si vydal "muzikant, zpěvák a moderátor" Josef Melen hlavně sám pro sebe, jak bylo řečeno na začátku. Aby všechny, co z výběrovky taky znají jen tři songy, mohl ještě hodněkrát překvapit coby dospělácká hvězda. Tohle(!!!) je jen začátek...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY