Světoví a přece domácí Peter Bič Project

03.03.2013 12:30 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Když se na špici rádiových playlistů probojuje písnička české nebo slovenské kapely, zpívaná anglicky, je to vždy svátek. Minulý rok se to povedlo slovenské formaci Peter Bič Project. Singl "Hey Now" opanoval Česko i Slovensko, ale celá deska "Say It Loud" žádné velké nadšení nevyvolává.
6/10

Peter Bič Project - Say It Loud

Skladby: When I Was Young, You'll Always Be, Hey Now, Say It Loud, Searching..., Don't Wanna Be Just Friends, Break a Law, Came To My Life, Thinking About You, Back Home, Sometimes, Hey Now (Acoustic)
Vydáno: 8.10.2012
Celkový čas: 46:10
Vydavatel: Universal
Obrovský úspěch prvního singlu "Hey Now" Peter Bič Project v českých rádiích mi vždy přišel poněkud podivný. Asi se sešla dobrá konstelace hvězd, zapůsobila letní nálada, a hlavně chuť rádiových dramaturgů nasadit něco domácího a aspoň trochu světově znějícího. To už se mi mnohem více líbil druhý singl "Say It Loud", který to ale v hitparádě dosáhl nejvýše na devatenáctku. Nutno kapele přičíst k dobru, že obě písničky docela dobře reprezentují celé album, takže si nikdo nekupuje zajíce v pytli. Akorát to není Heffnerův Playboy, ale stále spíše oblastní ušák.

Peter Bič a spol. rozhodně vědí, jak vystavět chytlavou hitovku, která zaleze do uší a zase se z nich vytratí jako jarní vánek. Neurazí, nenadchne. Kdyby skladbami z jejich desky byly naplňovány programy rádií, určitě bych se nezlobil, dobře se při nich třeba pracuje a nic dalšího se od nich nedá čekat. Angličtina zpěvačky i zpěváka ani moc netahá za uši, pěvecky jsou také v pohodě.

Právě ta ordinérnost a minimum skutečných hudebních nápadů či originality je ale největším negativem nahrávky. Jak každá písnička začne, tak taky skončí, dost nepříjemně může po čase působit chemický zvuk desky - jako by se použité klávesy zasekly v osmdesátých letech. Není prostě elektronika jako elektronika. Člověk je pak vděčný za téměř klasickou poprockovou baladu "Back Home", kde zvuku vévodí kytara a klavír, přičemž klávesy v pozadí se snaží simulovat populární hammondky, nebo za skočnou "Sometimes" s mírným country nádechem.

Druhá deska Peter Bič Project není špatná, je jen až příliš obyčejná. Ve skupině jsou ale rozhodně talentovaní skladatelé a hudebníci, takže pokud by si na dalším albu povolali k produkci někoho zvenčí, kdo by jejich písničky obohatil o něco originálního, mohli bychom se příště dočkat něčeho víc, než pouze příjemné desky s několika rádiovými hity.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY