Kdo schytá kulku, vyhraje

13.11.2011 09:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Předskakovali Cut Copy. Remix by chtěli od Simian Mobile Disco nebo Justice. Zatímco jejich skladbu předělali Weezer, oni si vybrali "Heart Of Gold" (Neil Young). Inspiruje je Aphex Twin i staré soulové pecky z Motownu. A teď čekají, zda se v American Music Awards stanou nováčkem roku: Foster The People.
6/10

Foster The People - Torches

Skladby: Helena Beat, Pumped Up Kicks, Call It What You Want, Don’t Stop (Color On The Walls), Waste, I Would Do Anything For You, Houdini, Hustling (Life On The Nickel), Miss You, Warrant
Vydáno: 27.06.2011
Celkový čas: 38:24
Vydavatel: Sony Music
Ze seznamu jmen, která se kolem Foster The People točí, by se dalo usuzovat, že máme co do činění se zelenáči na žánrovém poli taneční muziky. A tomuto závěru nahrávají i jejich kolegové z labelu Startime International, jako jsou Magnetic Man či Calvin Harris. Ale za stejnou značku kopou také Peter Bjorn And John a právě k nim mají ze všech těch stars nejblíže. Ostatně minimálně polovina debutu "Torches" by se dala velice snadno s produkcí těchto seveřanů zaměnit. Tedy po hudební stránce.

"All the other kids with the pumped up kicks / You better run, better run, outrun my gun / All the other kids with the pumped up kicks / You better run, better run, faster than my bullet." "Pumped Up Kicks" - dost možná nejchytlavější hitovka s nejtemnějším textem letošního léta. Tedy pro Evropu, Amerika ji zná už od loňského podzimu a její text některé rozhlasové a televizní stanice shledaly natolik závadným, že nechaly z refrénu zmizet slova gun a bullet.

Ani další singl "Helena Beat" není žádná radostně erotická povídačka. Spíše popis maniodepresivního stavu v té horší fázi. Pak je tu ovšem "I Would Do Anything For You" s refrénem "I'm fallin' in love and better its this time than I've ever known". Co na tom, že v podtextu tohoto zvolání lze ze zbytku textu vyčíst: "Zahnul jsem a tys mě přesto neopustila." Každé pozitivní zvolání se na této desce zkrátka počítá.

A nejspíše i díky tomuto textařskému negativismu zapadajícímu do pocitu vystřízlivění z ekonomické situace Spojených států jsou tam Foster The People hodnoceni jako jeden z objevů roku. Dalším důvodem může být fakt, že Peter Bjorn And John prozatím další "Young Folks" nesložili, a tak za velkou louží pozvolna upadají v zapomnění. "Torches" nenabízí nic hudebně originálního ani progresivního. Je to zkrátka jen další indie tancovačka na pohodu. Tedy pokud neumíte anglicky, trpíte depresemi nebo máte rádi podzim.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY