Slyšeno v předstihu: Umakart - Vlci u dveří

20.10.2012 13:00 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Umakart
© Bára Prášilová
Kromě Švejdíka (Priessnitz) tvoří sestavu Umakartu muzikanti Jan P. Muchow (Ecstasy Of Saint Theresa), Jiří Hradil (Tata Bojs, Lesní zvěř) a bratři Dušan a Tomáš Neuwerthové (Tata Bojs, Nierika). Pětice muzikantů pracovala na nové desce prakticky od roku 2004. Sbírala materiál, nahrávala si nápady a loni se připomenula hitem "Půlnoční" z filmu "Alois Nebel", kterou se skupinou nazpíval Václav Neckář.

Duo Švejdík - Neuwerth následně produkovalo Neckářovu studiovou desku "Dobrý časy", která vyšla letos na jaře, a na konci října se dočkáme konečně i následovník osm let starého "Manuálu". Proč trvalo vydání nového alba tak dlouho? "To bylo tak. Dušan má na počítači vždycky několik složek s rozdělanými projekty. A tím, že jsme průběžně pracovali na jiných věcech, umakartí složka zeštihlovala. Třeba 'Půlnoční' byla původně zamýšlena na novou desku. Ale dneska vidíme, že by se na ni nehodila," zamyslel se Švejdík. Zatímco "Manuál" bylo intimní (a některými recenzemi označováno jako nenápadné) album, novinka "Vlci u dveří" je sebevědomá deska prosycená aktuálním soundem, elektronikou a přímočarými texty.

Umakart - Vlci u dveří
© facebook interpreta
Ty ostatně takřka definovaly její zvuk. "Směr, jakým jsme se na novince vydali, je určen právě jimi. Snažíme se, aby naše hudba šla s texty ruku v ruce," uvedl Muchow. O texty se postaral Jaromír Švejdík a ve dvou případech básník Jan Těsnohlídek. Pestrá paleta postav (od recidivisty po kancelářskou krysu) v nich žije příběhy z non stopů, heren či umakartových 3 + kk. Ve výsledku jsou "Vlci u dveří" soundtrack ke klasickému životu na sídlišti. "Všichni členové kapely na sídlišti vyrostli," řekl Dušan Neuwerth. "To prostředí je fenomén a formuje člověka. Vlastně i naše doprovodné fotografie nás zobrazují, jak bychom asi vypadali, kdybychom na svých rodných sídlištích zůstali."

Ačkoliv se z předchozího "Manuálu" stala během let kultovní nahrávka, skupina na sobě žádný tlak před nahráváním jeho následovníka nepociťovala. Tedy - až na podobu obalu. "To bylo jediné, co nás trochu zavazovalo," přiznal Švějdík. "Obal 'Manuálu' byl podle mě krásnej a ve svý době vzbuzoval nějaký rozpaky. Říkali jsme si, jak jít ještě dál? Designéři Ex Lovers, s nimiž jsme nyní spolupracovali, jsou ale tak odvážní, že jejich návrh zrozpačitěl i nás," usmál se na adresu coveru, na němž je znázorněno klasické CD - ervéčko. Titul alba je vyveden osobně samotnými členy skupiny.

Album "Vlci u dveří", které v létě předznamenal singl "A venku zase prší", vyjde v pátek 26. října u vydavatelství Supraphon. Obsahovat bude tyto písničky: Ve 4 ráno, Na hory, Kuku a Koko, Peníze nebo život, Unaveni, A venku zase prší, Votroci, Bezprsťák, Pět tibeťanů a Vlci u dveří.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY