Řemeslo má zlaté dno

11.02.2012 14:30 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Patří mezi nejviditelnější představitele české ska scény. Jsou vtipní, zábavní a současně taneční a energičtí. Přesto se plzeňská formace Tleskač dostala do fáze, která dříve nebo později postihne každého interpreta zabývajícího se daným žánrem. Podařilo se jim na jejich novém albu překročit svůj stín?
6/10

Tleskač - Never Die Songs

Skladby: Degenerace (Bámba Rambambám), Never Die Song, Sedmý den, To se mi snad jenom zdá, Mrtvá holka, Muchacho desperado, Po smrti dobrý, Swingers Party, Welcome to Prague, Lesní manekýn, Holá řiť, Dvě krávy
Vydáno: 22.06.2011
Celkový čas: 48:00
Vydavatel: Black Point
Už je to několik let, co v domácích hudebních luzích a hájích platí pravidlo: Jestli chceš dělat muziku a vyprodávat kluby, hraj ska. Rčení je to, pravda, trochu nadnesené, faktem ovšem je, že tenhle žánr už nějaký čas do jisté míry kraluje klubům a letním festivalům. Třetí deska plzeňské hordy Tleskač odpověď na otázku, proč tomu tak je, neposkytuje, přesto určité vodítko nabízí.

Rozepisovat se o tom, jaká v naší společnosti panuje nálada, by bylo nošením dříví do lesa. Po letech svobody nás začalo pálit dobré bydlo, a tak skuhrání a stěžování si na cokoliv se pro nás stalo koloritem. Nic nám není po chuti, všechno je špatně. Není se tedy co divit, že se vysemenila pohodová česká rádia, stejně tak jako klidná rádia do neklidné doby, která systematicky křiví vkus posluchačské obce. Předpoklady pro masou akceptovatelnou muzikou je tedy pozitivnost, veselost, zkrátka aby byla velká legrace, která by splín chmurných dní aspoň částečně naředila. Ska je žánr skočný, optimistický a ten v podání Tleskače není výjimkou.

Potíž formace, stejně jako jiných ska kapel, spočívá v tom, že všechno je tak nějak na jedno brdo. Ať se zúčastnění snaží sebevíc, nakonec z nich vypadne jenom rychlá, rozverná dechovka. Je pochopitelné, že nezanedbatelné procento fanoušků si s takovým modelem vystačí. Jenže kapela, která vydává desky naprosto totožné s těmi předchozími, dříve nebo později začne ztrácet kredit.

Kde se však Tleskač topí v žánrové zaměnitelnosti, život mu zachraňují texty. V kontextu s rozvernou hudbou se mohou napoprvé zdát veselé, humorné, místy okořeněné možná až překvapivými vulgarismy. Nepřipravený posluchač tak může na svých tvářích zaznamenat ruměnec. Jenže než se naděje, raketové tempo ho odnese o pořádný kus vyprávěného příběhu dál. Teprve při pozornějším poslechu vyjde najevo, že některá témata zase tak bezstarostná nejsou.

Tleskač jsou řemeslníci, kteří opět svoji práci odvedli, jak se od nich čekalo. Svůj stín nepřekročili a těžko čekat, že se tak někdy stane. Ctí pravidla žánru, ve kterém platí za to nejzajímavější, čím současná česká scéna disponuje. "Never Die Songs" budiž jednak lehce nadprůměrnou deskou, ale především pozvánkou na živé vystoupení. Koncerty jsou totiž Tleskačovou nejsilnější zbraní.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY