Přímý útok nezbedné uličnice

20.02.2012 16:00 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Simon Cowell je pro někoho arogantní hajzlík, pro vyvolené interprety ale může být dobrým hudebním tatínkem. Tentokrát pod svá křídla schoval ex-soutěžící X Factoru Cher Lloyd. A vyplatilo se, protože Cher přichází s deskou, která nudě totálně nakopává zadek. Chcete taky nakopnout?
7/10

Cher Lloyd - Sticks + Stones

Skladby: Grow Up (feat. Busta Rhymes), Want U Back, With Ur Love (feat. Mike Posner), Swagger Jagger, Beautiful People (feat.Carolina Liar), Playa Boi, Superhero, Over The Moon, Dub On The Track (feat. Mic Righteous, Dot Rotten and Ghetts), End Up Here
Vydáno: 20.2.2012
Celkový čas: 33:41
Vydavatel: Sony Music
"Myslím, že jsi úžasná. Myslím, že máš velký potenciál. Ve tvém hlase je cosi vskutku unikátního," pronesla porotkyně Dannii Minogue v loňské řadě britského X Factoru na adresu šestnáctileté Cher Lloyd. Ta ve svých roztrhaných džínech a s třesoucími se koleny právě odzpívala "Turn My Swag On" z repertoáru americké zpěvačky Keri Hilson. Tehdy to rodačka z Worcestershiru ještě nemohla tušit, ale zrovna tímto coverem začal její (doufejme dlouhý) výlet do hudebního showbusinessu. V soutěži sice skončila až na bramborovém místě, avšak i přesto minulý rok na podzim v Británii a u nás letos v půlce února představila debutovku "Stick + Stones". Nutno říci, že na začátečníka si poradila víc než dobře.

K desce Cher nelze přistupovat jako k něčemu, co převrátí svět naruby, ani jako k něčemu, co přinese extra kus originality. Co tedy sympatická tmavovláska vlastně tvoří? Je jasné, že si tento nováček nenechá prošpikovat bradavky a nevrhne se na metal. Ačkoliv zpěvačka vsadila na klasickou muziku středního proudu, každou píseň se jí podařilo něčím ozvláštnit - ať už imitací zvuku helikoptéry nebo bohatými aranžemi. To zřejmě proto, aby posluchač nedostal pocit, že v přehrávači stále dokola točí Britney Spears. "Stick + Stones" je tak mixem taneční muziky, rapu a dokonce i dnes opěvovaného dubstepu. Ano, zdá se to být nepříjemně roztříštěné, ale to se dá lehce přehlédnout. Cher je totiž královnou melodií.

Tomu se sice soudě dle velmi podivného singlu "Swagger Jagger" těžko věří, ale je to tak. Dokazuje to už jen skladba "With Ur Love", kterou Cher vypustila několik týdnů poté, aby si spravila reputaci. Uličnický a nezbedný styl je směr, kterého by se tato holčina měla držet do té doby, dokud si jej bude moci dovolit. Album je díky němu správně rozpustilé, plné moderních a svižných zvuků.

Lloyd také hodně dbá na prožitek, takže v momentě, kdy zpívá, že ta holka, co teď chodí s jejím ex, je strašná bitch, jí to zkrátka věříte. Třeba taková "Superhero" zní zase příjemně civilně až obyčejně a "Over The Moon" pro změnu není tak nevinná, jak se podle nájezdu zdá. Jedinou slabinou v deseti skladbách se tak stala utahaná "Beautiful People" - tohle už nikdy, prosím!

Debutová deska Cher Lloyd potěší zejména kvůli své jednoduchosti. Občas zkrátka nastane nálada, kdy máte chuť vrtět zadkem nebo poskakovat po gauči, a právě tehdy sáhněte po "Stick + Stones". Když si ostatně pomyslím, jak dopadají první počiny našich vypadlých SuperStars či X Factoráků (viz. například prvotina Markéty Konvičkové), je tato placka šťavnatý začátek.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY