Nové desky pro 10. týden

04.03.2012 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

První březnový týden v hudebních novinkách má jasného favorita - Bosse Bruce Springsteena. Tomu bude sekundovat hiphoppové duo Chiddy Bang a také početná domácí squadra - Poletíme?, Dick O'Brass, brněnský Kamelot a havířovské Nebe. Z poněkud rockovějšího soudku vykouknou Fields Of The Nephilim, Blue October, The Kordz a We Are Augustines.
Pokud se v pondělí 5. března vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Bruce Springsteen - Wrecking Ball (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / rock and roll

Bruce Springsteen - Wrecking Ball
Po třech letech se vrací zpět The Boss a i tentokrát je to společně s E Street Bandem. Album dostalo název "Wrecking Ball" a bude obsahovat celkem jedenáct nových skladeb, z nichž drtivá většina vznikla minulý rok. Výjimkou jsou tři kousky - jeden z roku 1998, další z roku 2006, poslední titulní "Wrecking Ball" napsal Springsteen při zavření Giants Stadionu před třemi lety. Produkce se ujali Ron Aniello, Bruce Springsteen a Jon Landau, speciálními hosty byli Tom Morello z Rage Against The Machine a Audioslave a bubeník a spolupracovník řady amerických hvězd Matt Chamberlain. Sám Springsteen nahrávku charakterizuje jako "nejrozzlobenější" s tím, že tématem některých skladeb je ekonomická spravedlnost. Hudebně se pohybuje ve vodách rock and rollu, do něhož neočekávaně zasáhnou smyčky, elektronické bicí, nejrůznější rytmy a vlivy od hip hopu až k irskému folku. "Wrecking Ball" vyjde zároveň i v limitované edici obsahující navíc dvě bonusové písně, speciální booklet a exkluzívní fotografie. Prvním singlem z alba se stala "We Take Care Of Our Own", jejíž videoklip nahrál Boss na svůj web.


Tip týdne

We Are Augustines - Rise Ye Sunken Ships (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / indie

We Are Augustines - Rise Ye Sunken Ships
Americká indie formace We Are Augustines se po dvou letech působení na hudební scéně odhodlala k první studiové nahrávce. Deska s titulem "Rise Ye Sunken Ships" se k nám dostává s mírným zpožděním - jinde ve světě totiž vyšla v polovině loňského roku a vznikala ve zvláštních podmínkách. Matka a bratr zpěváka a kytaristy Billyho McCarthyho byli čerstvě diagnostikování se schizofrenií, a i když byla deska téměř hotová, rozhodl se frontman vyřadit více jak 80 % nového materiálu - jednoduše "nebyl silný". Tvrdá práce se ale vyplatila. Podle kritiky se totiž jedná o výjimečnou nahrávku a v mnoha recenzích získala bezmála absolutní hodnocení. Na MySpace.com formace se o tom můžete přesvědčit.


Chiddy Bang - Breakfast (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hip hop / elektronika / indie

Chiddy Bang - Breakfast
Chidera "Chiddy" Anamege a Noah "Xaphoon Jones" Beresin, jinak také americká alternativní hiphopová kapela Chiddy Bang, existuje sice již od roku 2009, nicméně jejich debutového alba s názvem "Breakfast" jsme se dočkali až nyní. Dvoučlenné seskupení z Filadelfie na sebe upozornilo již loni v létě, kdy vyšel jejich debutový singl "Mind Your Manners". Druhá singlová ochutnávka "Ray Charles" následovala v půlce listopadu. Obě písničky najdete jednak na webu uskupení a pochopitelně i mezi čtrnáctkou autorských písní. Duo si vystačilo na desce bez velkých hostů, uslyšíte pouze samply nahrávek Walk The Moon, Icona Pop a vokály V.V. Brown, Train a Ellie Goulding. Verze alba pro Velkou Británii navíc obsahuje i bonusový song, na kterém se podíleli You Me At Six.


Fields Of The Nephilim - Ceromonies (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: gothic rock / rock noir

Fields Of The Nephilim - Ceromonies
Osazenstvo Field Of The Nephilim si umí počkat. K fanouškům posílají koncertní záznam vystoupení v Shepherds Bush Empire, kde kapela odehrála dvojici koncertů. Set čítá celkem sedmnáct skladeb, a pokud si vyberete verzi na dvou CD discích, najdete je rozdělené na CD1 s názvem "Ad Mortem" a na CD2 "Ad Vitam". Celkový set ovšem čítá navíc ještě DVD a dva vinylové LP nosiče. Případně si můžete pořídit živák i digitálně. Pokud se rádi podíváte na trailer, nechte se odkázat na stránky Vimeo.com.


Kamelot - Proti proudu (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk

Kamelot - Proti proudu
Česká skupina Kamelot letos slaví třicet let svojí existence. K výročí naděluje sobě i svým fanouškům jednak turné po České republice, ale především album "Proti proudu", které je v pořadí již třiadvacátým autorským albem skladatele, kytaristy a zpěváka Romana Horkého, zakladatele a lídra skupiny. Vznikalo v průběhu posledních tří let a jeho hlavní myšlenkou je překotný běh světa kolem nás, z něhož se osvobodí pouze ten, kdo jde proti proudu. Album ozvláštňuje zpěv Blanky Šrůmové a oběma hlavním zpěvákům sekunduje dlouholetý člen a kytarista skupiny Viktor Porkristl a nově také Petr Surý na kontrabas. Jako hosté na album přispěli na foukací harmoniku Morten Almqkvist, který spolupracoval s B.B.Kingem, a perkusista Marcel Gabriel, jenž hrál s Vlastou Redlem. CD obsahuje dvanáct nových písní natočených v lednu tohoto roku ve zlínském studiu "V" speciálně ve kvalitě AAD (analog, analog, digital). Tři ukázky z "Proti proudu" nahrál Roman Horký na web Kamelotu.


Nebe - Legosvět (Richmond Records / EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

Nebe - Legosvět
Mladé kapely to mají na české hudební scéně velice těžké. Havířovská formace Nebe má ale všechna pro na sebe upoutat: Jejich kmotry jsou Richard Krajčo a Boris Carloff. Ti jim produkovali celou desku, včetně pilotního singlu "Legosvět", který nyní rotuje v éteru a brzy se na pultech objeví i stejnojmenné album. Mezitím ale navštivte Bandzone.cz profil kapely, kde najdete k poslechu další singlovou ochutnávku "Mapy" a také jinou skladbu z debutu "Výkřiky". A pokud se rozhodnete vidět sympatickou pětici i naživo, navštivte 14. dubna slavnostní křest desky v havířovském klubu Stolárna. Už nyní si album můžete zakoupit digitálně na Supraphonline za pouhých 149 Kč.


Dick O'Brass - Noční hlídka (Indies Scope)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: keltská hudba / rock

Dick O'Brass - Noční hlídka
Dick O'Brass, přední protagonisté keltského rocku na naší scéně, po šesti letech od eponymního debutu vydávají své druhé album "Noční hlídka". Hudební projev skupiny s mezinárodní účastí stále nezapře inspiraci tradiční hudbou Bretaně, Irska či britských ostrovů, ovšem oproti debutu, který byl tvořen především tradicionály, obsahuje nová nahrávka z větší části autorské písně. Kapela složila písničky s českými texty, v nichž tradiční melodie Irska a Bretaně připomíná spíše obrazy nebo jimi naznačuje nálady skladeb. Podle slov leadera kapely Tomáše Nedělky se formace tentokrát zaměřila na zvukovou stránku alba. Sám k tomu dodává: "Chtěli jsme, aby byl zvuk hodně konkrétní a srozumitelný, aby bylo možno zaznamenat každý nástroj, což bylo například u harfy vedle perkusí občas svízelné. Také jsme více experimentovali, použili jsme více elektrických kytar, dechové syntetizátory, či harmoniku." Jak se jim toto snažení povedlo, zjistíte poslechem alba na webu vydavatelství Indies Scope.


The Kordz - Beauty & The East (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / alternativní rock

The Kordz - Beauty & The East
Pokud máte chuť na něco neobyčejného, nechte do svého světa vplout libanonskou skupinu The Kordz. Šestnáct písní, které tvoří debutovou nahrávku "Beauty & The East", se inspirují v zemi, odkud tato formace pochází. Fanoušci se určitě nemýlí, když hudbu charakterizují jako "moderně rockovou, sem tam s klávesami a nasáklou blízkým východem." Jestli mají pravdu, posuďte sami: Na MySpace.com kapely najdete pár ukázek a YouTube.com nabízí oficiální trailer k dokumentu, který najdete na DVD v digipacku.


Poletíme? - Kroskántry (Indies Scope)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / folk / country

Poletíme? - Kroskántry
Brněnští Poletíme? se hlásí s novým albem, které nazvali poněkud zvláštně "Kroskántry". Naznačují tak, že tentokrát svůj banjo punk rozšířili o další styl - country -, nebo jako oni sami říkají - kántry. Poletíme? opět kladou důraz na vtipné texty, přímočaré, poetické a zároveň lehce vulgární a k tomu přidávají inspiraci country scénou. Texty, jejichž výhradním autorem je Rudolf Brančovský, jsou opět až na pár výjimek o ženách. Kromě klasické nástrojové formace zazní také dobro Martina Mikla, saxofon Pavla Križovenského a pětistrunné banjo kmenového zakladatele bluegrassové skupiny Poutníci Sváti Kotase. Kapela natáčela, tak jako v případě předchozích alb, opět v brněnském studiu G pod dohledem Jiřího "Topola" Novotného. Přesto je výsledný zvuk oproti předchozím albům trochu rozdílný, a to díky třetí osobě, kterou je již zmíněný Sváťa Kotas, jehož vliv je na nahrávce zásadní. Jestli chcete vědět, jak laškování s country dopadlo, poslechněte si ukázky z desky na Bandzone.cz profilu skupiny.


Blue October - Argue With A Tree (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / alternativní rock

Blue October - Argue With A Tree
"Byl to historický večer, tehdy v červnu roku 2004. A byl jsem při tom, když Blue October nahrávali záznam svého živého vystoupení. Šestadvacet songů! "Argue With A Tree" prostě musíte mít: Je to jedno z nejlepších alb, jaké si kdy můžete koupit!" píše nadšený fanoušek americké rockové formace Blue October o živáku "Argue With A Tree", jenž obsahuje to nejlepší ze třech vydaných desek "The Answers", "Consent To Treatment" a "History For Sale" plus akustickou verzi kousku "18th Floor". Záznam vystoupení byl totiž doposud dostupný na CD a DVD jen pro americké publikum, ale nyní míří i k nám. Samozřejmě máte na výběr z obou nosičů. I když oficiální trailer dnes už jen stěží najdete, na YouTube.com se můžete podívat na spoustu ukázek.


Garage & Tony Ducháček - Live 2011 (Indies Happy Trails)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / bigbít / punk

Garage & Tony Ducháček - Live 2011
Před deseti lety zemřela duše české undergroundové hudby, Mejla Hlavsa. Frontman legendárních kapel The Plastic People Of The Universe, DG 307 nebo Půlnoc nesmazatelně ovlivnil českou kulturu a společnost, od Václava Havla po dnes začínající kapely. Jako každý rok od smrti se uskutečnila vzpomínková akce v brněnské Flédě, kde vystoupily kapely The Plastic People Of The Universe, DG307, Velvet Revival a také Garage & Tony Ducháček. A právě záznam jejich vystoupení vychází na CD jednoduše nazvaném "Live 2011". Najdete na něm celkem jedenáct skladeb, všechny si můžete již nyní poslechnout prostřednictvím stránek vydavatelství Indies Happy Trails.


The Stranglers - Acoustic In Brugge (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / folk / country

The-Stranglers - Acoustic In Brugge
Britskou formaci The Stranglers s třicetiletou historií není třeba fanouškům rozmanitého rocku nijak připomínat. Po všech rozličných polohách se osazenstvo formace dostává do té akustické. Nový živák "Acoustic In Brugge" je toho důkazem. Pokud byste čekali, že uslyšíte jen další výběrovku, budete mile překvapeni. Namísto toho se vám totiž před ušima rozbalí kompletní průřez celou kariérou slavné formace. Nejvíce se při tom dostalo na alba "Norfolk Coast" a "Suite XVI".


Dále vychází:

Devil's Train - Devil's Train (Mystic Production)
Dreadzone - Second Light (EMI)
Everlast - Songs Of The Ungrateful Living (Mystic Production)
Itzhak Perlman - Itzhak Perlman A Portra (EMI)
Itzhak Perlman - Itzhak Perlman A Portra (EMI)
Katarína Knechtová - Love And Regret (Universal)
Madonna/Nicki Minaj/M.I.A. - Give Me All Your Luvin (singl) (Universal)
Morning Parade - Morning Parade (EMI)
Nigel Kennedy - Mendelssohn&Brush:Violin (EMI)
Rossini - Il Turco In Italia (EMI)
Různí - Tanecni Liga 137 (Universal)
Tenthing - 10 (EMI)
The Doors - L.A. Woman: The Workshop Sessions (vinyl) (Supraphon/Warner Music)
VCMG - Ep2 (singl) (EMI)
We Are Augustines - Chapel Song (singl) (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY