Exkluzivní průvodce novým albem Micka Jaggera

08.11.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Mick Jagger je téměř synonymem pro rock'n'roll, vždyť je zpěvákem Rolling Stones. 19. listopadu ovšem vyjde jeho čtvrté sólové album "Goddes In The Doorway", na kterém s ním spolupracovali i Lenny Kravitz, Bono či Rob Thomas. MusicServer vám už dnes přináší průvodce po všech nových dvanácti Jaggerových skladbách.
Mick Jagger - Goddes In The Doorway
© facebook interpreta
Mick Jagger je nejvíce znám jako frontman kolosu jménem Rolling Stones, kromě toho však i produkuje filmy, zahýbá manželce a mimo jiné se čas od času věnuje i své sólové hudební kariéře. Dosud má na svém triku jen tři sólová alba, to poslední s názvem "Wandering Spirit" vyšlo už v roce 1993, ale ještě letos se dočkáme jeho čtvrté sólové desky. Vyjde 19. listopadu pod názvem "Goddes In The Doorway" a Jagger se na něm představuje nejen jako rockový umělec, ale vydává se i do jiných hudebních končin. Ačkoli hlavní ikonou celého alba je samozřejmě on, požádal o spolupráci i Lennyho Kravitze, Bona, Roba Thomase (z Matchbox 20), Wyclefa Jeana, Peta Townshenda z The Who nebo Joe Perryho z Aerosmith, tedy jména vskutku zajímavá. Pilotním singlem se stala písnička "God Gave Me Everything", kterou s ním napsal a také ji produkoval Lenny Kravitz.

Album sice vyjde až 19. listopadu, ale díky laskavosti Monitoru-EMI, si už nyní můžete na MusicServeru přečíst exkluzivního průvodce po všech dvanácti skladbách, které "Goddess In The Doorway" obsahuje.

1. Visions Of Paradise (4:01)
Úvodní písnička desky nemůže nikoho nechat na pochybách, že by Mick Jagger po těch letech neuměl napsat chytlavou melodii. Rychlejší skladba by se dala označit za "dospělý poprock" s klenutou melodií a lesem smyčců. Backvokály zpívá Rob Thomas z Matchbox Twenty, který například napsal i "Smooth", písničku, která dokázala prodat poslední album Santany.

2. Joy (4:41)
Bonovi z U2 dal Jagger o trošku větší prostor než Robu Thomasovi, a tak můžete v téhle písničce slyšet duet mezi těmito dvěma velikány rockové hudby. Opět rychlejší tempo, popový refrén, hodně zajímavé sbory a ovšem i poměrně více kytar než v úvodní skladbě.

3. Dancing In The Starlight (4:05)
První pomalejší písnička, i když do balady má dost daleko. V úvodu o něco střídmější aranžmá vystřídá bombastický refrén.

Mick Jagger a Lenny Kravitz
© facebook interpreta
4. God Gave Me Everything (3:34)
Pilotní singl z desky a také jedna z nejtvrdších skladeb na ní, stačí slyšet úvodní kytarový riff. Jagger ji napsal spolu s Lennym Kravitzem, který ji i produkoval a téměř celou nahrál. Typický dřevní rock'n'rol, jaký byste od této dvojice čekali, což mu ovšem neubírá nic z jeho chytlavosti.

5. Hideaway (4:33)
Písnička v pomalejším tempu, kterou produkoval Wyclef Jean, tedy člověk z poněkud jiné hudební oblasti než Jagger. Jeho styl okamžitě poznáte, ve spojitosti s hlasem Jaggera však působí velmi osvěživě. Písničku rámuje výrazná basa a kytara Joea Perryho z Aerosmith (jejíž zpěvák Steven Tyler má podle mě ještě větší "hubu" než Jagger sám).

6. Don't Call Me Up (5:16)
První opravdová balada, postavená zpočátku na klavíru, jemných bicích a akustických kytarách. Pak ovšem přijde silný refrén...

7. Goddess In The Doorway (4:55)
Titulní písnička nové desky, největší stylový výlet jinam a dle mého názoru také jedna z nejlepších skladeb. Hodně taneční rytmus i aranžmá vám představí Jaggera tak, jak jste ho asi ještě neslyšeli, i když i v téhle skladbě se samozřejmě ozývají kytary.

8. Lucky Day (4:50)
Písnička, která vám hned od začátku připomene svým rytmem Santanu a jeho poslední album "Supernatural".

9. Everybody Getting High (3:57)
Stadionová roztleskávačka, která dává naopak nejvíce vzpomenout na jeho domovskou kapelu Rolling Stones.

10. Gun (4:41)
Opět taneční rytmus, dokonce i typická "umcaumca" basa, v refrénu ovšem přijde razantní změna s tvrdými kytarami. Jednoznačně nejzajímavější písnička na desce.

11. Too Far Gone (4:35)
Balada v typické rockové poloze, která je u Jaggera předvídatelná.

12. Brand New Set Of Rules (3:35)
Na závěr další pomalejší písnička ve více intimnějším duchu.

Nezapomeňte, že nové album Micka Jaggera "Goddes In The Doorway" vychází v pondělí 19. listopadu. V ten den na MusicServeru samozřejmě najdete i recenzi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY