Nové desky pro 41. týden

07.10.2012 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Toužíte po hudebních novinkách? Jestli ano, tak se připravte na druhou desku Ellie Goulding, jedenatřicátou desku Wandy Jackson, živák Paula Simona, kompilaci padesátníka Jamese Bonda, úspěšného Treye Songze, rarity Barbry Streisand, novinku Kiss a reedici kultovní desky Deep Purple. Pop tento týden zastoupí nový objev Peter Bič Project.
Pokud se v pondělí 8. října vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Ellie Goulding - Halcyon (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie pop / dream pop / synthpop

Ellie Goulding - Halcyon
Vítězka Sound Of 2010 Ellie Goulding debutem "Lights" splnila očekávání, tedy alespoň soudě dle množství nominací v hudebních cenách a ziskem Brit Award v kategorii Critics' Choice. Nyní se vrací s druhou deskou "Halcyon". Nahrávání samozřejmě ovlivnil vztah se Skrillexem, ačkoli přímo na desce se nepodílel. Zpěvačka totiž album produkovala společně s Jimem Elliotem z britského electropopového dua Kish Mauve, který v minulosti pracoval s Kylie Minogue, Willem Youngem a Ladyhawke. Dohromady spolu nahráli a vybrali dvanáct písniček pro standardní verzi a k nim v případě našeho regionu přibyly ještě dva bonusy - "I Need Your Love" s Calvinem Harrisem a titulní song debutu. V případě, že vyhledáte deluxe edici, dostanete ještě čtyři písničky navíc včetně "Hanging On", na které se podílel Tinie Tempah. Krátký pohled na celé album poskytuje poměrně obsáhlý sampler na YouTube.com kanálu Ellie Goulding.


Placebo - B3 (EP) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock / glam rock

Placebo - B3
Na novou plnohodnotnou řadovku oblíbené alternativně rockové formace Placebo si ještě sice nějakou dobu počkáme, nicméně kapela v čele s Brianem Molkem posílá k posluchačům alespoň EP s výřečným titulem "B3". I když obsahuje jen pěti kousků, jedná se o první nový studiové materiál, který skupina po dvou letech připravila. A podle posledních informací to není konečná: Placebo pilně připravují další písně. Než se jich ale dočkáme, zavítejte na web YouTube.com, kde si budete moct poslechnout titulní píseň EP.


Tip týdne

Wanda Jackson - Unfinished Business (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock'n'roll / country / blues

Wanda Jackson - Unfinished Business
Americká zpěvačka Wanda Jackson, kterou se nikdo nemusí bát označit za legendu, již brzy oslaví neuvěřitelných šedesát let své profesionální hudební kariéry. Po loňské úspěšné studiové desce "The Party Ain’t Over" natočené s Jackem Whitem a následném živáku, má stále ještě energii na rozdávání, a tak se opět vrací s další deskou. Své již třicáté první studiové album nazvala “Unfinished Business“ a i tentokrát ji dělal společnost o mnoho mladší producent, kterým je americký muzikant Justin Towns Earl. Výsledkem jejich spolupráce je deset písní, v nichž se prolíná nový materiál s předělávkami hitů Etty James, Woody Guthriera a Bobbyho Womacka se Shirley Womack. První singlem se stala písnička "Tore Down". Tu a letmý náslech alba najdete na YouTube.com kanálu Wandy Jackson.


Miroslav Žbirka - Complete Box (15CD) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Miro Žbirka - Complete Box
Miroslav Žbirka, který platí za jednoho z největších písničářů české a slovenské scény, slaví letos šedesáté narozeniny. A oslavám se nevyhnou ani fanoušci: Hudebník má totiž pro ně připravenou obsáhlou kolekci CD s titulem "Complete Box", jež čítá celkem patnáct stříých kotoučů. Tento retrospektivní výpravný box obsahuje veškerá řadová alba, která zpěvák a hudebník prozatím vydal a další CD plné bonusů společně s plackou s titulem "Made In Abbey Road". Fanoušci nepřijdou zkrátka ani co do nového materiálu: Mezi zcela čerstvé kousky patří kousky "In the Sun" a "Love Shine", které jsou skutečným originálem z Abbey Road. První z písní můžete znát již z rádií a naživo budete mít možnost 8. listopadu v Praze v O2 Areně, případně 5. prosince v Bratislavě na Zimním stadionu Ondreja Nepelu.


Paul Simon - Live In New York City (DVD) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / folk rock

Paul Simon - Live In New York City
Paul Simon v loňském roce absolvoval intimní turné po Spojených Státech, které s velkou slávou ukončil 6. června v newyorském klubu Webster Hall. Za tento koncert si vysloužil skvělé recenze, a tak není divu, že i záznam z něj vydávaný pod názvem "Live In New York City" bude pro jeho fanoušky velkým lákadlem. Na koncertu zazněla celkem dvacítka skladeb a k posluchačům se dostanou hned v několika podobách. Vedle prostého DVD a Blu-Ray bude k dostání i DVD s přiloženým CD, kde bude zkrácená audio podoba koncertu, kterou už nyní můžete slyšet na stránkách časopisu Rolling Stone. Video záznam produkoval a režíroval stejný tým, který vytvořil koncertní DVD Erica Claptona, či Jamese Taylora a Carole King, a jeho výsledek můžete okusit prostřednictvím traileru na YouTube.com.


Kiss - Monster (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

Kiss - Monster
S novinkou se po tříletém čekání vrací na trh i rockeři z Kiss. Jejich "převratná a nezapomenutelná novinka", jak sami slíbili, obsahuje dvanáct kousků a hned na první z nich "Hell Or Hallelujah" padla volba při výběru pilotního singlu. Na produkci veškerého materiálu dohlížel společně s kytaristou a zpěvákem formace Paulem Stanleym taky Greg Collins. Přesně tak tomu bylo i u předchozí a úspěšné desky "Sonic Boom". Hudební ukázky, které by vám mohli osvětlit další a docela sebevědomou charakteristiku novinky (totiž že je to "přímočaré rock'n'rollové album, které zachycuje kapelu na vrcholu sil") najdete na stránkách YouTube.com. Deska vychází také na vinylu a ve speciální edici.


Trey Songz - Chapter V (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: r'n'b / hip hop

Trey Songz - Chapter V
Americký zpěvák, rapper, skladatel a producent Trey Songz vydal před pár týdny album "Chapter V", které se nyní s mírným zpožděním dostane i k nám. Jak může napovědět název, je to jeho pátý počin, ale co už se z něj ale nedozvíte je, že na albu najdete celkem devatenáct skladeb se spoustou hostů. Přímo za mikrofonem se vystřídali lidi jako T.I., Young Jeezy, Lil Wayne, Rick Ross, či Diddy a na producentské židli pak Troy Taylor, Benny Bianco, Rico Love, Stargate nebo Eric Hudson. Ačkoli výsledek jejich společné práce kritiku "pouze" potěšil, Američané byli jiného názoru a "Chapter V" svými nákupy dostali na vrchol amerického albového žebříčku. Desku můžete prozatím poznávat pouze z několika skladeb na webu Treye Songze.


Deep Purple - Machine Head (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

Deep Purple - Machine Head
Koltovní nahrávka rockerů z Deep Purple s titulem "Machine Head" se letos dožila čtyřicátých narozenin a hudebníci se rozhodli kulaté jubileum pořádně oslavit. Na pulty tak míří bohatá reedice. Fanoušci si budou moct pořídit luxusní boxset, který bude obsahovat čtyři CD disky a jedno DVD. Na kotoučích najdou kromě zremasterované řadovky také verzi z roku 1997, kterou připravil baskytarista Roger Glover a také verzi nahrávky se zvukem Quad SQ Stereo. Z bonusů pak potěší nově smíchaný bootleg "In Concert", dostupný také na vinylu, jeho záznam byl pořízen v roce 1972. Poslední zmíněné DVD nosič nabídně zvukově přečištěný a nově namixovaný záznam nahrávky. Balíček doprovází také šedesátistránkový booklet, kde najdete rozsáhlé eseje Rogera Glovera a editora magazínu Mojo Phila Alexandera, citáty fanoušků kapely (mezi kterými je třeba i Mikael Akerfeldt, Peter Hook a Eddie Jordan) a rozhovor s Didi Zillem, fotografem, jehož díla najdete v knize také. Pro trailer k reedici navštivte oficiální YouTube.com kanál Deep Purple.


The Overtones - Higher (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / doo-wop

The Overtones - Higher
Boy bandům se zase daří! Alespoň tak to tedy vypadá u The Overtones, pětice z Londýna. Kům ze stáje vydavatelství Warner Bros, který formace také objevil, vydává po dvou letech novinku "Higher". Jistě znáte už z rádií pilotní single "Loving The Sound" a kromě něj obsahuje deska ještě dalších devatenáct kousků. Pokud jste na zmíněnou vlaštovku ještě nenarazili, učiňte tak na oficiálním webu formace web, kde kromě videa najdete také vzkaz od kapely a informace o rozšířené edici alba, jež čítá i kalendář na příští rok. Vzhledem k tomu, že deska vyšla za našimi hranicemi už o něco dříve, můžeme se podle pozitivních ohlasů těšit na zajímavé CD. Váš názor si rádi přečteme v komentářích pod článkem.


Helena Vondráčková - Helena On Brodway (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: tradiční pop / muzikál

Helena Vondráčková - Helena On Brodway
Helena Vondráčková uspořádala před dvěma roky ve Státní opeře dva koncerty s názvem "Helena On Broadway", jehož náplň je zřejmá již z názvu. Oba večery se nesly v duchu světových muzikálů a na jevišti se vedle zpěvačky ukázali tanečníci a především pak hosté jako Bára Basiková, Jiří Korn a 4TET, Miro Dvorský, Petr Kolář, Marián Vojtko a Vladimir Boldt. O hudební doprovod se staral Bon Art Pops Orchestra pod vedením dirigenta Františka Drse. Záznam těchto koncertů nyní vychází jako stejnojmenný živák a to jak v audio, tak i ve video podobě. Vedle oddělených nosičů bude k dostání i verze, kde najdete jak CD, tak i DVD.


The Beatles - Magic Mystery Tour (DVD) (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / progresivní rock

The Beatles - Magic Mystery Tour
Když se řekne film s The Beatles, většina si vybaví nejspíše "Perný den", "Help!" nebo "Žlutou ponorku" a pouze fanoušci přidají ještě "Let It Be" a "Magical Mystery Tour". Právě poslední zmíněný nyní znovu vychází na DVD a poprvé i na Blu-Ray. Film byl pochopitelně nově restaurovaný a zremixovaný do 5.1 surround a na disku se kromě filmu objeví také vystřižené scény, video "Hello Goodbye" z pořadu "Top Of The Pops", devatenáct minut rozhovorů a režisérský audiokomentář k filmu Paula McCartneyho. Kromě běžného vydání se na trhu objeví i deluxe edice, která bude obsahovat nejen oba nosiče, ale také šedesátistránkovou knížku plnou informací z natáčení a fotografií a kopie původního vinylového 2EP s písněmi z filmu. Krátký trailer k novému vydání najdete na YouTube.com.


Celtic Woman - Home For Christmas (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: vánoční hudba / keltská hudba

Celtic Woman - Home For Christmas
Zpěvačky Chloë Agnew, Lisa Lambe a Méav Ní Mhaolchatha a houslistka Máiréad Nesbitt, tedy Celtic Woman se hlásí v tomto roce již s druhým albem a jak napovídá název "Home For Christmas", jsou jedny z prvních, kdo nám připomene, že Vánoce jsou tu coby dup. Dámy vydávají vánoční alba s železnou pravidelností, a pokud budeme počítat jejich loňské "A Celtic Christmas" vydané pouze v Německu, je aktuální novinka již čtvrtým vánočním počinem. Ten přinese celkem dvanáct písní včetně "Winter Wonderland", "I'll Be Home For Christmas" nebo "Joy To The World". Ukázky všech si můžete poslechnout v internetovém obchodě Amazon.com.


Barbra Streisand - Release Me (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

Barbra Streisand - Release Me
Barbra Streisand si po loňském albu "What Matters Most" dává tvůrčí pauzu, ale fanoušky rozhodně odpočinout nenechá. Ty v severní Americe sledují její koncertní turné a pro všechny má pak připravené album rarit "Release Me". Za svou jedinečnou kariéru stihla Barbra Streisand vydat více než šedesát alb, a jak už to tak bývá, nahrála pro ně skladby, které se pak na desce neobjevily. Všechny tyto nahrávky si zpěvačka samozřejmě schovávala ve svém vlastním soukromém archivu. Během loňského roku Barbra pečlivě prošla celý archiv, aby z něj vybrala jedenáct těch nejlepších na již zmíněnou nahrávku. První ochutnávkou je "I Think It's Going To Rain Today", která je ke slyšení na YouTube.com.


Robert Glasper - Black Radio Recovered (EP) (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz / hip hop

Robert Glasper - Black Radio Recovered
Před několika měsíci jsme vám představili amerického jazzového pianistu Roberta Glaspera a jeho desku "Black Radio" a nyní jeho další počin dokazuje, že remixovat lze i jazz v kombinaci s hip hopem. Na EP s názvem "Black Radio Recovered" zařadil šest kousků ze zmíněné desky a ty nechal zremixovat. Rozšířil tak velmi nabitý seznam jmen, která se na "Black Radio" podílela, o lidi jako Pete Rock, Solange Knowles a The Roots, 9th Wonder, Phonte, nebo ?uestlove. Jak tyto stylové remixy zní, můžete poslouchat na soundcloud.com Roberta Glaspera.


Peter Bič Project - Say It Loud (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

Peter Bič Project - Say It Loud CD
Katapultovat se mezi elitu! Asi tak nějak přistoupilo ke své kariéře osazenstvo Peter Bič Project, které ještě před rokem pořádně nikdo neznal. Přelomový byl ale singl "Hey Now", který jistě znát díky rádiovým vlnám už nazpaměť (a na desce ho najdete i v akustické podobě). Ve šlépějích úspěšné první ochutnávky jde celá nahrávka. Ta obsahuje jedenáct popových kousků, za kterými stojí zpěvačka Dáška Kostovčík a zpěvák Peter Bič. Náš šéfredaktor Honza Balušek vás upozornil ještě na druhý singl "Say It Loud". Dal mu vysokou osmičku a ohodnotil slovy "Hitovka jak víno". Dodejme ještě, že kromě dvou zmíněných postav kapelu tvoří ještě Jozef Zima, Matúš Pavlík, Ivo Bič (Petrův bratranec) a Vlado Čekan.


Různí - Best Of Bond...James Bond (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: filmová hudba

Různí - Best Of Bond...James Bond
Letos je tomu padesát let, kdy světlo světa poprvé spatřila filmová podoba agenta s povolením zabíjet Jamese Bonda. Od té doby se také datuje hudba k těmto filmům, kterou vedle věhlasných hudebních skladatelů opatřili i neméně slavní interpreti dané éry. Písničky z bondovek si zazpívali například Nancy Sinatra, Sheryl Crow, A-ha, Paul McCartney, Tina Turner, Shirley Bassey, Carly Simon nebo i Madonna. Všechny písničky včetně ústřední melodie z filmu "Dr. No" u této příležitosti nabídne kompilace "Best Of Bond...James Bond". Nabídne tedy stejný počet jako je k dnešnímu dni filmů - třiadvacet. Nicméně bude k dostání ještě i druhá verze s podtitulem "50 Years - 50 Tracks", která ke zmíněnému CD přidá ještě druhý disk s dalšími sedmadvaceti výraznými skladbami z jednotlivých filmů. Celkový seznam skladeb naleznete na oficiálních stránkách agenta 007.


Dále vychází:

Andre Maurice - Eternel Maurice Andr/Ltd (EMI)
Deep Purple - In Concert 72/40Th An./Ltd (vinyl) (EMI)
Dinosaur Jr. - I Bet On Sky (Mystic Production)
Dvořák - Symphony No.9&Cello Concerto (EMI)
František Nedvěd - Galerie písní (Universal)
fun. - Aim And Ignite (Supraphon/Warner Music)
Helene Grimaud / Sol Gabetta - Duo (Universal)
Honza Nedvěd - Galerie písní (Universal)
J.D. Zelenka - Hudba Prahy 18. století / Musica Florea, Marek Štryncl (Supraphon)
Krisiun - Arise From Blackness (EMI)
Master - The New Elite (Mystic Production)
Megadeth - Countdown To Extinction/Ltd (EMI)
Mindy Smith - Essential Mindy Smith (EMI)
Neil Young - Official Release Series Discs 1-4 (Supraphon/Warner Music)
No Doubt - Push And Shove (vinyl) (Universal)
Raphael - Super Welter /Std. Edi. (EMI)
Různí - Atlantic Soul Box (Supraphon/Warner Music)
Různí - Semafor 70. a 80. léta (12CD) (Supraphon)
Soul II Soul - Club Classics Vol.1/Vol.2 (EMI)
The Wallflowers - Glad All Over (Sony Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY