Amorphis přivezli severské slunce

13.01.2012 11:06 - Matěj Bílý | foto: facebook interpreta

Prvním větším tuzemským metalovým koncertem se v roce 2012 stala zastávka aktuálního evropského turné mistrů melodického metalu Amorphis. Zkušená finská parta neponechala nic náhodě a přesvědčila zaplněnou pražskou Retro Music Hall, že nadále patří mezi největší kapely svého žánru.

Live: Amorphis

support: Leprous, The Man Eating Tree
místo: Retro Music Hall, Praha
datum: 11. ledna 2012
Amorphis setlist: Song Of The Sage, Mermaid, The Smoke, On Rich And Poor, Sampo, You I Need, Sky Is Mine, Vulgar Necrolatry, Into Hiding, Crack In A Stone, Alone, Silver Bride, Black Winter Day, My Kantele, House Of Sleep
Fotogalerie

Leprous, Retro Music Hall, Praha, 11.1.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Koncertu Amorphis předcházela nezanedbatelná absence podstatných informací. Nejenže tisková zpráva, plakáty i pořadatel mlčeli o jakýchkoli předkapelách, jejichž účast se však dala více než předvídat (nepamatuji, že by metalová formace odjela své evropské tour sama), takže ti, kteří nebyli natolik prozřetelní a nenavštívili webovky samotných Amorphis, případně stránky pořádající agentury dva dny před koncertem, neměli ani páru, že na akci vystoupí ještě Finové The Man Eating Tree a Leprous z Norska. Daleko podstatnějším problémem bylo nezveřejnění hodiny začátku celého koncertu. Na řečnickou otázku, zda je opravdu tak složité do tiskovky, na web či na plakát uvést kouzelné "start: 19.30", nechť si odpoví čtenář sám.

Výsledkem kombinace obou uvedených faktorů bylo, že část lidí přišla extrémně brzy - ti museli vzhledem k zavřenému klubu vyhledat blízké restaurační zařízení, druhá část naopak uvěřila informaci na stránkách klubu proklamující začátek na osmou hodinu. Tito zase uvízli v nepříjemné frontě u vstupu, a prošvihli tak první kapelu, která začala hrát o půl hodiny dříve (případ výpravy musicserveru). Nechci působit jako hnidopich, nicméně takovéto boty by se v dnešní době stávat neměly, navíc když jde o tak zkušeného pořadatele, jakým je Pragokoncert, který bez problémů zvládá akce jako Masters Of Rock či Metalfest Open Air.

Leprous, Retro Music Hall, Praha, 11.1.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Ale zpět k samotnému koncertu. Účast norských Leprous byla zajisté vítaná. Poslední deska "Bilateral" sklízí velmi pozitivní kritiku, přítomní se tedy mohli přesvědčit, jak se pánové poperou s její prezentací naživo. Kapela sama sebe označuje za "avadgarde progressive rock and metal", s čímž se dá vcelku souhlasit. Klíčovou postavou formace je bezpochyby vokalista Einar Solberg, který zároveň obsluhuje i syntetizátor. Jeho perfektní čistý vokální výkon táhl celé vystoupení. Set sympatických Norů, netradičně oděných ve vestičkách a motýlcích, měl především výbornou gradaci. Původní valivé hutné songy doplněné místy až psycho-samply, zahalené do masivního basového zvuku (no jo, osmistrunky…), vystřídaly pomalé vybrnkávané náladové pasáže, lehce evokující tvorbu mistrů Opeth či Porcupine Tree, aby závěr patřil tvrdším a aranžérsky nejpropracovanějším kouskům. Tomu plně odpovídala i reakce publika. Leprous jsou nepochybně poslechovou kapelou, přesto po zprvu poměrně vlažném přijetí se ke konci dočkali po dobrém výkonu zaslouženého aplausu.

Amorphis, Retro Music Hall, Praha, 11.1.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Po poměrně dlouhé prodlevě, která ovšem nebyla příliš efektivně využita, se na scéně objevili Amorphis v čele s Tomim Joutsenem a zcela zaplněná Retro Music Hall dala ihned najevo, na koho dnes lidé přišli. Bohužel zvukové přípravě se mohla Amorphis crew věnovat poctivěji - bicí zpočátku drtily vše okolo. Během dvou songů naštěstí zvukař sjednal nápravu, zvuk se ustálil v poměrně slušné poloze, přesto především kytarová sekce Holopainen-Koivusaari mohla vyznít konkrétněji. Tato kosmetická vada však nezabránila natěšenému publiku, aby si koncert patřičně užívala, hltala každý song a vytvořila výbornou atmosféru.

Amorphis, Retro Music Hall, Praha, 11.1.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Joutsen je sice menšího vzrůstu, ale o to větší vokalista a frontman. Pokérovaný chlapík s úctyhodným dredatým čírem do mikrofonu evokujícího spíše lodní tlampač s přehledem vyzpíval čisté a melodické polohy, jistý si byl i v growlingu. A publikum mu zobalo z ruky. Hrálo se především z aktuální mírnější desky "The Beginning Of Times“ a předchozího počinu "Skyforfger“ , nicméně Amorphis v průřezu svou bohatou kariérou nezapřeli ani deathmetalové kořeny. Škoda, že právě ve skladbě "Vulgar Necrolatry" praskla Koivusaarimu struna. Z kapely sálala pohoda a uvolnění, jakoby do pražského Retra zavítalo severské slunce. Je vidět, že pánové mají ledacos za sebou a své si odehrají s přehledem. Po hodině se Finové odhodlali svůj set zakončit, s tím však nesouhlasilo publikum, které si vymohlo ještě tři přídavky.

Přes určité organizační zaváhání se koncert Amorphis povedl, podtrhl jej i výborný výkon Leprous. Potěšila rovněž účast blížící se hrubým odhadem ke čtyřem stovkám hlav. První větší metalová akce v roce 2012 tedy nasadila vysokou laťku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY