Duran Duran v Bratislavě zářili i nudili

03.02.2012 12:50 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Britští Duran Duran se na turné České republice vyhnuli, ale zavítali do nedaleké Incheba Expo Areny v Bratislavě. Skupina zahrála staré hity i songy z nejnovějšího alba "All You Need Is Now". Jít v roce 2012 na kapelu, která byla na vrcholu v osmdesátkách je sice risk, ale...

Live: Duran Duran

místo: Incheba Expo Arena, Bratislava
datum: 1. února 2012
setlist: Before The Rain, Planet Earth, A View To A Kill, All You Need Is Now, Being Followed, Come Undone, Safe, The Reflex, The Man Who Stole The Leopard, Girl Panic!, Tiger Tiger, White Lines, Ordinary World, Notorious, Hungry Like The Wolf, Sunrise, The Wild Boys, přídavek: Girls On Film, Rio
Fotogalerie

Duran Duran, Incheba Expo Arena, Bratislava, 1.2.2012
© Patrik Ratajský / musicserver.cz
...poslední deska Duranů je tak dobrá, že v tomto případě se risk vyplatil. Bratislavská Incheba má kapacitu zhruba tři tisíce lidí, která byla plně vyčerpána. Muzikanti turné po větších halách v plánu nemají, a je to jedině dobře, jelikož jejich vystoupení by slušely prostory naopak menší. Slovenským organizátorům lze jen poděkovat za jejich take it easy přístup, tzn. žádné šacování u vchodu, prohledávání tašek, zabavování víček či nápojů nebo security netrpící syndromem nejdůležitější člověk na světě pro tento večer. Celkově uvolněná atmosféra způsobila, že si připadáte opravdu jako platící zákazníci, než jako u vstupního pohovoru do bootcampu, jak tomu často bývá u nás.

Duran Duran, Incheba Expo Arena, Bratislava, 1.2.2012
© Patrik Ratajský / musicserver.cz
Duran Duran zahájili vystoupení intrem s motivem titulní melodie "All You Need Is Now" a pomalejším songem "Before The Rain". Simon Le Bon vkročil na pódium rovnou v diskooblečku, abychom neměli čas dumat nad jeho věkem a u následující "Planet Earth" ukázala, proč se tímto ultraosmdesátkovým songem Durani dostali na výsluní. Celý koncert provázely poměrně minimalistické projekce, u bondovky "A View To Kill" tak stačily barevné obrysy ženských těl, u "Girl Panic!" či " Girls On Film" skupina připomněla, že byla jednou z prvních, co do svých videoklipů začala obsazovat topmodelky.

Z nové desky došlo například na titulní song "All You Need Is Now" nebo "The Man Who Stole The Leopard", kde vypomohla zpěvačka s vokálními linkami, které na desce zpívá Kelis. Pokud Duran Duran s poslední deskou zaznamenali comeback do současných hudebních žebříčků, převážně díky producentskému umu Marka Ronsona, v setlistu nemohla chybět pecka "Ordinary World", která skupině přinesla návrat v letech devadesátých. Simon skladbu zazpíval přesně tak, jak ji známe z desky "The Wedding Album". Ona preciznost však po několika písních začala pekelně nudit a mezi pódiem a posluchači se začala stavět zeď. Kapele se ji podařilo zbourat až v druhé půlce koncertu, u známých vypalovaček "Notorious", "Sunrise" nebo "The Wild Boys".

Duran Duran, Incheba Expo Arena, Bratislava, 1.2.2012
© Patrik Ratajský / musicserver.cz
Take it easy přístup bohužel zvolil i zvukař, takže jste si po celou dobu koncertu mohli polohlasem vykládat, aniž by vás hudba nějak významněji rušila. O tom, že by se vystoupení hodilo spíše do klubových prostor, svědčily i promluvy Simona mezi písněmi či jeho výlety do publika a rozhovory s fanoušky. Velkou invenci v tomto prostoru nepředvedli ani muzikanti a bližší kontakt s publikem by je z letargie dost možná vytrhl.

Duran Duran ani v roce 2012 za zenitem nejsou, což jednoznačně předvedli jak ve starších skladbách "Notorious", "Sunrise" nebo "Rio", kdy celou bratislavskou arénu roztancovali, tak i v písních z "All You Need Is Now", nicméně bez viditelné únavy už celou šňůru nezvládnou. Pokud se na příštím turné ukážou třeba v Lucerně Music Baru, rozhodně stojí za to show vidět. Na velké haly už to ale bohužel není.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY