Sto šestnáct písní k padesátce

28.08.2012 13:25 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Nejen Rolling Stones, ale i Olympic slaví padesát let. Kromě série klubových koncertů, knížky Petra Jandy a následujícího velkého podzimního turné vyšlo také vzpomínkové 5CD s názvem "50 / Hity Singly Rarity". A ačkoliv se nejedná zdaleka o první olympický výběr, rozhodně má svůj smysl. To bylo tak...
8/10

Olympic - 50 / Hity Singly Rarity

Skladby: CD1: Tallahassee Lassie, Come On Everybody, This Little Girl Of Mine, Být či nebýt, Autumn Mood (Podzimní nálada), Roll Over Beethoven, Hvězda na vrbě, Trezor, She's A Woman, Mary (I Must Play), Dej mi víc své lásky, Großvaters Geist (Dědečkův duch), Vzpomínka plíživá, Snad jsem to zavinil já, Línej skaut, Želva, Dám zejtra zas flám, Tragédie bohémova, The Angel (Anděl), Elixír, Otázky, Sluneční píseň, Dynamit, Svatojánský happening, Pták Rosomák, Dej mi na klín oči unavený, Zbytečná holka, Oslí serenáda, My Prayer, Be-Bop-A-Lula; CD2: Pět cestujících, Agáta, Okno na chodník, Dobré ráno, Vrať mi moji hořkou lásku, Lhář, Únos, Medúza, King Kong hraje rád ping pong, Čí je to bál?, Blázen, Kam, kam, vážená?, Už je jí líp, Nebe nad hlavou, Jdou děti, jdou, Kouzelník Žito, Nezapomeň, Hop nebo trop, Až se zítra probudíš, To znáš, Vůně Vánoc, Vzducholoď, Už je jí líp; CD3: V zeleném zátiší, Neznámému dárci, Dva klauni, Máš ráda déšť, Ty slzy dávno vpila tráva, Hrál, Nejsem sám, Vzdálenosti (Země), Já je znám, Tváře slov (Strach) - Ulice II, Úspěšný mladý muž (Úspěch), Strom, Nikdo nejsme akorát, Ten den, Už je po..., Hodná holka, Roboti už jdou, Jedeme dál, Okno mé lásky (Láska), Když nemáš čas celou noc, Česká mše vánoční (Kyrie); CD4: Volný pád, Tak se půlím, Kanagom, Festivaly, Hry a slzy, Proč zrovna ty, Snad jsem to zavinil já, Já někde čet', Naděje dvou, Když ti svítí zelená, Hej, ty!, Každej chvilku tahá pilku, Ať, Jako za mlada, Smečka psů, Záření, Sprcha, Kraj, odkud odletěli ptáci (Ptáci), Byl jsem, Kávu si osladím, Co je vůbec v nás; CD5: Jak se tak loudám, Dávno, Nejlepší parta mého života, Člověk jeskynní, Jednou, Bon soir, mademoiselle Paris, Slzy tvý mámy, Šílenej zvon, Giordano Bruno, Zakopaný money (V Záhřebský ulici), Písečnej červ, Nějak se vytrácíš má lásko, Svítá, Špiritus, Dotyky slávy, Sopka, Jdeme lávou, S tebou, Vůně benzínu 2012, My už jiný nebudem
Vydáno: 15.06.2012
Celkový čas: 381:57
Vydavatel: Supraphon
Padesát let existence a nepopiratelný význam Olympicu v historii československé a české populární hudby si zaslouží výjimečnou rekapitulaci. Bez ohledu na nedávno vydané komplety a reedice existuje ještě nemálo nezveřejněného materiálu - hlavně díky němu má nyní vydaná pětidisková kolekce "50 / Hity Singly Rarity" spíše charakter antologie než další hitové výběrovky. Navíc se zde podařilo spojit katalogy Supraphonu a Jandovy firmy Best I.A.

Seznam položek se jen hemží hvězdičkami označujícími dosud nevydané nahrávky. I notorické hity si zde máme možnost poslechnout v jiných verzích, které z různých důvodů nebyly použity, anebo se jedná o raritní živé záznamy, např. z rozhlasu, vzácné jsou klenoty ze soukromých sbírek. Disky jsou řazeny chronologicky, ale ne podle dekád: každé období je charakterizováno význačným děním v kapele, takže například druhé CD (1971-1975) má podtitul "Příchod Korna až konec střídání basistů". Při obrovském záběru více než šesti hodin hudby je velmi užitečné počíst si v průvodním textu Oldřicha Zámostného.

Hodnotit onu modrou krabičku s bookletem a pěti kotoučky v pošetkách má smysl z hlediska přínosu pro opravdové hudební fajnšmekry a fanoušky - Olympic tu máme možnost poznat snad ve všech metamorfózách, kterými od roku 1962 prošel. Začínal jako doprovodná kapela pro Sedláčka, Volka, Gotta, Bobka, Přenosilovou a další, byl průkopníkem bigbítu u nás, prošel si obdobími rokenrolu, popíku i metalu, hrával s velkým orchestrem, natáčel koncepční desky a kromě mnoha nesmrtelných hitů má na kontě i pár nepovedených úletů.

Na jedné straně se můžeme zálibně tetelit při poslechu pozapomenutých skvostů (z mnoha jmenujme aspoň "Autumn Mood" v podání Yvonne Přenosilové) a skvělých živých záznamů ("Strom" z Lucerny 1982 nebo "Sprcha" z Lucerny 1992), pousmát se nad "Dědečkovým duchem" v němčině (Miki Volek rulez!) a docenit nedoceněné ("Jak se tak loudám", "Nějak se vytrácíš, má lásko"), na straně druhé kroutit hlavou nad hrůzami typu "King Kong hraje rád ping pong" (1973) či z novějších ústřelů nad Hašlerovým "Špiritusem" (2004).

Do komentáře ostatních věcí, které souvisejí s Olympicem, ale ne s recenzovanou kolekcí, se pouštět nehodlám. Tento článek není o "Únosu" nebo Jandově působení v OSA. Box "50 / Hity Singly Rarity" je výbornou antologií pro zájemce o hlubší poznání možná nejvýznamnější české kapely historie, která si své posluchače na narozeninovém turné jistě najde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY