Dejte pozor na Slavíka!

10.09.2012 16:29 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Český slavík
© facebook interpreta
Rok se zase s rokem sešel a znovu se blíží vyhlášení ankety Český slavík Mattoni. Už je známo, že hlasování o nejpopulárnějšího domácího zpěváka, zpěvačku a skupinu odstartuje 3. října a potrvá do 18. listopadu. O týden později, 24. listopadu, proběhne ve Státní opeře Praha před kamerami TV Nova slavnostní galakoncert s vyhlášením vítězů.

Podrobnosti o letošním ročníku budou zveřejněny až v den zahájení hlasování na tiskové konferenci v legendárním hotelu Barceló Old Town Praha v Celetné ulici. V prostředí, které už na začátku 19. století proslulo jako nejexkluzivnější ubytovací zařízení, kam jezdili i příslušníci panovnického rodu Habsburků, se dozvíme, jaké změny organizátoři pro letošní rok připravili. Populární hudba prochází vlnou zásadních změn a Slavík je jako obvykle jeden z prvních, kdo na proměny hudební scény reaguje. Proslýchá se, že letos by se například mělo změnit nastavení pravidel v kategorii Objev roku.

Český slavík Mattoni v tomto roce slaví padesát let od prvního ročníku. Když v roce 1962 začínal ještě pod názvem Zlatý slavík, hlasovalo se jen o nejoblíbenějšího zpěváka bez rozdílu kategorií a o nejoblíbenější písničku. Ankety se účastnilo něco přes 600 čtenářů časopisu Mladý svět. V průběhu let se Slavík rozrůstal a velkou renesanci prožil po roce 1999, kdy se generálním partnerem Českého slavíka stala minerální voda Mattoni, jež už dlouhá léta různými způsoby podporuje domácí mladé talenty. Anketa jako první svého druhu přešla na internet a společnost scanservice, která je proslulá svými systémy pro zpracování dokumentů, vytvořila pro Českého slavíka Mattoni speciální program, který zpracovává výsledky. Důvěryhodnost ankety tím prudce vzrostla, takže v posledních letech přichází přes stránku slavikmattoni.seznam.cz každoročně přes sto tisíc hlasů. Ostatně, přibyla i řada nových kategorií. Vedle hlavních kategorií se uděluje cena pro Objev roku, Skokana roku a v neposlední řadě také pro nejoblíbenější slovenskou skupinu v Čechách. V rámci slavnostního vyhlášení uděluje zároveň nejpopulárnější české rádio Impuls cenu za Nejoblíbenější českou písničku a MTV za nejpopulárnější Videoklip roku.

S krizí hudebního průmyslu neprožívá ani česká populární hudba nejlehčí léta, ale na naší scéně se pořád něco děje. Na první pohled to tak nevypadá - i loni ve Slavíku vyhráli v hlavních kategoriích Karel Gott, Lucie Bílá a Kabát, ale to jsou ty nejhvězdnější stálice. Stačí si ale odmyslet tyto ikony české pop music z prvních pozic a vidíme, že na dalších místech probíhá lítý boj o přední místa. Zvláště v kategorii mužů je situace velmi napjatá a Tomáš Klus bude mít hodně těžkou práci, chce-li si udržet stříbrnou pozici.

Český slavík Mattoni není ani soutěž, ani hlasování odborníků. Je to anketa popularity. Každý za sebe dává hlas těm zpěvákům, zpěvačkám a skupinám, které má nejraději. A pokud máte pocit, že by si někdo z nich zasloužil lepší umístění, dejte pozor na Slavíka. Jeho den vzletu, 3. říjen, se povážlivě blíží.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY