One Night Only - Dobré desky si vždy najdou své posluchače

16.10.2012 12:00 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Britské kytarové kapely nikdy neměly v našem rádiovém éteru na růžích ustláno, ty úspěšné můžeme spočítat na prstech jedné ruky. K výjimkám patří One Night Only, u nás známí díky hitu "Just For Tonight". Před jejich úterním koncertem v Roxy (16. října) jsme si popovídali s jejich kytaristou Markem Haytonem.
One Night Only
© last.fm
One Night Only v současné době dostávají svého jména a dalo by se o nich téměř říct, že jsou skupinou jednoho hitu. Po vydání debutového alba a úspěšném singlu "Just For Tonight" se po nich téměř slehla zem. Druhá eponymní nahrávka sice přinesla řadu silných skladeb, včetně singlu "Say You Don't Want It", v jehož klipu si hlavní roli střihla Emma "Hermione" Watson, ale v podstatě bez většího zájmu prošuměla. Kapelu to nijak nerozhodilo, pilně koncertuje a pracuje na novém albu, které ji snad opět přinese větší pozornost. Jak to s nimi v současné době vypadá, nám v rozhovoru prozradil kytarista Mark Hayton. Rozhovor berte jako malou pozvánku na jejich koncert v pražském klubu Roxy.

Je to už nějaký ten pátek, co o vás bylo slyšet. Co jste celý ten čas dělali?

Hodně jsme koncertovali a hlavně jsme pracovali na našem novém, v pořadí třetím albu. Teď se zrovna nacházíme zhruba v půlce nahráváni a vlastně se docela těšíme, že teď budeme mít možnost na chvíli vypadnout ze studia a zahrát si v Praze.

Pro spoustu Čechů budete nejspíš neznámí. Jak bys jim představil One Night Only?

Nikdy pro mě není lehké slovy popsat hudbu, kterou hrajeme, takže nejlepší způsob, jak nás poznat, je zajít na náš koncert. Říká se o nás, že jsme nejlepší naživo a že máme vždy skvělé koncerty, takže pokud nás chcete poznat, přijďte se na nás podívat.

Máte venku nový singl "Long Time Coming", ve kterém jste použili pro vás dost netypické nástroje, konkrétně violoncello a housle. Ponese se i zbytek připravované desky v podobném duchu?

Určitě naznačuje směr našeho vývoje, ale ne všechny skladby budou znít stejně. Zkoušeli jsme tentokrát více experimentovat s různými zvuky a žánry, takže očekávejte různorodý mix.

Kdy se novinky dočkáme?

Jak už jsem říkal, jsme zhruba v půlce natáčení. Chtěli bychom být hotoví do konce roku a nahrávku snad vypustíme někdy zkraje roku příštího.

Kde nové skladby vznikají?

Nové písně tentokrát skládáme a nahráváme v domácím studiu. Zatím se nám daří natáčet každé album někde jinde, a tak zatímco to první jsme točili v Londýně, druhé v Bruselu, to nejnovější tvoříme na anglickém venkově.

Vím o vás, že se při psaní skladeb většinou inspirujete všedním životem. Co vás v poslední době nejvíc ovlivnilo?

Myslím, že nás nejvíc ovlivnil čas, který jsme v několika posledních letech strávili na cestách. Byli jsme na několika úžasných místech a právě zážitky z těchto míst nás hodně inspirovaly při psaní nových písní.

One Night Only...

One Night Only - One Night Only
...vznikli v létě roku 2003 v Severním Yorkshiru a v současnosti působí ve složení George Craig (zpěv, kytara), Jack Sails (klávesy), Mark Hayton (kytara), Daniel Parkin (basová kytara) a James Craig (bicí). Před čtyřmi lety se prosadili díky singlu "Just For Tonight" z alba "Started A Fire" (2008). Dalšími singly byly "You And Me" a "It's About Time". Druhá deska jednoduše pojmenovaná "One Night Only" přišla o dva roky později a přinesla singly "Say You Don't Want It" a "Can You Feel It Tonight". Třetí studiovka je naplánovaná na jaro příštího roku.

Povedlo se vám uspět s debutem "Started A Fire" a singlem "Just For Tonight". Zmíněný singl dokonce zabodoval v českých rádiích, což se kytarovkám málokdy podaří. S následujícím albem se už vám ale úspěch zopakovat moc nepodařilo...

Druhé album pro nás bylo velkým krokem dopředu. Sice nemělo takový úspěch jako to první, ale i tak jsme na něj hrdí. Rozhodně jej stále považujeme za skvělé album, se skvělými písněmi. Při práci na něm jsme se hodně naučili a snad se nám tyto zkušenosti podaří pořádně využít a naše nová nahrávka bude tou nejlepší.

One Night Only
© musicrooms.net
Když se člověk v současnosti podívá do britských žebříčků, vypadá to, jako by lidé ztráceli zájem o rockové kapely, pokud tedy netočí společné singly s umělci jako Rihanna. Jaký máš ty osobní názor na současný stav?

Opravdu to tak momentálně vypadá. Ale zase ne všechno je o žebříčcích. My věříme, že dobré desky si vždy najdou své posluchače, ať už jsou z jakéhokoliv žánru. Navíc vždy se najde místo pro kytarové kapely a já doufám, že se najde místo i pro nás.

Co se stalo se slavnými ONO Wednesdays (série vtipných videí postupně zveřejňovaných na MySpace, které se těšily vysoké popularitě - pozn. redaktora)?

Tohle celé začalo jako sranda během natáčení druhého alba a postupně se z toho stala pravidelná záležitost. Dělali jsme to zhruba dva roky a postupně se nám povedlo zachytit celý proces kolem prací na naší druhé nahrávce včetně psaní, natáčení a také živého hrání. Pak jsme ale měli pocit, že jsme vyčerpali všechny nápady, a abychom se pořád neopakovali, rozhodli jsme se projekt ukončit, dokud to ještě za něco stálo.

Čeká vás první vystoupení v České republice, je to vaše první návštěva u nás?

Jednou už jsme u vás byli. Vlastně jsme natáčeli video v Praze a hodně jsme si to užili. Jsme rádi, že se k vám můžeme vrátit a konečně i živě vystoupit.

Jaký byl váš zatím nejlepší koncert?

Měli jsme hodně nezapomenutelných vystoupení v Británii a myslím, že každý z nás má svůj vlastní nejoblíbenější. Já osobně bych volil mezi nedávným koncertem v Brazílii, který se moc povedl, a vystoupením na loňském ročníku festivalu Summer Sonic v Tokiu. Hraní v Japonsku je vždy skvělé, ale zrovna tohle bylo opravdu úžasné.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY