Kytarová tragikomedie

21.06.2012 12:00 - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Východočeská kytarovka Ready Kirken v květnu v tichosti vypustila do světa nového albového potomka. Opět s kmotrem v podobě serveru Ulož.to, tedy opět volně ke stažení v empétrojkách, přičemž nejmladší dítko opět obsahuje jednoduché poprockové písničky. Otázka je, zda to chceme opět akceptovat.
4/10

Ready Kirken - Box

Skladby: Komedie, Reklamy, Přání, Náhodou, Hotel Dalibor, Dvoudílné vztahy, Zlatý rybky, Polykač hříchů, Záručák, Linkou, Půlnoční nevěsta (remastered, bonus)
Vydáno: 07.05.2012
Celkový čas: 41:47
Vydavatel: Ulož.to
Pokud jsem v případě předloňského předchůdce "2010" argumentoval tím, že v jednoduchosti je síla, a zvěstoval kapele světlejší zítřky, když se po "SvětechReadyKirken" našli, nyní už tak optimistický nejsem. Ready Kirken se za ty dva roky nikam příliš nepohnuli, spíše bych řekl, že stojí na místě a na novince nazvané "Box" nemají čím překvapit.

Promo texty slibovaly desku plnou příjemných, svěžích hitů navazujících na staré pecky jako "Černý brejle" nebo "1+1". Pokládám zcela vážně otázku - kde ty svěží hity člověk v té 42minutové nudě najde? Zatímco na předchozím kusu uvízly po prvním poslechu v hlavě refrény několika písniček, tady si posluchač pamatuje tak leda to, že album začalo a po 42 minutách skončilo s tím, že na závěr zazněla připomínka právě desky "2010" v podobě znovuzmasterované "Půlnoční nevěsty". Ještě snad otvírák, svižná "Komedie", stojí za zmínku a poslech, možná i za nějakou tu taneční kreaci na koncertě.

Vše ostatní mezi první a poslední položkou playlistu tvoří jedna dlouhá píseň, ze které nic nevyčnívá, nic nezaujme a hlavně nic nenapovídá v cestě za hledání návazností s výše zmíněnými peckami z hrůzovského období. Jen prostě basa (v "Přání" basuje jako host Petr Vavřík z But, který na natáčení ve zlínském studiu V dohlížel), kytara a bicí jedou, nikterak složitě a bez gradace, Ondřej Herold ne nepříjemně zpívá a...

... a dozvídáme se takové perly, jako že při koncertních výjezdech přemýšlí o tom, kde by spali U2 v Litomyšli ("Hotel Dalibor"), že zlatý rybky chutnají dobře, i když jsou bez příchuti ("Zlatý rybky"), že ho baví bejt pěkně vyndanej ("Reklamy") a že je tuze romantická padající hvězda, které je občas putna, že je jeho krásná jistota smutná ("Náhodou"). Ať už textař(i) požil(i), co požil(i), nektar od múz to určitě nebyl, kéž by aspoň vtipná kaše. A ještě si blbě vyložil(i) slova o opakování coby matce moudrosti, když se řada textů stihne během stopáže vícekrát otočit.

Ale abych nebyl za příliš zlého, jakoby kartonový booklet se špetkou sebeparodie se mi vcelku líbí, způsob distribuce alba je samozřejmě také sympatický (volně ke stažení na Ulož.to, ale vyšlo také fyzické CD u Popron Music), což ovšem "Box" nespasí. Toto je sotva na krajský přebor. A sotva na 4. Tři body za obsah, protože možná k vaření jako kulisa není nejhorší, bod za karton a download.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY