Dobrý synek Rufus Wainwright

13.07.2012 12:32 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Rufus Wainwright si odbyl svou premiéru v Česku, ve městě spojeném s jeho milovaným Janáčkem, došlo i na "Hallelujah". Jako začátek Colours Of Ostrava to byla šťastná volba, kterou předznamenala i krásná duha, další to symbolika tvorby tohoto elegána, který se skvělou kapelou v zádech předvedl skvělý koncert.

Live: Rufus Wainwright

místo: Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 12. července 2012

Rufus Wainwright and his Band, Colours of Ostrava 2012, Ostrava, 12.7.2012
© Matěj Slezák / musicserver.cz
Během slavnostního zahájení festivalu Colours Of Ostrava se krátce rozpršelo a na obloze vykoukla barevná duha. Byla to malá spojnice mezí tímto jevem a stejně rozmanitou tvorbou Rufuse Wainwrighta, který přesně věděl, kam se svou skvěle šlapající kapelou a dvěma výtečnými doprovodnými zpěvačkami dorazil. Jeho nadšení do vážné hudby mu napovědělo, že Ostrava je spojena s jeho milovaným Leošem Janáčkem. Hned zkraje se mu povedl i pěkný přebrept s Československem, za který se hned omluvil. Většina lidí mu záhy odpustila, ale toho večera šlo hlavně o hudbu, které bylo během jeho vyhraněného času až po okraj. Jeho talent v koncertní realitě je intenzivněji čitelný a hmatatelný.

K tomuto poznání stačily pouhé první dvě skladby. Jako první zazněla dech beroucí "Candles", kterou Wainwright zazpíval zcela sám, kapela jen tiše postávala a sledovala, jak se hlavní aktér ponořuje do hlubokých emocí. Plynulý přechod do queenovsky načechraného opusu "Rashida" dodal další potřebnou součást jeho hudby, a to grácii s nadhledem. V tento moment byly rozhaleny všechny trumfy tohoto ansámblu, a i když zaznělo nemálo věcí z desky "Out Of Game", muselo každému být jasné, že tenhle elegán nemůže zklamat. Jakmile došlo na "April Fools" a "The One You Love", publikum jakoby ožilo a začalo si vše naplno užívat, vrstevnatá skládačka s přibývajícím časem ukázala další zákoutí Wainwrightovy duše.

Rufus Wainwright and his Band, Colours of Ostrava 2012, Ostrava, 12.7.2012
© Matěj Slezák / musicserver.cz
Milou chvilkou byla Rufusova připomínka jeho rodičů, kdy poodhalil svou stále pevnou vazbu s nimi (jeho maminka Kate zemřela před dvěma roky) a se svou sestrou Marthou, "One Man Guy" jeho otce Loudana toho byla důkazem. Nadšenci jeho komornější podoby za doprovodu klavíru se nakonec taky dočkali. "The Art Teacher" a "Cigarettes And Chocolate Milk" v tomto provedení nemohly zklamat a nachystaly půdu na blížící se finále. Křehké osobní poselství jeho dceři Vivě "Montauk" spojené s hymnickou "14th Street" a roztančenou "Bitter Tears", s poselstvím, že máme všichni být happy and crazy, musely udolat snad každého. A přídavek? "Hallelujah" nemohlo chybět, opět jen s klavírem a Rufusovým magickým hlasem.

Pokud hodinka a čtvrt s Rufusem Wainwrightem a jeho mnohačlenným doprovodem měla být jen malou návnadou na celé Colours Of Ostrava, posluchačům se dostalo velké sousto atmosfér, které jen tak z mysli nevytlučou. Pokud vám jeho vystoupení uniklo, neváhejte, až příště přijedete, tuto chybu napravit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY