Party! We like to party!

18.10.2011 09:00 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Natočit veleúspěšnou desku je bezva. Stejně tak jako přimět publikum, aby vás za to zbožňovalo. Jenže vymlátit si zuby při dalším pokusu o stejný trhák už tak bezva není. The Subways pouští do světa svoji třetí řadovku, a přestože to není úplně katastrofa, s předchozí nahrávkou může soupeřit jen těžko.
6/10

The Subways - Money And Celebrity

Skladby: It's A Party, We Don't Need Money To Have A Good Time, Celebrity, I Wanna Dance With You, Popdeath, Like I Love You, Money, Kiss Kiss Bang Bang, Down Our Street, Rumour, Friday, Leave My Side
Vydáno: 19.9.2011
Celkový čas: 35:85
Vydavatel: Warner Music
Uznejte sami, že album "All Or Nothing" nemá slabé místo, je to zkrátka jedna velká jízda od začátku do konce. Co ale můžete čekat na aktuální desce? Nebojte, o svůj typický sound The Subways rozhodně nepřišli, jen už to není taková rychta. Po zvukové stránce jde totiž o slabší vývar jejich rockové polívčičky. Tématicky je však novinka nápaditá - poučí posluchače o plytké touze po slávě, ale především poskytne návod na to, jak pořádně zapařit. "Money And Celebrity" je totiž podle textů jedna velká party.

"Nové skladby jsou na koncertech přijímány lépe než ty staré, což je fantastické!" nechal se slyšet zpěvák a kytarista Billy Lunn. Nejspíš má pravdu v tom, že taková "It's A Party" naživo rozparádí celý sál, přitom na desce zní jako jednoduchá odrhovačka pro školní děti. Nevadí, rukopis téhle sympatické trojice zato rozpoznáme alespoň hned v následující "We Don't Need Money To Have A Good Time". Od té chvíle předkládají The Subways jednu svižnou pecku za druhou a zpomalí akorát na moment, a to s jemnější "I Wanna Dance With You", jež před časem zazněla i na pražském koncertě v LMB. Kapela tentokrát vsadila na jednodušší a zpěvnější refrény, které si fandové snadněji zapamatují. Je ale fakt, že v některých momentech vás jejich banalita přímo zaskočí.

Dosavadního fanouška tak potrápí jen pár věcí - definitivně zapomeňte na řev. Billy evidentně došel k závěru, že si nechce zničit hlasivky, a proto se věnuje pouze čistému zpěvu. Není ale třeba se hroutit, rozverné melodie mu totiž kupodivu sednou, důkazem toho budiž chytlavá "Kiss Kiss Bang Bang" nebo veselá "Celebrity". Jenže pak je tu další zakopnutí. Místa, v nichž dochází inspirace, Britové hravě zaplácnou prvky ze své dřívější tvorby. Počáteční kytarový riff "Like I Love You" téměř kopíruje ten v rychlejší verzi "Somewhere At 1 AM". A neříkejte, že ne! Mimochodem pamatujete na famózní instrumentální zážitek z "Girls & Boys"? Takové vyhrávky nový přírůstek neeviduje. Bicím i kytarám je sice slovo odpočinek neznámé, ztráta obdobných sól přesto vážně zamrzí.

Deluxe edice

The Subways - Money And Celebrity (Deluxe edition)
Jak je poslední dobou zvykem, i "Money And Celebrity" má své dvojče v podobě deluxe edice. Mimo původní verze v ní najdete druhý disk s devíti zmixovanými sklabami z klasického CD, ale také dvě bonusová dema "Heartbreaker" a "Massive Adventures". Od své sestry se deska liší pouze lehce světlejším přebalem. Sběratelům rarit jistě udělá radost.

The Subways měli k výběru z padesáti nově složených písní. Do oné půl hodinky, kterou "Money And Celebrity" disponuje, zařadili příjemně poprockové skladby. A jak zafungují na české publikum? To zjistíme již 30. října v Lucerna Music Baru.

P.S.: "Friday" bohužel opravdu není přezpívaný hit Rebeccy Black...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY