Byl jsem při tom

22.08.2012 10:28 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Bomba, mám to natočeno na mobilu a hodil sem to na YouTube. Si to představ, koncert Foo Fighters dvě a půl hodiny, sem to nahrál ve full HD. Boží! Příště du na Muse, taky nahraju a hodím na YouTube. Slibuju! Se pak koukni, ju?
Nedávno u nás citovala média z článku Umberta Eca (viz. Chytré mobily nás připravují o prožitky na Lidovkách), kde se autor zamýšlí nad "syndromem elektronického oka". Podle Eca mnozí lidé, když se k něčemu nachomýtnou, nemyslí na nic jiného, než na fotografování a filmování události a "tím se připravují o možnost pochopit, co se před jejich očima skutečně děje".

Albert a mobily
© facebook interpreta
Když jsem poprvé na koncertě zažil, že mi nějaký dobrák na koncertě přímo do pracně vybojovaného výhledu prskl iPad, nebyl jsem ani tak naštvaný, spíše jsem nechápavě ještě pět minut kroutil hlavou. Pořád jsem si nezvykl na les svítících mobilů a teď ještě tohle. Pominu bezohlednost všech kameramanů (dobře, jednu, dvě fotky chápu, ale mávat někomu před nosem dvě hodiny?), nerozumím tomu účelu natáčení. Dám patnáct set korun za lístek, abych si koncert nahrál na telefon?!

Aha, YouTube… TyRoura je zavalena tunami amatérských koncertních záznamů v otřesné kvalitě. Obraz roztřesený (přepálený, rozmazaný atd.) a děsný zvuk zachycující autentickou atmosféru v okruhu nejbližších dvou metrů včetně důkazů o autorově velkorysé intonaci. I kdybych si na koncert svého oblíbence mohl vzít odpovídající techniku (a nepodceňoval bych věru užitečnost stativu) a měl více než dvě hodiny nerušený volný výhled na pódium, proč bych to dělal?

Vzpomněl jsem si na návštěvu Louvru: denně si tam tisíce lidí vyfotí telefonem Monu Lisu. Přes sklo, z odstupu a s rukou nad hlavami dalších lidí. Asi proto, aby měli důkaz, že tam opravu byli a že obraz skutečně viděli. Zážitky, vzpomínky, pocity, vůně, emoce, proto chodíme na koncerty, výstavy, představení. Život, umění a krása se má prožívat a ne sledovat skrz malinkou obrazovku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY