Sníh už padá jiným směrem

22.12.2011 09:00 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

"Změna je život," říká staré pořekadlo. To sice ano, ale když je v sázce kariéra i nějaké ty "chechtáky", je potřeba si onu proměnu řádně promyslet. Snow Patrol si od poslední studiovky nechali tři roky na to, aby se rozhodli, kudy dál. Nakonec se vyhnuli stereotypu a svoji tvorbu obrátili vzhůru nohama.
8/10

Snow Patrol - Fallen Empires

Skladby: I'll Never Let Go, Called Out In The Dark, The Weight Of Love, This Isn't Everything You Are, The Garden Rules, Fallen Empires, Berlin, Life-ning, New York, In The End, Those Distant Bells, The Symphony, The President, Broken Bottles Form A Star (Prelude)
Vydáno: 14.11.2011
Celkový čas: 57:17
Vydavatel: Universal
Máte rádi ony pop-rockové tóny, jaké světu v posledních letech servírovala skotsko-irská parta Snow Patrol? Jasně, sem tam nějaké to pianko, ale jinak hlavně kytary, kytary a zase kytary? Tak teď se připravte: s poslední deskou "Fallen Empires" totiž přichází pořádná změna. Pětice nejspíš pochopila, že nemůže veřejnosti cpát ty samé věci pořád dokola, a tak do své tvorby přizvala elektroniku, refrény okořenila hymnickými chorály a celkově výrazně zpomalila. Snow Patrol nabrali kompletně odlišný hudební směr. Risk? Nejspíš, ale sázka na čerstvý materiál se opravdu vyplatila.

V říjnu loňského roku popadla kapela svoje nástroje a udělala si malý výlet do pouště do nahrávacích studií Rancho De La Luna. A o týden později položila finální základy nové desky, která zcela vybočila z jejich standardní tvorby. Pouštní písek evidentně skrývá nesmírnou inspiraci. Jak jinak totiž vysvětlit, že se šestá studiovka tak povedla? Snow Patrol si konečně hrají s melodiemi. Zmizela jednoduchost a prvoplánovitost. Kam budou směřovat jednotlivé linky, zkrátka nepoznáte, tudíž se z desky stává příjemně neprobádané překvapení. Na první poslech album sice působí jako nezměrná nuda, avšak k onomu "prozření" a obdivu dojde až po spoustě poslechů. Irové vlastně také nikam nespěchají a nechávají tóny bezstarostně plynout.

Přirovnat nahrávku k "vyzrálé" zní už trochu kýčovitě, ale jestli lze o něčem říct, že je to dospělá deska, tak právě o "Fallen Empires". Hned úvodní skladba "I'll Never Let Go" posluchače našponuje a zanechá v blaženém očekávání, co přijde dál. Cesta vede i přes nasazený singl "This Isn't Everything You Are", jenž se zpočátku podobá průměrnému oplodňováku, ale časem se z něj vyklube stejně silný kousek jako třeba "The Garden Rules". Té dominuje především opojný hlas zpěváka Garyho, podle jehož slov kapela čerpala inspiraci z repertoáru LCD Soundsystem, U2 nebo Arcade Fire. Sněžná hlídka však nakonec nezní jako nikdo ze zmíněných interpretů. Vytvořila si totiž ryze vlastní rukopis. Tato poslední studiovka dokáže v člověku vzbudit posvátný klid, což se v dnešní době podaří jen málokomu a máločemu.

Průlomový počin "Final Straw" byl ve Spojeném království pětkrát platinový. Skladbu "Chasing Cars" z desky "Eyes Open" slyšel alespoň jednou v životě každý. A celkově prodala pětice přes jedenáct milionů nosičů. Na tomhle se už dá vystavět dobrá pověst, co myslíte? Snow Patrol se rozhodli tuto pověst podrobit zkoušce. Z těch, co dřív předvídatelně mlátili do nástrojů, se stali specialisté na vytváření precizních, srdečních melodií. Někteří fandové kapelu určitě odepíšou - "Pche! Žabaři!" Jenže faktem je, že se na trhu urodila extrémně silná deska. A to by nemělo zůstat bez povšimnutí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY