Revival jako splněný sen?

06.03.2012 15:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Zasloužilí umělci (bez ironie) se vracejí k písničkám, které slýchávali v mládí, ba dokonce míří až do dětství. V poslední době slyš třeba desky Erica Claptona a Paula McCartneyho. S myšlenkou vzdát poctu písním svého jinošství se vytasil i Chris Isaak na albu "Beyond The Sun".
6/10

Chris Isaak - Beyond The Sun

Skladby: Ring Of Fire, Trying To Get To You, I Forgot To Remember To Forget, Great Balls Of Fire, Can't Help Falling In Love, Dixie Fried, How's The World Treating You, It's Now Or Never, Miss Pearl, Live It Up, I Walk The Line, So Long I'm Gone, She's Not You, My Happiness, My Baby Left Me, Oh, Pretty Woman, Doin' The Best I Can, Your True Love, Crazy Arms
Vydáno: 23.01.2012
Celkový čas: 48:20
Vydavatel: Warner Music
V memphiských Sun Studios vzniklo mnoho nahrávek přímo historického významu. Hezkou ilustrací doby, kdy se zde zrodily nesmrtelné písničky, jsou třeba scény z životopisného filmu o Jerry Lee Lewisovi "Great Balls Of Fire". Killer Lewis a jeho životní skladba, která dala filmu jméno, jsou ostatně také předmětem alba "Beyond The Sun", kterým si svůj sen splnil Chris Isaak.

"Vždycky jsem chtěl tuhle desku udělat," vyznává se Chris v hezkém bookletu. "Beyond The Sun" je jeho pocta Presleymu, Orbisonovi, Lewisovi, Perkinsovi, Cashovi. Isaak se se svou doprovodnou kapelou vydal přímo na místo činu do Memphisu a tam vybrané pecky svých oblíbenců nazpíval znovu. Problém (a pro někoho naopak důvod k poslechu) je, že udělal téměř přesné kopie. U méně známých písní by to ani nevadilo, ale u tak notorických písní jako "Oh, Pretty Woman" nebo "I Walk The Line" se neubráníte nepříjemným pochybnostem, proč si raději nepustit originál. I když je Isaak výborný interpret.

Zvuk desky je báječný. Genius loci Sun Studios je patrný od prvního tónu a pánové si pobyt na místě, kde se psala historie, museli opravdu užívat. Až se vtírá myšlenka, že si to Isaak zpunktoval jen proto, aby si splnil dětské sny a udělal kamarádům radost. "Kluci, dívejte, tam za tím sklem stával Sam Phillips. Hele a tady, chápeš, přímo tady stál Elvis! A co kdybychom si teď zazpívali "Ring Of Fire"? Jo a hele, mohl bys mne vyfotit tady u toho plakátu s Royem?"

Kdyby Chris Isaak na tom svatém místě nahrál své písničky v dobovém zvuku (ostatně jedna jeho na albu je, "Live It Up") anebo do uctívaných předloh více zasáhl, neřeknu ani slovo a nešetřím body. "Beyond The Sun" se ale trochu nešťastně blíží revivalu. Sice špičkovému, ale neobjevnému.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY