Další triumf medvěda z Brooklynu

17.09.2012 09:42 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Brooklyn je bezesporu místem, kde vznikala a stále vzniká zajímavá hudba. Jednou z nejzajímavějších kapel, kterou tahle newyorská čtvrť může v současnosti nabídnout, jsou Grizzly Bear. Kritikou oslavovaná čtyřka právě nyní vydává své čtvrté album "Shields" a opět je to událost.
9/10

Grizzly Bear - Shields

Skladby: Sleeping Ute, Speak In Rounds, Adelma, Yet Again, The Hunt, A Simple Answer, What's Wrong, gun-shy, Half Gate, Sun In Your Eyes
Vydáno: 17.9.2012
Celkový čas: 48:07
Vydavatel: Warp Records
Scénu tzv. alternativního mainstreamu už nějakou dobu zaplavují různé kapely a hudebníci, které si dávají do svého názvu medvěda. A řekněme si to na rovinu, člověku, který scénu podrobně nesleduje, se to snadno může začít plést. Pokud si některý z těchto medvědů zaslouží vaši pozornost, je to Grizzly Bear z Brooklynu. Už proto, že v rámci indierockové scény patří tahle kapela k absolutní špičce.

Možná to zní dost velkohubě, jenže pokud jste přišli do styku s předchozími deskami "Yellow House" a "Veckatimest", musíte mi dát za pravdu, že tahle partička s každým albem roste. Navíc oba zmíněné tituly se řadí mezi to nejlepší z naughties. A nesmím zapomenout zmínit debutovou nahrávku "Horn Of Plenty". Tenhle sólový lo-fi pokus zakládajícího člena Edwarda Drosteho sice zůstává dost ve stínu, ale byl důležitým stavebním kamene a otevřel cestu, která formaci dovedla k nejnovější "Shields", o níž bude nyní řeč.

Je to už více než tři a půl roku, co nám Grizzly Bear představil "Veckatimest" - svěží hudební klenot, díky němuž se dostali do širšího podvědomí. Během své nepřítomnosti samostatně pracovali na vlastních projektech a rozhodně nelze říci, že by zaháleli. Každopádně, přes nespornou zajímavost, tyto výtvory byly pouhým odvarem toho, co dokáže tahle čtyřka, když pracuje společně. Ta to tentokrát neměla vůbec lehké, protože album "Shields" nevznikalo jednoduše (čemuž se vzhledem k ohlasům na "Veckatimest" nelze ani divit). První nahrávací frekvence dopadly neúspěšně a kapela zahodila materiál, který by vystačil na celou desku. Konečný výsledek pak ale stojí za to.

Největším posunem oproti předchozí tvorbě je větší míra sebejistoty, rozpoznatelná hned od prvních tónů "Sleeping Ute". Minimalismus, s nímž pánové dokázali vždy krásně pracovat, sice zůstal částečně zachován (viz závěrečná balada "Sun in Your Eyes"), ale větší důraz je tentokrát kladen na dynamiku. Když napíšu, že uslyšíte hlasitější kytary, nepředstavujte si pod tím žádný nářez. Převažuje melancholie a hlavně dramatičnost - tahle vlastnost vůbec nejlépe vystihuje náladu celé nahrávky.

A tak zatímco "Sleeping Ute" ukazuje muzikanty v mnohem naštvanější poloze, než jsme zvyklí, skladba "What's Wrong" je plná komplikovaných dechových nástrojů, vokálních harmonií a smyčcových meziher. Ono to sice chvíli trvá, ale po pár posleších se v tom posluchač lehce zorientuje. O "Yet Again" a "Simple Answer" pak můžeme hovořit jako o nejchytlavějších místech, s tím, že prvně jmenovaná je obdařena nádhernými harmoniemi, které jsou u Grizzly Bear důležitým prvkem. A nakonec je tady již zmíněná "Sun In Your Eyes", epické vyvrcholení a nádherné zakončení.

Spousta hudebníků se po přičichnutí k úspěchu nechá snadno unést a začne se otevírat širšímu publiku. Ne tak Grizzly Bear. Ti se spíš snaží utéct. Nechtějí se zbavit schopnosti toulat se v psychedelických vodách a skládat na první poslech složité skladby. Je to celkem přirozená obrana, vzhledem k tomu, že do jejich fanouškovské základny přibyli posluchači, které byste si normálně s podobnou hudbou nespojili (když v roce 2010 hráli na festivalu Coachella, jejich vystoupení nadšeně sledovali Jay-Z s Beyoncé). A právě díky tomu je "Shields" jedna z nejzajímavějších nahrávek tohoto roku a Grizzly Bear s ní míří k výšinám. Přejme jim to.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY