Zac Brown a Frank Ocean zazářili v USA

20.07.2012 10:11 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Country skupina Zac Brown Band získala s albem "Uncaged" své druhé americké prvenství, za ní debutoval Frank Ocean s "Channel Orange". V první čtyřicítce byli ještě P.O.D., Serj Tankian nebo Marina And The Diamonds. V singlech vedla Carly Mae Jepsen, Katy Perry se dostala na pódium a Pink do Top 10.
Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
© facebook interpreta
SINGLY - Pink v průběhu minulého Billboard období oddebutovala nový singl "Blow Me (One Last Kiss)", teprve tento týden se však započítal výkon celých sedmi dní a výsledkem je mamutí skok z padesátého osmého na deváté místo. Stala se Digital Gainerem za 259% nárůst na 171 tisíc downloadů, i Airplay Gainerem za 76% skok na 39 milionů impresí. Pink má v tomto století už dvanáct Top 10 hitů.

Na jedničce zůstala Carly Rae Jepsen a za ní Maroon 5, už třetí je Katy Perry, "Wide Awake" vede Digital Songs s 205 tisíci staženími. Gotye tedy spadl na čtyřku, Ellie Goulding zůstala pátá, downloady a streamy jí spadly jen mírně, v rádiích si polepšila. Rihanna se s "Where Have You Been" na šestce drží jen díky rádiím, kde je třetí s 120 miliony, v ostatních měřítkách je slaboučká. To Flo Ridova dvojsmyslná letní pařba "Whistle" už poskočila na sedmičku, čímž rapperovi zajistila osmý singl v první desítce. Rostl ve všech směrech, Streaming Gainer dostal za 53% růst na 440 tisíc on-demand puštění, v rádiích má sice jen 32 milionů, ale to je o 40% více než týden předtím, v počtu stažení je jen o 14 tisíc pozadu za vedoucí Katy.

Nicki Minaj a fun. opustili první desítku, poprocková kapelka už má ale na sedmnáctce nový singl "Some Nights". Novinku týdne najdeme až na 85. příčce, Frank Ocean se tam umístil se singlem "Thinkin Bout You", o desce níže. Devadesátku má rapper French Montana s "Pop That", o chytlavém hitu s Rickem Rossem, Drakem a Lil Waynem si více přečtete v chystaném červencovém vydání Měsíce v hip hopu. Do americké singlové hitparády se poprvé dostal Ed Sheeran, "The A Team" je devadesáté páté.

    Top 10 - singly:
  1. Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
  2. Maroon 5 feat. Wiz Khalifa - Payphone
  3. Katy Perry - Wide Awake
  4. Gotye feat. Kimbra - Somebody That I Used To Know
  5. Ellie Goulding - Lights
  6. Rihanna - Where Have You Been
  7. Flo Rida - Whistle
  8. David Guetta feat. Sia - Titanium
  9. Pink - Blow Me (One Last Kiss)
  10. Usher - Scream

Zac Brown Band - Uncaged
© facebook interpreta
DESKY - V roce 2008 vydala country kapela Zac Brown Band první desku pod majorem "The Foundation" a dosáhli s ní dvojité platiny. Prvenství jim ušlo, s "You Get What You Give" z roku 2010 už ho ale získali a to se jim povedlo i teď s novinkou "Uncaged". Díky tomu se dokonce obě předchozí desky dostaly do první dvacítky, jak si je posluchači chtěli připomenout. 234 tisíc "Uncaged" za první týden je skvělé číslo a více, než se předpokládalo. Přispěl k tomu i Amazon, který desku v MP3 prodával za 3,99 dolarů.

Mimochodem, Billboard stanovy jsou takové, že není započten prodej nových desek, když se v prvních čtyřech týdnech prodávají pod $3,49, což je pro příští týden případ Franka Oceana, kterého Amazon nyní prodává za $2,99. Čísla z Amazon MP3 se tedy příště vůbec nezapočítají. Přední prodejce to asi udělal na truc, protože uplynulý týden se Frank Ocean "neplánovaně v předstihu" prodával exkluzivně na iTunes. A debut r'n'b zpěváka si vedl neuvěřitelně - nad tím, jak dosáhl 131 tisíc prodaných kusů (porovnání s mnohem známějšími hvězdami: Usher 128, Brown 135), se rozpovídám opět v červencovém MVHH.

Další místa dělí stovky kusů, Justin Bieber zůstal třetí, Chris Brown si po debutu pohoršil o běžných sedmdesát procent a spadl na čtyřku, za ním jsou Maroon 5 a Linkin Park, One Direction jsou sedmí. Adele je s "21" osmá a 73. týden v Top 10 znamená překonání ženského rekordu, který předtím stanovila Alanis Morissette s "Jagged Little Pill".

Dvanáctkou "Old School New Rules" dosáhl country šedesátník Hank Williams, Jr. nejlepšího umístění kariéry, zatímco sedmnáctka " Murdered Love" P.O.D. má k nejlepšímu šestému místu "Satellite" daleko. Ale na to, jaký zažili ústup ze slávy, je to vlastně dobré číslo. Serj Tankian si naopak oproti předchozímu počinu polepšil, třetí sólovka "Harakiri" skončila dvacátá devátá, "Imperfect Harmonies" bylo až třicáté páté. Marina And The Diamonds se s druhým albem "Electra Heart" umístila na třicet jedničce.

Příští týden si na šesté zlato brousí zuby Nas, "Life Is Good" by mělo překročit sto tisíc prodaných kusů, na třetím místě by měli skončit Kidz Bop 22, na dvojku asi spadne Zac Brown Band, Frank Ocean o něco níže.

    Top 10 - alba:
  1.  N Zac Brown Band - Uncaged (234)
  2.  N Frank Ocean - Channel Orange (131)
  3. Justin Bieber - Believe (45, -35 %)
  4. Chris Brown - Fortune (45, -67 %)
  5. Maroon 5 - Overexposed (44, -34 %)
  6. Linkin Park - Living Things (37, -42 %)
  7. One Direction - Up All Night (36, +1 %)
  8. Adele - 21 (35, -14 %)
  9. Katy Perry - Teenage Dream (34, -58 %)
  10. Kenny Chesney - Welcome To The Fishbowl (32, -26 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY