Kate Nash - X-Factor je továrna na sračkoidní hudbu

14.11.2012 08:00 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Britská písničkářka Kate Nash poprvé osobně zaujala české publikum na loňském ročníku festivalu Rock For People. Nyní se k nám vrací na samostatný koncert do pražského klubu Roxy (ve středu 14. listopadu) a my jsme se rozhodli ji požádat o rozhovor a zjistit, co je u ní nového.
Kate Nash
© last.fm
Kate Nash je rozhodně pracovitá holka. V poslední době je téměř k nezastavení a kromě natáčení nové desky stíhá hrát v punkové kapele, rozjíždět filmovou kariéru a pracovat na projektu Kate Nash's Rock n Roll For Girls After-School Music Club, v němž se snaží inspirovat náctileté holky ke psaní vlastních písní. Přesto všechno si Kate udělala čas na telefonický rozhovor. Důkazem její zaneprázdněnosti budiž fakt, že jsem ji zastihl zrovna, když koncertovala v Argentině.

Ahoj Kate, jak je v Argentině?

Výborně! Zrovna dneska jsem byla navštívit jeden obrovský slavný hřbitov se stovkami krypt, kde jsou pochována těla spousty významných historických osobností. Super zážitek.

To zní dost zajímavě. Pojďme ale k tvé hudební kariéře. Je to už pět let, co ti vyšlo debutové album "Made Of Bricks", jak se za těch pět let Kate změnila?

Myslím, že jsem se změnila ve spoustě věcí. Rozhodně jsem v mnoha ohledech zkušenější.

Řekla bys, že jsi nyní mnohem sebevědomější, co se týče vystupování na veřejnosti?

Určitě jsem se to naučila lépe zvládat. Vlastně jsem se to musela za ty roky naučit, abych mohla dobře dělat svou práci. Občas je to nepříjemné, ale je opravdu potřeba získat praxi a také kontrolu nad samotným vystupováním, aby jej pak šlo správně využívat.

V červnu jsi vypustila nový singl "Under-Estimate The Girl", který se dost liší od tvé předchozí tvorby. Máme skladbu brát jako určitý postoj, legraci, nebo jde o ochutnávku, jak bude znít nové album?

Je to spíš určitá forma výpovědi, samostatný kousek a hlavně výborné promo, protože skladba přinutila lidi mluvit o tom, jak jsem se změnila. V minulosti už jsem sice podobné věci natočila na b-strany singlů, jako například "Model Behaviour", ale pro lidi, co znají pouze "Foundations", to byl trochu šok. A já myslím, že není od věci posluchače občas šokovat (smích). Na novém albu sice "Under-Estimate The Girl" nebude, ale i tak jej můžeme brát jako úvod k nové desce, protože jsem při práci na ní zkoušela nové věci.

Bavíme se tady o chystané desce, co nám o ní můžeš prozradit?

Pořád to budou hodně popové písně, ale tentokrát jsem většinu z nich složila na basové kytaře. Taky jsem více pracovala s harmoniemi a s mým rozsahem hlasu. Mám pocit, že teď s ním mohu více pracovat.

Kate Nash...

Kate Nash
...je anglická písničkářka, která se před pěti lety prosadila díky hitu "Foundations" z debutového alba "Made Of Bricks". To se umístilo na prvním místě britského žebříčku a Kate si díky němu odnesla sošku v kategorii nejlepší zpěvačka na BRIT Awards 2008. Zatím poslední album "My Best Friend Is You" jí vyšlo v roce 2010 a přineslo hit "Do-Wah-Doo". Nové, v pořadí třetí album už je hotové a pod názvem "Girl Talk" by mělo být venku zkraje příštího roku. Předcházet mu bude EP "Death Proof", které vychází již 19. listopadu a přinese pět skladeb, včetně titulního songu, v němž se Kate nechala inspirovat stejnojmenným filmem Quentina Tarantina.

Jak jsi se vůbec ke skládání na base dostala?

První jsem ji vzala do ruky v kapele The Receeders a začalo mě to hrozně bavit.

A s kapelou ještě fungujete?

No, už jsme dlouho nehráli žádný koncert a vlastně nemám vůbec tušení, co se s námi zrovna teď děje. Ne že bysme se rozpadli, ale teď momentálně nefungujeme.

Jaké jsou tvoje hudební kořeny?

Vyrůstala jsem s hudbou mých rodičů posloucháním kapel, jako byly The Beatles, The Rolling Stones, hodně irské lidové hudby (matka pochází z Irska - pozn. redaktora), Elvise Presleyho, Willieho Nelsona, Leonarda Cohena nebo třeba Johnnyho Cashe.

Kate Nash
© phillynews.com
A jaká hudba tě nejvíc baví momentálně?

Teď hodně poslouchám třeba kapelu Fidlar z LA, ti jsou bezva. Pak taky můžu doporučit kapely Shuga a The Tops z Anglie.

Velkou součástí tvého života se stal projekt Rock n Roll For Girls After-School Music Club. Můžeš nám říct něco o projektu a co se s ním momentálně děje?

Program jsem vymyslela, protože bych chtěla, aby bylo více písničkářek a také proto, abych náctiletým holkám ukázala jinou část hudebního průmyslu. Chci jim ukázat, že to není jenom o tom být popstar, být slavný, být dokonalý, ale že by to mělo být o tom, být dobrý muzikant, který má nějaké pocity, názory a chce něco sdělit. V prosinci teď budeme dělat vánoční vystoupení, kde vystoupím společně s holkami z různých škol. Měla by to být opravdu krásná akce, která se uskuteční v Queen Elizabeth Hall. Moc se na to těším.

Co si z tohoto projektu odnášíš?

Hlavně mě dělá moc šťastnou. Strašně mě baví pracovat s holkami a vidět, jak získávají více sebevědomí, jak je baví hudba a zjišťují, že i ony ji můžou tvořit.

Máš teď za sebou několik filmových natáčení. Jak jsi se k nim dostala?

Ano, minulý rok jsem pracovala na dvou filmech (zatím se stále neví jakých - pozn. redaktora) a ještě před tím na jednom krátkém filmu. Již odmalička jsem chtěla být herečka a studovala jsem herectví na škole, takže jsem doufala, že se k tomu jednou dostanu. Asi před rokem a půl mi zavolal jeden manažer z L.A. a zeptal se mě, jestli se s ním nechci setkat. Pak proběhla nějaká schůzka, z níž se nakonec vyklubal dobrý pracovní vztah, následně jsem absolvovala několik konkurzů a získala dvě menší role. Teď zkouším nějaké další, tak snad něco vyjde.

Ví se o tobě, že nesnášíš soutěže typu X-Factor. Jaký mají podle tebe vliv na současnou hudební scénu v Británii?

Myslím si, že negativní. Mají příliš velký vliv, prodávají umělé produkty a nejsou nic víc než jen špatnou továrnou na sračkoidní hudbu.

Na kterém místě na světě se v současnosti cítíš nejlépe?

Teď v poslední době asi v L.A. Poznala jsem tam spoustu skvělých lidí a cítím se tam strašně dobře.

Plánuješ se tam přestěhovat?

Možná. Jestli to půjde, tak bych ráda.

A kde nejraději skládáš?

Nejraději tvořím v Londýně, ve zkušebně ve čtvrti Bethnal Green. Je to hodně pohodové místo, kde se pohybuje vždycky spousta super lidí.

Přijíždíš teď do České republiky na svůj druhý koncert, první samostatný. Co můžou návštěvníci vystoupení čekat od Kate Nash naživo?

Chtěla bych zahrát hodně nových skladeb a bude to hodně hlasité a hlavně zábavné. (smích)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY