America's Sweethearts - jedním slovem pohoda

22.11.2001 05:00 - Luboš Rosí | foto: facebook interpreta

"Zlatíčka pro každého" - pod tímto názvem byl do našich kin uveden americký film "America's Sweethearts" s Julií Roberts v hlavní roli. Nejen krásná herečka však filmu dominuje. Soundtrack překvapuje svojí kvalitou a hlavně pohodou.
8/10

America's Sweethearts (soundtrack)

Skladby: Kelly Levesque - Some Hearts, The Corrs - All The Love In The World, Clara's Star - Walk With Me, Geri Halliwell - Perhaps, Perhaps, Perhaps, Scapegoat Wax - Space To Share, Franky X Perez - American Classic, Mark Knopfler - Gravy Train, Invertigo - Chances Are, Anika Moa - Falling In Love Again, Doyle Brahmall II & Smokestack - Send Some Love, James Newton Howard - Those Were Good Times (Orchestral Suite)
Celkový čas: 48:45
Kdyby šla recenze napsat jedním slovem, u soundracku ke "Zlatíčkům pro každého" (v anglickém originále "America's Sweethearts") by nebyl problém najít toto výstižné, charakterizující slovíčko. Pohoda. Prostě pohoda, pohoda, pohoda - přesně to na člověka z kompaktu dýchá. Nijak zbytečně komplikované, ale zároveň nijak podbízivé či účelně jednoduché písničky tam jsou za sebou smysluplně naskládány a z jedné za druhou tryská radost a dobrá nálada.

Anglický název filmu, který v doslovném překladu zní "Americká sladká srdíčka", odpovídá i hudbě na soundracku. Sladké, dokonce snad možno říct dobrácké písničky, se k názvu hodí bezvadně. Potěšující je, že jednotlivým songům nechybí náboj, nejde o žádnou kompilaci ploužáčků! Naopak. Většina věcí jsou svěží poprockové či pop-taneční kousky, při kterých se dá občas zazpívat si či trošku pohnout kostrou, právě pod taktovkou taneční motivace. Povedené je také to, že i přes dvanáctku různých interpretů, kteří svým dílem přispěli, není na albu nikde žádný divný skok z jedné nálady do druhé - všechny písničky tak nějak příjemně souznívají, plynou v té zmiňované řece pohody a nikde vás nepřekvapí něčím, co by nastolenou atmosféru zbytečně kazilo či měnilo.

Zatímco na plátně září ze všech slavných hereckých jmen nejvíce jméno Julie Roberts, nahrávku zdobí ze slavných hudebních hvězd například The Corrs s remixem písně "All The Love In The World" či Mark Knopfler s "železniční" skladbičkou "Gravy Train". Fanouškům latinsko-amerických tanců potom bude zajisté známá věc od Geri Halliwell "Perhaps, Perhaps, Perhaps", to je kubánská cha-cha jak vystřižená. Na "America's Sweethearts" se ale nehraje na to, zda je některý z interpetů hodně známý či nikoliv. Důležitá je bezstarostnost, lehkost písní a to splňují všechny. Rozdíly tak jsou jen ve zpracování. Například Kelly Levesque album otevírá v hudebním stylu a lá Belinda Carlisle, následní The Corrs, to je zase klasika v oboru přívětivých, jiskřivých skladeb a Clara's Star s věcičkou "Walk With Me", to je pro změnu trochu hudebního pochutnání, podobného například slavnému songu "Breakfest At Tiffanies". Zmiňovaná latinsko-americká cha-cha, či rozvážná, ale klapající "Space To Share" od formace Scapegoat Wax jsou zas něčím jiné, udělané rozdílným způsobem, stejně jako něžná, doslovná americká klasika "American Classic" od Franky X Perez.

U romantické komedie z prostředí hollywoodského filmového průmyslu, v níž se vypráví o rozhádaném hereckém páru, bych, přiznám se, možná čekal něco mnohem průměrnějšího, než co soundrack nabízí. Snímek v prvé řadě sází hlavně na atraktivní herecké obsazení, takže by mě nepřekvapilo, kdyby všechny zbývající složky filmu, mezi které hudba bezpochyby patří, už nic extra nenabídly. Zakomplexovaná asistentka rozmarné filmové hvězdy, kterou ve "Zlatíčcích pro každého" netradičně ztvárnila Julie Roberts, ale má velkou konkurenci právě v pozadí, tvořeném příjemnou hudbou. To však herecký výkon krásné Julie nijak nesnižuje - pouze to šlechtí právě zmíněnou hudbu.

Pokud jste puntíčkáři, musím ještě uvést jednu informaci. Soundrack k "America's Sweethearts" je dalším z řady soundtracků, na kterých jsou (cituji): Music From And Inspired By The Motion Picture, tedy hudba z filmu a hudba filmem inspirovaná. Těch "pouze" inspirovaných skladeb najdete na albu třetinu, ale zase platí, že naprosto skvěle doplňují jednotnou náladu, která byla cédéčku předepsána. Atmosféru pohody...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY