Nové desky pro 28. týden

08.07.2012 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Příští týden v nových deskách přivítáme třetí sólovku Serje Tankiana, countryovou Mary Chapin Carpenter, irské duo Jedward, raritní živák Roberta Planta nebo srbského jazzového pianistu Bojana Z. Fanouškům elektronické hudby by neměla uniknout kompilace "Electrospective" a s mírným zpožděním bude u nás k dostání debut Glena Hansarda.
Pokud se v pondělí 9. července vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Serj Tankian - Harakiri (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock / progresivní rock / art rock

Serj Tankian - Harakiri
Zpěvák, skladatel, multiinstrumentalista a frontman kapely System Of A Down Serj Tankian vydává třetí sólové studiové album "Harakiri". Většina skladeb byla napsána v roce 2011, ačkoli se pro Serje jednalo o nesmírně náročné období, jím nazvané jako "prací nejnabitější, ale také dosud nejproduktivnější rok mého života". Zkusil také poprvé komponovat poněkud odlišným způsobem. Využil na třech skladbách Apple iPad, a to v souvislosti s jeho stálým hledáním nových postupů. Nové album nahrál, napsal, produkoval a natočil z podstatné části sám. Uslyšíte tu ale také členy jeho koncertní kapely The F.C.C. - kytaristu Dana Montiho, basáka Maria Pagliarula a bubeníka Troye Zeiglera. Dan Monti navíc pomohl při natáčení a mixu. Pilotním singlem z desky je skladba "Figure It Out", nicméně venku je už i druhý singl "Cornucopia" a vlastně i náslech celého alba. Jak se k němu dostat, jsme vám prozradili již před pár dny.


Glen Hansard - Rhythm And Repose (distribuce Indies Scope)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk-rock / world music

Glen Hansard - Rhythm and Repose
S mírným zpožděním oproti oficiálnímu vydání se k nám dostává album "Rhythm And Repose" Glena Hansarda. Deska v Evropě vyšla 18. června a jedná se vlastně o první sólové album tohoto irského muzikanta. Dvaačtyřicetiletý písničkář známý jako frontman kapely The Frames, The Swell Season a především jako partner Markéty Irglové v Oscarem oceněné "Falling Slowly" totiž doposavad pouze pod svým jménem nikdy nic nevydal. Jedenáct písní vznikalo za poslední rok pod vedením Patricka Dilletta, který spolupracoval kupříkladu s Davidem Byrnem nebo Laurie Anderson. O jejich produkci se pak postaral Thomas Bartlett, jenž má v portfoliu například i The National nebo Antony And The Johnsons. Dvě skladby z alba v podobě videoklipů nahrál Hansard na svůj web.


Různí - Electrospective (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: elektronika

Různí - Electrospective
Vydavatelství EMI právě startuje kampaň Electrospective, která má za úkol oslavit elektronickou hudbu. Prvním počinem celé kampaně je speciální kompilace "Electrospective", a vzhledem k tomu, že nese podtitul Electronic music since 1958, není překvapením, že chronologicky mapuje vývoj elektronické scény od jejích kořenů na konci 50. let až do dnešní doby. Na dvou discích, se tak dočkáme těch zásadních písní od prvních elektronických vizionářů přes synthy-popovou éru, dobu rave, odraz kultury osmdesátých a počátku devadesátých let až po moderní elektronické hity tohoto tisíciletí. Mezi necelou čtyřicítkou písní najdeme klasiky od Erasure, Yazoo, Depeche Mode, Pet Shop Boys přes Roxy Music, OMD, Mobyho, Daft Punk až po Davida Guettu, Gorillaz a The Chemical Brothers. Vše doplňuje i rozsáhlý booklet obsahující osobní poznámky, které speciálně pro účely této kompilace sepsal frontman Heaven 17 Martyn Ware. Více informací včetně jednoho minimixu hledejte na webu tohoto projektu.


Robert Plant - Live From The Artists Den (DVD) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock / indie rock

Robert Plant - Live From The Artists Den
Pokud byste v nadcházejících čerstvě vydaných deskách chtěli najít něco zaručeně raritního, pak sáhněte po novince Roberta Planta. Jak jsme si už v posledních letech všimli, tento hudebník si teď už na velký rozruch nepotrpí. Docela v klidu má svou sólovou kariéru, něco natočil s Alison Krauss a právě letos spolupracuje se Sensational Space Shifters. Nesmíme však zapomenout ani na Band Of Joy. S touhle kapelou vyrazil v roce 2010 na menší turné po Americe a ještě v témže roce vydal stejnojmennou nahrávku. Letos se však Robert Plant chce s formací předvést v tom nejlepším možném světle a vydává záznam z raritního vystoupení "Live From The Artists Den". Koncert proběhl loni v dubnu v prostorách War Memorial Auditorium v Nashville a Rovert Plant s kapelou Band Of Joy zařadili do svého repertoáru nejen kousky ze své současné a společné tvorby, ale také klasiky Led Zeppelin jako "Black Dog" a "Rock And Roll". Že se jedná o vskutku raritní a přitom zásadní dílo, posuďte sami na webovkách kpbs.org. Najdete zde k poslechu a podívání skladbu "Angel Dance". Pro další hudební ukázky navštivte internetové stránky akce. A pokud se rozhodnete mít záznam doma na poličce v co nejvyšší kvalitě, sáhněte po edici na Blu-ray disku.


Tip týdne

Mary Chapin Carpenter - Ashes And Roses (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: country / folk

Mary Chapin Carpenter - Ashes And Roses
Ačkoli se americká countryová zpěvačka Mary Chapin Carpenter pohybuje na hudební scéně již čtvrt století a za tu dobu se stala velmi úspěšnou umělkyní oceněnou řadou cen Grammy a dalších country ocenění, v kontinentální Evropě, a především pak v České republice se nikdy příliš neprosadila. Je proto téměř zázrak, že její dvanácté album "Ashes And Roses" vyjde u nás pouhý měsíc po oficiálním vydání ve Spojených státech. Desku nahrála v Nashvillu za asistence dlouholetého spolupracovníka Matta Rollingse, jehož služeb využívají například i Billy Joel, Reba McEntire, nebo Mark Knopfler. S posledním jmenovaným úzce spolupracoval i Chuck Ainlay, který se postaral o mix alba. Mezi třinácti skladbami zabývajícími se hlubokými extrémy zkušeností zpěvačky najdete i duet "Soul Companion" s Jamesem Taylorem. Ten a dalších pět skladeb z alba uslyšíte v audio přehrávači na webu zpěvačky.


Saga - 20/20 (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock / AOR

Saga - 20/20
"Pětatřicet let na scéně a dvacet studiovek na kontě!" To je skóre kanadské rockové formace Saga. Muzikanti, opět v čele se zpěvákem Michaelem Sadlerem, mají pro své příznivce velkou rockovou nálož promyšlenou od začátku do konce. Tak tedy nejprve název desky "20/20": nejen že poukazuje na dvacátou studiovou desku. Především symbolizuje perfektní zrak, čímž osazenstvo kapely odkazuje na nedávnou operaci klávesového kouzelníka Jima Gilmoura. Novinka je prostě ve znamení přívalu nové energie. Frontman k tomu dodává: "Shodli jsme se především na jedné věci a tou je fakt, že pokud bych se kdy měl do Sagy vrátit, muselo by jít jasně poznat, že to byla ta jediná a správná věc!" Také proto si nahrávku můžete pořídit ve standardní a luxusní edici, jež navíc přinese DVD se záznamem z příprav chystaného díla. Ještě než tak uděláte, navštivte YouTube.com kanál vydavatelství Ear Music s ukázkou.


Bojan Z - Soul Shelter (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz

Bojan Z - Soul Shelter
Srbský jazzový pianista Bojan Zulfikarpašić, který si již nějaký čas říká jednoduše Bojan Z, vydal v únoru svoji novou desku "Soul Shelter", která se nyní dostává i k nám. Jak už napovídá název, vrátil se tímto albem po dvanácti letech od "Soloobsession" zpět k soulu. Nahrávání probíhalo v koncertním sále, který je přímo v komplexu továrny Fazioli dodávající Bajonovi klavíry, za asistence jeho dvorního inženýra Phillippa Teissier DuCrose. Stejně jako na předchozích nahrávkách i v tomto případě kombinuje Bojan Z klasický klavír s elektrickým pianem Fender Rhodes. Blíže desku přibližuje prostřednictvím videa na svém webu.


Doro - Under My Skin (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock / metal

Doro - Under My Skin
Metalová pěvkyně Doro Pesch, kterou pamětníci jistě znají i jako frontmanku formace Warlock, se nyní připomene s obsáhlou kolekcí svých hitů. Pro fanoušky připravila dvojici CD disků v balíčku se jménem "Under My Skin". Milovníci charismatické zpěvačky se mohou těšit na klasiky z jedné z prvních desek již zmíněné kapely Warlock "True As Steel" nebo také "Calling The Wild" či z desek samotné zpěvačky "Warrior Soul" a "Fear No Evil". Celkem se tedy jedná o třiadavacet kousků, jejichž ukázky najdete na webu cduniverse.com.


Jedward - Young Love (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / synthpop

Jedward - Young Love
Přesně před rokem jsme vám představili kontroverzní irské duo Jedward a jeho debut "Planet Jedward". Nyní se hlásí dvojčata John a Edward Grimsovi opět o slovo. Zatímco jejich druhý počin "Victory" z loňského roku se k nám nedostal, jejich aktuální třetí deska "Young Love" ano. Již v únoru ji předznamenala písnička "Waterline", s níž duo reprezentovalo Irsko podruhé na Eurovision Song Contest. Vedle tohoto singlu na "Young Love" naleznete dalších jedenáct skladeb, které produkovali Deekay, Dan Priddy, Duck & Prady či Trinity Music. První ochutnávky z této desky sledujte ve video sekci oficiálních stránek Jedward.


Dále vychází:

At Vance - Evil In You (reedice) (Mystic Production)
Dragony - Legends (Mystic Production)
Kataklysm - Iron Will:20 Years Deermined (EMI)
Tangerine Dream - Ricochet (singl) (EMI)
Tangerine Dream - Stratosfear (singl) (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY