Dejte šanci houslím

23.09.2012 16:00 - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Na letošním Pod parou festu bylo punkovému posluchačstvu poprvé představeno nové album formace Werglův pjos. Už od prvních tónů je jasné, že kapela se během těch tří let od debutu "Pia Fraus" posunula do drobet jiných hudebních vod. Jak to s nimi tedy na desce "Memento doby" vypadá?
6/10

Werglův pjos - Memento doby

Skladby: Cesta, Memento doby, Vy...!, Strůjce štěstí, Volba, Nic není tak zlé, Věčný pár, Druhé já, Opraš svou čest, Ruka váhavá, Magická kniha
Vydáno: 01.08.2012
Celkový čas: 38:06
Vydavatel: Cecek Records
Lidé kolem moravskotřebovské sestavy Werglův pjos (včetně několika bývalých členů) jsou v patrnosti zejména jako pořadatelé punkového festivalu Pod parou, který už léta patří k největším událostem tohoto hudebního stylu. Na letošním desátém ročníku pětice, fungující od roku 2002, představila svoji druhou desku nazvanou "Memento doby".

Oproti debutu "Pia Fraus" z roku 2009 je tu patrný posun v hudebním cítění, především je nutno říci, že ubylo punku i volné zábavy (à la "Hon-shu-lin"). Na druhou stranu dostaly větší prostor housle a celkově se kapela více pohybuje v (hard)rockovějších až metalovějších vodách, kde se přece jen cítí lépe - vždyť také vzešla z revivalu Metalliky, když jeho členové chtěli hrát také vlastní tvorbu. Punková škatule ale není opuštěna, to zase ne, šlápnout do toho Pjosové stále umějí. Celkové vyznění, kdy i texty jsou podstatně vážnější, si ovšem žádá opakovaný poslech, což u punku nebývá zrovna pravidlem.

Tady je nutno dodat, že repete přehrávání nebude žádnou ztrátou času. Pánové jsou, jak bylo výše naznačeno, zasloužilí muzikanti, spolu se zvukovými mistry z Ex-Aviku vyčarovali vhodnou, hutnou a snad trochu depresivní atmosféru k obsahu písní, kde se řeší málem až existenciální problémy. Pokud posluchač na toto přistoupí a nebude čekat punkové No Future!, postupně se mu k uším otevřou a do hlavy zapustí kořeny například zpěvná "Ruka váhavá", vykopávák "Cesta" s tíživou úvodní houslovou melodií, latinskými vlivy lehce šmrncnutá "Vy...!" nebo pecka "Nic není tak zlé".

Zkrátka stačí dát Pjosům šanci postupně pronikat do svých závitů. Nejspíš to není punk/rockové album roku, ale opomenout ho by byla škoda.

P.S.: Obě alba Werglova pjosu si můžete poslechnout na jeho Bandzone profilu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY