Promarněný vstup do hlubokých emocí

08.02.2012 07:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Pokud budete hledat největší omyl vydaný u nás loni na DVD, nebudete muset hledat moc dlouho. Stal se jím totiž exkurz jménem "EOST101010", který se snad povedlo pokazit na všech úrovních, od obrazu po zvuk. Sama kapela v tom možná je nevinně, ale za tento disk by si někdo zasloužil patent za promrhání peněz.
3/10

Ecstasy Of St. Theresa - EOST101010

Skladby: V.R.!, Bass 2, I'm The Exploding, I'm (Not Really) Optimistic, Trash About, Sychro, Wrong Time Wrong Place, Hit By A Cyclist, Sensor, Neon, Barbwire, Gun And The Stars, For That Moment
Vydáno: 11.11.2011
Celkový čas: asi 60 minut
Vydavatel: Parlophone
Tehdy na Nové scéně Národního divadla to byl nepopsatelný hudebně-umělecký zážitek. Ecstasy Of St. Theresa zde předvedli jeden ze svých nejlepších koncertů, který měl neskutečnou hloubku a atmosféru; i Tomáš Tenkrát musel smeknout velkou poklonu. Tím však vše radostné téměř vzalo za své, tedy od momentu, kdy ven proplula informace, že tato show vyjde i na DVD a Blu-ray (což se nakonec nestalo).

Pak se to pokazilo. Z původního jara se stal podzim, což znamená více jak půlroční skluz s vydáním, jako velký úlet lze brát i fakt, že na konci června produkční společnost Farmor Films ohlásila, že má konečně hotový plakát (pouhé dva měsíce po plánovaném vydání). Nejeden fanoušek, který vložil své peníze již v únoru/březnu (kdy běžel předprodej) do tohoto projektu, se tak místy strachoval, zda se mu alespoň vrátí peníze nebo disk skutečně vyjde. Nakonec vše vzalo dobrý konec, i přesto, že slibovaný sónický zážitek se jaksi nedostavil.

Samotný večer na Nové scéně měl specifickou scénu, osvětlení - bohužel nic z toho se nepovedlo zachytit. Během sledování pak budete masírování několika celkem nelogickými prolínačkami několika obrazců do jednoho záběru (což ve skutečnosti využijete jen v poutavé "Gun And The Stars", kdy se prvně objeví světélkující šaty Kateřiny Winterové). Zhruba od "I'm (Not Really) Optimistic" se ale začnete nudit, neb je spíše vidět tma a nezachraňuje to ani fakt, že se natáčelo ve velkém rozlišení. I krátké mluvené vstupy (nebylo jich sice moc, Katka se totiž necítí být konferenciérem) byly vystřiženy a nahrazené prostými ohlášeními další skladby (bílé písmo na černém podkladu, překvapivě), které celý záznam rozsekaly na jednotlivé dílčí úseky. Toto pojetí však působí kontraproduktivně, dala se vymyslet nějaká vhodnější alternativa, jak nahradit prostoje mezi skladbami.

Pokud někdo očekává aspoň jeden zajímavý bonus, bude čekat marně. Po hodince zábava končí, za přidanou hodnotu nelze rozhodně brát to, že během "Hit By A Cyclist" vidíte něco jako cestovní deník (je to spíše rušivý element). A všímavější určitě postřehnou, že "Wrong Time, Wrong Place" bylo natočeno v Roxy za hostování Vaška "Selfbrush" Havelky z Please The Trees, což mohla být geniální položka ve special features, když na Nové scéně ji Kateřina zpívala sólo (a i vtipně okomentovala).

To, že disk je celkem divně poslepovaný (jak již bylo řečeno), by se dalo ještě přežít, další darda čeká u zvuku. Stereo stopa přežila celkem bez úhony a zachraňuje čest. U alternativy 5.1 se budete radovat jen pouhé dvě skladby, přesněji během "Intra" před menu a ve skvělé "V.R.!", kdy si naplno vychutnáte aspekty prostorového zvuku. Od "Bass 2" do konce však z ničeho nic nehrají zadní a středový reproduktor, line se z nich ticho a člověk jen kroutí hlavou, jak si tohoto nikdo nemohl všimnout nebo nestěžovat si u produkce (zkoušeno na třech různých nosičích na dvou rozdílných sestavách domácího kina). Prý nikdo tento problém nehlásil, tak zněla strohá odpověď z Farmor Films na můj dotaz.

Paradoxně na této hodně špatně odvedené práci bude nejvíce bita sama kapela, což je celkem nefér. Možná ve finále měl vyjít jen audio záznam vložený do nějakého pěkného digipacku s fotografiemi nebo vymazlený vinyl. Na DVD "EOST101010" se totiž moc často nekouknete, není tam moc co vidět a zbude vám jen fajn hudební kulisa ze sterea. Někdo si, zdá se, vzal moc velké sousto, ale že si ani nepřekontroluje to, co ve výsledku jde do obchodů, je vskutku zarážející.

Sečteno podtrženo - toto je promarněná šance s dobrým nápadem (včetně možnosti věnování od EOST). A osobně si přeji, aby tato záležitost Ecstasy Of St. Theresa nezlomila vaz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY