Restartujeme Zaprášenosti

20.09.2012 13:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

V roce 2000 jsme na musicserveru rozjeli cyklus Zaprášenosti, v němž jednotliví redaktoři představovali své oblíbené desky, na které už časem sedl prach, ale vždy přijde chvíle, kdy dostanete chuť je oprášit a znovu si je vychutnat. Nyní jsme se tento vzpomínkový seriál rozhodli obnovit.
Už je to dvanáct let, co se Zaprášenosti na musicserveru objevily. Jejich letošní návrat může souviset s touhou znovu objevit desky, s nimž jsme vyrůstali, dospívali, které nás nějakým způsobem zasáhly. A je v podstatě jedno, jestli se jednalo o tituly, jež se prodaly v milionovém nákladu, nebo nahrávky, které vlastní sotva pár tisíc lidí. Zasáhnout a natrvalo se do člověka zapsat může jakékoli album.

Michael Jackson
© www.bbc.com
Tehdy se v Zaprášenostech objevilo třináct desek, které jednotliví redaktoři považovali za své srdcovky. Mezi nimi třeba "Dangerous" Michaela Jacksona, "Déva" Dušana Vozáryho nebo "The White Room" The KLF. Ale zavzpomínali jsme třeba i na položky diskografie EMF, Depeche Mode či Def Leppard.

Pro nahrávky zařazené do Zaprášeností neplatí žádná striktní pravidla. Jisté ale je, že se bude jednat o desky, které nejsou úplně nejnovější a které v nás i po letech nějakým způsobem zůstaly. Nový cyklus ovšem začínáme skutečně starým kouskem, z něhož se prach musel sfoukávat zvlášť silně - Pavel Parikrupa zavzpomínal na "Pendulum" Creedence Clearwater Revival z roku 1970. To ale nevylučuje, že se příště nedočkáte třeba desky, která vznikla před deseti či méně lety. Vždyť pro některé dvacetileté redaktory to bylo hluboké dětství...

Máte vy nějaká oblíbená alba, na která by se podle vás mělo zavzpomínat? Dejte nám vědět v názorech pod článkem, třeba se váš vkus protne s některým z redaktorů musicserveru a deska bude do Zaprášeností zařazena.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY