Horkýže Slíže - chytrá lidová zábava

07.11.2001 05:01 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Ne, lidovky na MusicServeru nerecenzujeme. To jen slovenská skupina Horkýže Slíže vydává u české firmy své další album "Festival Chorobná 2001". Máte-li rádi nekomplikované hudební postupy založené na punku, ovšem s pokukováním i jinam, a hlavně vtipné texty, pak nemusíte litovat rozpadu státu, ale radši si poslechnout tohle CD.
8/10

Horkýže Slíže - Festival Chorobná 2001

Skladby: Intro, Spitipáter: Milý synu, Spitipáter: Organista na chóruse taktiež nehrá v jednom kuse, Protektiv Kaučuk: Veľká Mača, Vincov Háj, Protektiv Kaučuk: Telegram, Protektiv Kaučuk: Nikto, nič, Báro Stáro: Rozmýšľali..., Báro Stáro: Štidirí, Zelený Ronald Reagge: Lístok na Mars, Zelený Ronald Reagge: Vodník, Maxim Turbo Perverse 4: Esoterická, Maxim Turbo Perverse 4: Playback, RAY CORTE: Chrobák, Gulevátor: Beta, Gulevátor: Žltý sneh, Štrbavý mamut: Kožky, perie, Lístok na Mars - Bonus version, Veľká Mača, Vincov Háj - Bonus version, Nebolo to zlé
Celkový čas: 47:26
Vydavatel: Monitor-EMI
Už název naznačuje, že tady se člověk příliš vážně míněné image nedočká. A noticka na CD: "Nevhodné pre deti od 0-15 rokov, obsahuje neslušné slová, hrozí vdýchnutie malých vulgarizmov", dojem potvrdí. A navíc prozradí, že u české firmy vydává CD slovenská skupina. Není to možná až zas tak překvapivé, protože minimálně z hudebního hlediska se dají docela dobře najít paralely s punkovými kapelami typu Tři sestry, které Monitoru pomohly se vypracovat.

Nutno říci, že to, co dělá skupinu osobitou, je textová složka. Peter Hrivňák, autor textů, zpěvák a baskytarista, se sice do nešvarů naší doby opírá opravdu hodně, ale na rozdíl od mnoha amerických neopunkových kapel hodně zvesela, s nadhledem a ironicky. To, že se přitom opravdu nadýcháte vulgarismů, to je fakt, ale na rozdíl od jiných mi přijde, že tady tak nějak mají místo. No není kouzelné např.: "Keď se rite dotýkajú záchodových mís, hovná dolu popadajú tak ako tetris"? Ale nejen na tom mají humor založen tito slovenští bratia. Povedené jsou také verše rýmované na anglické slovíčka: "Bude mať z toho prúser, executive producer." Sakra, zase se mi tam dostalo sprostší slovíčko. Ale třeba takový "Playback" je o něčem jiném a rozhodně nepůjde o oblíbenou skladbu Csákové a podobných hvězdiček televizních zábavných pořadů.

Jak už je naznačeno výše, za základ hudební složky se dá považovat punk, jednoduchost aranžmá, riffy a energie jsou jasnými atributy kapely. Ale naštěstí se nespokojili jen s punkem, takže dojde i na jiné inspirace, nebo spíše parodie - hned úvodní "Intro" jak vystřižené z Mrazíka (až na ty kytary v závěru), varhany (v souladu s textem) v refrénu "Milý synu", reggae ve skladbě "Vodník", deathmetalová "Beta" (to je fakt síla), "Žltý sneh" jen s kytarou (skoro folkovka) nebo hardrockovější "Kožky, perie". Ostatně dvě verze "Lístok na Mars" svědčí o tom, že nějaké hranice stylů skupina moc neřeší, poděkování "všetkým kapelám, ktoré sa nájdu na našom imaginárnom festivale" sedí. Takové Tři sestry by se v "Rozmýšľali..." jistě poznali.

U podobných kapel opravdu nejde o objevování nových hudebních teritorií či stylů. Tohle je jednoduchá muzika určená hlavně pro pobavení, což nemusí znamenat, a v tomto případě ani neznamená, že by šlo o záležitost hloupou. Jde o nasazení a chuť sebe i posluchače bavit. A to je na tomhle CD evidentní. Ano, lze kritizovat přílišné pořvávání zpěvákovo, příliš stejné riffy (nebo překlepy v bookletu). No a co, prostě to sem patří (kromě těch překlepů). Taková hudba není na celoživotní kariéru, možná jen díky tomu, že jsem je dříve neznal (nejde o debut), mi tohle CD přijde prostě zábavné. Co by chtělo zlepšit, jsou webové stránky, tady rozhodně mají co dohánět.

P.S.: Nebudu se opakovat, takže jen uvedu, že i u tohoto alba už je provedena ochrana CD proti přehrávání na počítači. Můj názor na tuhle hovadinu si můžete přečíst v závěru recenze na nové album OK Bandu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY