54. předávání cen Grammy ovládla Adele

13.02.2012 08:13 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Foo Fighters
© news.com.au
V losangeleském Staples Center se už po padesáté čtvrté v noci z neděle na pondělí předávaly prestižní hudební ceny Grammy. Rozdáno bylo letos celkem sedmdesát osm zlatých gramofonků, což je značně méně než loni (v roce 2011 to ještě bylo sto devět). Absolutní vítězkou se stala britská zpěvačka Adele, která proměnila všech svých šest nominací. Kromě nejsledovanějších kategorií album roku ("21"), nahrávka roku a nejlepší píseň ("Rolling In The Deep") vyhrála v kategoriích nelepší vokální výkon v žánru pop ("21"), nejlepší krátké hudební video ("Rolling In The Deep") a také nejlepší sólový výkon v žánru pop ("Some Like You").

Vítězství Adele ale nebylo jasné hned od začátku a naopak to vypadalo, že letos nejlépe dopadne parta okolo nejsympatičtějšího rockera Davea Grohla. Foo Fighters získali pouze o jednu cenu méně a odnesli si gramofonky v kategoriích nejlepší rockové album ("Wasting Light"), nejlepší rockový výkon, nejlepší rocková píseň ("Walk"), nejlepší výkon v žánru Hard Rock/Metal ("White Limo") a nejlepší dlouhé hudební video ("Back And Forth").

Kanye West, který vedl se sedmi nominacemi, proměnil čtyři a jako jeden z mála se ceremoniálu nezúčastnil. Překvapením určitě byly tři ceny pro amerického tanečního producenta Skrillexe. Na kolik si ceny zasloužil, se budete moci přesvědčit na letošním ročníku největšího tuzemského festivalu Rock For People. Po dvou cenách si pak odnesla country zpěvačka Taylor Swift, Cee Lo Green, Tony Bennett, Chick Corea a také kapela Bon Iver, která získala i objev roku.

Samotné předávání se sice neobešlo bez truchlení nad smrtí zpěvačky Whitney Houston, ale živá čísla dala na smutek rychle zapomenout. K těm nezapomenutelným určitě bude patřit vystoupení znovu obnovených The Beach Boys (i když by bylo lepší, kdyby do něj nebyli zatažení Maroon 5), úvod Bruce Springsteena, v němž zazněl jeho nový singl "We Take Care Of Our Own"), Foo Fighters (zvláště vystoupení s Deadmau5) a Adele, která si konečně doléčila nemocné hlasivky. K nejhorším momentům patřilo společné vystoupení Coldplay a Rihanny (pěvecky to nedávala ani zpěvačka ani Chris Martin).

Pokud vás zajímá kompletní seznam výherců, klikněte zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY