Tři otázky pro Slavíka k Debbi, Xindlu X a k písničce roku

11.10.2011 16:44 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Český slavík
© facebook interpreta
Hlasování Českého slavíka Mattoni je v plném proudu. Už několik dní je možné pošestačtyřicáté poslat hlas svému nejoblíbenějšímu zpěvákovi, zpěvačce nebo skupině. V posledních deseti letech se ale hlasuje bez kupónů, jen prostřednictvím mobilu nebo přes internet. Je asi zbytečné zdůrazňovat, že Český slavík Mattoni je anketou o popularitě. Hlasování samo se dá označit jako předkrm k jedné z mála hudebních hostin, které české televize každoročně vysílají. Zvědavost kolem letošních výsledků nejspíš překoná předchozí léta. Česká scéna se razantně omlazuje a mělo by se to projevit i ve Slavíkovi. Bude to znát už letos?

Třeba taková Debbi. Jak dopadne? Ještě loni ji nikdo neznal. V SuperStar se nedostala ani do finále. Stačil krátký úryvek z neexistující písně v reklamě na jistý alkohol a z česko-německé zpěvačky se stala nastupující hvězda, která má velkou šanci stát se ve Slavíkovi Objevem roku. Letošní rok je vůbec ve znamení nástupu nové vlny mladých. Vojta Dyk, Tomáš Klus, Marek Ztracený a Xindl X se už na české scéně dobře etablovali. Konkurentkou Debbi mezi objevy roku může být i druhá ze SuperStar, skvělým hlasem obdařená Gabriela Gunčíková, nebo mladičký objev Patricie. Zvědavost panuje nad tím, jak dopadne Verona, která měla letos první velký hit v češtině. Na povrchu možná stále vyhrávají velká jména, na nichž se shodnou lidé napříč generacemi, ale na dalších místech bude velmi živo.

S čím přijde Xindl X? To nikdo neví. O přenosu ze slavnostního vyhlášení vítězů Českého slavíka Mattoni se toho totiž také moc neproslýchá. S jistotou ale můžeme říct, že se bude konat ve Státní opeře Praha 26. listopadu a moderovat ho bude Libor Bouček. TV Nova ale zatím tají své záměry víc než v minulých letech. Určité překvapení přichystalo výrobní družstvo Granát z Turnova, které vyrábí ceny pro vítězné trojice už od roku 1996, od kdy počítáme historii novodobého Českého slavíka. Letos prošly změnou ceny pro Objev roku a pro Absolutního slavíka. Ten, kdo ho získá, si odnese úplně nový objekt, inspirovaný tvarem ladičky. Až jej bude přijímat při televizním přenosu, všimněte si pásku zdobeného českými granáty. Něco takového se ani ve světové šperkařské špičce nevidí.

A co bude písničkou roku? Český slavík Mattoni má svého dlouholetého partnera, usměvavé a přátelské Ráááádio Impuls, které je se svými více než dvěma miliony posluchačů týdně nejúspěšnější rozhlasovou stanicí na území České republiky. Od svého vzniku v roce 1999 se Impuls systematicky věnuje podpoře české hudby, která také tvoří větší část jeho programu, a proto není divu, že už několik let uděluje v rámci Slavíka cenu nejoblíbenější současné písni svých posluchačů. Hlasuje se o ní na internetových stránkách stanice. "Už v prvním ročníku tehdy ještě Zlatého slavíka v roce 1962 se hlasovalo o nejlepší píseň roku, ale po třech letech anketa tuto kategorii vypustila. Jsme rádi, že jsme mohli na tuto pozapomenutou tradici navázat," říká generální ředitel Rádia Impuls Jiří Hrabák. "Sami jsme zvědavi, kdo letos vyhraje. Už několik ročníků za sebou jsou vítězství velmi těsná. Rozhoduje každý hlas. Nicméně si myslím, že bychom v rádiu uživili i jednou tolik nových českých písní. Opravdových českých hitů totiž není nikdy dost."

Že jste ještě nehlasovali? Stačí si najít stránky slavikmattoni.seznam.cz a vyplnit hlasovací formulář. Možná že dokonce v přímém přenosu vyhlášení cen na TV Nova vyhrajete cenu přímo královskou, cestu křížem krážem východním Karibikem se startem na Floridě. Poveze vás největší osobní loď na světě Oasis Of The Seas. Můžete si užít jejích 21 bazénů se slanou i sladkou vodou, aquaparku a kopie plážové promenády v anglickém Brightonu. Můžete se procházet v sedmi zelených zahradách se stezkami, tropickými rostlinami a zvířectvem nebo v nápodobě části Central parku. Nebo se pohybovat a popíjet lahodné karibské drinky mezi třemi palubami v neobvyklém Rising Baru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY