Pět kluků s královskou velikostí

26.09.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Se svým třetím albem "Kingsize" se hlásí britská chlapecká pětice Five. Narozdíl od svých kolegů však jejich písničky bez problémů stráví i kluci, a pokud mají rádi pop, album si okamžitě oblíbí. I boyband totiž může produkovat skvělé skladby a Five jsou toho důkazem.
7/10

Five - Kingsize

Celkový čas: 57:28
Vydavatel: BMG
Ne vlastní vinou jsem se stal téměř odborníkem na chlapecké kapely (a to jak zahraniční, tak české...), takže vám mohu s klidným svědomím říci, že Five jsou z nich nejlepší. Neříkám nejúspěšnější, nejkrásnější, nejnamakanější, ale prostě nejlepší pro normálního posluchače - teenagerky vyzdvihují pochopitelně jiné přednosti, než jsou kvality hudební. Ale pokud máte rádi pop, Five jsou kapela pro vás, i když jinak boybandy nenávidíte. Jasně, i oni tráví spoustu času v posilovně, image mají jednoznačně rozdělenou, ale narozdíl od většiny ostatních chlapeckých kapel by jejich písničky obstály i samy o sobě. To platilo o jejich prvních dvou albech a naštěstí to klidně mohu říci i o jejich novince "Kingsize".

Pilotní singl "Let's Dance" se i díky skvělému videoklipu, kde si kluci nepokrytě dělají reklamu i ze sebe samých, dva týdny držel na špici britské hitparády, a skutečnost, že na českých rádiích se moc nehrál, je asi v tom, že zní moc tanečně, vokál je zkreslený a vůbec, tohle přece není pop pro české publikum. Ehm. Nejlepší na celé desce je to, že Five se nedrží jednoho stylu, jako všichni ostatní, ale v každé písničce zní úplně jinak. Podobně tanečněji znějících písniček tu sice už moc nenajdete, ale hned druhá "Lay All Your Lovin' On Me" to do vás napálí kytarovým riffem vysamlovaným od AC/DC a rapem, "Rock The Party" vás vrátí trošku do doby disca a podobných výletů zažijete na desce ještě spoustu, i když se to občas, jako třeba v "craigdavidovsky" (rozuměj trošku 2stepově a hodně r'n'b) znějící "Something In The Air", zrovna nepovedlo. Co ale naplat, nejlepší jsou Five stejně v jasných popových peckách a navíc se jim poměrně dost vydařily i povinné balady. Z prvního jmenovaného ranku bych rád vypíchnul třeba "Let's Get It On", "Take Your Chances On Me" nebo mého favorita posledních dnů - téměř pětiminutovou pecku "C'mon C'mon", kde svou uvolněností a bezprostředností dávají všem ostatním potenciálním konkurentům pořádně na frak. Pomalá věc "Feel The Love" má zase tak hymnický refrén, že vás přejdou všechny ironické poznámky o tuctovém názvu.

Škoda jen, že se kapela neubránila a dala na desku celkem patnáct skladeb (dvě bonusové jsou oděleny několika pětisekundovými předěly s tichem), asi chtěli ukázat, co všechno stihli složit. Kdyby totiž vyhodili třeba "Breakdown", "Hear Me Now" a již zmíněnou "Something In The Air", neměla by deska téměř žádnou chybičku. Připomínku mám ještě k enhanced CD, které obsahuje pouze odkaz na tajnou část jejich oficiálního webu, kde si můžete jen stáhnout tapetu do Windows, screensaver a fotku. Jako by to nešlo dát přímo na CD.

Ale jinak je to jasné - Five nejsou jen kapelou pro holčičky. Je to sice pětice pěkných kluků, ale jejich písničky musí bavit každého, kdo má rád chytrý a zábavný pop. Tady prostě žádnou "Mámu" nenajdete.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY