Češi tráví léto s Carly Rae Jepsen a Tomášem Klusem

18.07.2012 09:03 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Už pátý týden vede české hitparády stejná dvojce - kanadská zpěvačka Carly Rae Jepsen se singlem "Call Me Maybe" vyhrává v rádiích (a to doslova) a domácí písničkář Tomáš Klus se nejlépe prodává. Dochází nám tak k mírné stagnaci, která ale k letním měsícům patří.
Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
© facebook interpreta
RÁDIA - Zajímalo by mě, jestli se ještě dočkám komentáře typu "Co to je ten hit "Call Me Maybe" na prvním místě? Rádio poslouchám často a ještě jsem ho neslyšel/a," protože pokud posloucháte komerční rádio, skladba "Call Me Maybe" kanadské zpěvačky Carly Rae Jepsen vám nejspíše už leze krkem. Uklidnit vás snad může jen to, že v sousedních zemích na tom posluchači rádií nejsou o nic lépe. Nejhranější domácí skladba je opět od slovenského Elánu. Zajímavostí je, že singl "Kde si" uslyšíte pouze v českých rádiích, protože ta slovenská jej víceméně ignorují (a asi ví proč).

Novinek se po delší době příliš neobjevilo. Na šedesáté druhé místo vystoupal singl "Hotel Nacional" z loňského, dvacátého šestého řadového alba Glorie Estefan "Miss Little Havana". Jeho vydání nám v Evropě trochu uniklo a to i přes hvězdnou produkci Pharrella Williamse. "Hotel Nacional" je sice jednou ze skladeb, na které se tenhle slavný hitmaker nepodílel, ale o to větší úspěch ji možná čeká. Hrozně rád bych se mýlil, ale skladba ve stylu "We No Speak Americano" Čechy prostě musí bavit.

Další novinka je od člena slavného Kontrafaktu. Michal Straka neboli Ego se spojil s producentem a DJem Robertem Burianem a společně vyplodili letní píseň "Žijeme len raz". Na Slovensku se z toho nikdo nezbláznil a u nás snad skladba taky prošumí. A nebo že by v nás už kvetla nostalgie po devadesátkách? Třetí novinka vlastně ani novinka není, ale berme ji jako symbolické ohlédnutí. Před desíti lety do kin vstoupil první díl trilogie o pavoučím muži a k němu vyšel i soundtrack s hitem "Hero", který společně nazpívali Chad Kroeger (Nickelback) a Josey Scott (Saliva). Škoda, že i nový Spider-Man nepřišel s písničkovým soundtrackem...

Top 10 ČR - rádia:
  1. Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
  2. Flo Rida - Whistle
  3. Pitbull - Back In Time
  4. DJ Antoine - Ma Chérie
  5. Train - Drive By
  6. Elán - Kde si
  7. ▲ Tacabro - Tacata
  8. fun. feat. Janelle Monáe - We Are Young
  9. Peter Bič Project - Hey Now
  10. DJ Fresh/Rita Ora - Hot Right Now

Top 100 RÁDIO 28/2012 - novinky:
62. Gloria Estefan - Hotel Nacional
73. Ego feat. Robert Burian - Žijeme len raz
80. Chad Kroeger feat. Josey Scott - Hero

Tomáš Klus - Racek
© facebook interpreta
PRODEJNOST - I ta prodejní hitparáda se nám malinko zasekla a hned čtyři první místa zůstala beze změny. První je samozřejmě Tomáš Klus (na to jsme si snad už všichni zvykli), druzí jsou Linkin Park, třetí Václav Neckář a bramborovou medaili mají pro tento týden Buty. Jinak v top desítce jsou i nadále všechna tři Klusova alba, Adele s "21" a vrátil se po delší době Bruce Springsteen, který je díky pražskému koncertě na deváté příčce s poslední deskou "Wrecking Ball".

V novinkách najdeme to nejlepší z Leoše Janáčka na dvacátém třetím místě, jedenácté album "Banga" legendární americké rockové zpěvačky Patti Smith na třicátém čtvrtém místě a také slovenskou legendu Petera Lipu. Jeho nejnovější nahrávka se jmenuje "Lipa 68" a spolupracoval na ní se svým synem Petrem Lipou ml., Ľuborem Priehradníkem a rapperem Opakom. Deska je na čtyřicáté osmé příčce.

Top 10 - prodejnost:
  1. Tomáš Klus - Racek
  2. Linkin Park - Living Things
  3. Václav Neckář - Dobrý časy
  4. Buty - Duperele
  5. Tomáš Klus - Cesta do záhu(d)by
  6. Tomáš Klus - Hlavní uzávěr splínu
  7. Adele - 21
  8. Pavel Bobek - Kruhy
  9. Bruce Springsteen - Wrecking Ball
  10. Justin Bieber - Believe

TOP 50 Prodejní 28/2012 - novinky:
23. Různí - Best Of Janáček
34. Patti Smith - Banga
48. Peter Lipa - 68

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 28. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY